Η Ιαπωνία, από το 1894 και μετά, μετρούσε τη μία επιτυχία μετά την άλλη και τη μια ενίσχυση της φυσιογνωμίας της μετά την άλλη. Η οικονομία της, η βιομηχανία της, τα εδάφη τα οποία κατέλαβε, την Ταϊβάν, τα νησιά Ρίου Κίου, τις Κουρίλες Νήσους. Κατέκτησε την Κορέα, πήρε τη Μαντζουρία, μπήκε στην Κίνα. Πενταπλασίασε το έδαφός της. Η Ιαπωνία νίκησε τη Ρωσία και εξ αυτού, είχε την αίσθηση πλέον της υπερδύναμης. Καθώς μπήκε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος-στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ιαπωνία συνετάγη με τον Άξονα, δηλαδή με τη Γερμανία και την Ιταλία-, εκείνο το οποίο σκόπευε η Ιαπωνία ήταν να ελέγξει την ανατολική Ασία ολόκληρη.
Ένας της στόχος ήταν πρώτα πρώτα να έχει ζωτικό έδαφος. Να αντλεί πόρους για τη βιομηχανία της η οποία ήταν πάρα πολύ δυναμική και βέβαια, να έχει και προσβάσεις στο πετρέλαιο. Πετρέλαιο υπάρχει σε περιοχές της Ινδονησίας, στα νοτιότερα δηλαδή νησιά του αρχιπελάγους και εξ αυτού, ο στόχος της ήταν πολύ μεγάλος. Όμως στον στόχο της αυτό αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα πρόβλημα, υπήρχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στον 19ο αιώνα, τον αιώνα πριν τον 20ό, ήταν μία χώρα σε ανάπτυξη και είχε μπορέσει να τελειώσει με έναν βαρύ κύκλο εμφυλίου πολέμου, το 1862 με το 1865. Και από αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο, εξήλθε δυνατή και ενωμένη, μία ισχυρή βιομηχανική χώρα, η οποία το 1898 ήλθε σε πόλεμο. Το 1898, η Κίνα είχε την εξέγερση των Μπόξερς. Το 1898 οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν σε σύγκρουση με την Ισπανία για τον έλεγχο της Καραϊβικής στην ουσία, και συγκρούστηκαν με την Ισπανία όχι στα εδάφη της Ισπανίας, αλλά στην αμερικανική ήπειρο. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατέκτησαν σημεία στην Καραϊβική, τηςΙσπανίας. Κατέκτησαν τη Χαβάη στον Ειρηνικό ωκεανό και τις Φιλιππίνες στα παράλια στον Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στην Κίνα και στην Ινδοκίνα, το σύμπλεγμα των Φιλιππίνων, το οποίο ανήκε στην Ισπανία και το πήραν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Σστην ουσία, στην περιοχή, που ήθελαν οι Ιάπωνες, βρίσκονταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στον Ειρηνικό ωκεανό. Για την Ιαπωνία ήταν πολύ σημαντικό να απομακρύνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες που ήταν η μεγάλη υπολογίσιμη δύναμη, για να μπορούν να ελέγξουν το αρχιπέλαγος και την ανατολική Ασία. Και ίσως να ελέγξουν και περισσότερα.
Η Ιαπωνία περίμενε, με την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα έμπαιναν στον πόλεμο. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν μπήκαν στον πόλεμο ούτε το 1939 ούτε το 1940 ούτε το 1941. Το ίδιο συνέβη και με τη Ρωσία. Η Ρωσία (ΕΣΣΔ τότε) δεν μπήκε στον πόλεμο. Η Ιαπωνία επιθυμεί να συγκρουστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να τους αποσπάσει τις Φιλιππίνες και να απομακρύνει την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ειρηνικό ωκεανό, κυρίως στην περιοχή που ενδιέφερε τον ζωτικό χώρο της Ιαπωνίας.
Αποφασίζει να προκαλέσει η ίδια την είσοδο στον πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών. Και στέλνει μία μοίρα βομβαρδιστικών της αεροπλάνων να χτυπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο σύμπλεγμα της Χαβάης. Η Χαβάη βρίσκεται κοντά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένα σύμπλεγμα νησιών τα οποία απέκτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον πόλεμο του 1898 από την Ισπανία. Και εκεί τα βομβαρδιστικά τα ιαπωνικά, τελείως ανέλπιστα χωρίς να κηρύξουν πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρωί πολύ νωρίς της 7ης Δεκεμβρίου του 1941, σε ένα λιμάνι της Χαβάης που ονομάζεται Περλ Χάρμπορ, όπου βρίσκονταν ναυλοχών ο στόλος του Ειρηνικού των Ηνωμένων Πολιτειών, βομβάρδισαν τον στόλο.
Στην αρχή, δεν έγινε κατανοητό ποιος βομβαρδίζει τι. Διότι ήτνα πολύ πρωί και οι ναύτες του στόλου δεν είχαν φανταστεί ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Μάλιστα, για ένα μικρό διάστημα νόμιζαν ότι είναι φίλια πυρά, ότι από ασκήσεις πυρών τούς χτυπούν αμερικάνικα πυρά, δηλαδή από Αμερικανούς. Όμως δεν επρόκειτο για αυτό. Επρόκειτο για το χτύπημα των Ιαπώνων οι οποίοι μπόρεσαν με τον βομβαρδισμό τους αυτόν, να καταστρέψουν δεκάδες πλοία και να πνιγούν και να καούν και να βυθιστούν αρκετές χιλιάδες Αμερικανών ναυτών. Η μέρα εκείνη ήταν πολύ βαριά μέρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και βέβαια, πολύ σημαντική μέρα για την παγκόσμια ιστορία, διότι εκείνη την ημέρα, την 7η Δεκεμβρίου του 1941, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπήκαν στον πόλεμο, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
[…] την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, την 7η Δεκεμβρίου του 1941, οι ΗΠΑ μπαίνουν στον πόλεμο, […]