Ονομαστοί ναυμάχοι του 1821 ήταν και οι: Αναστάσιος Τσαμαδός, Αντώνης Οικονόμου, Κωνσταντίνος Νικόδημος και Λυκούργος Λογοθέτης.
Ναυμάχοι του 1821
Ο Αναστάσιος Τσαμαδός (1774-1825)
Ο Αναστάσιος Τσαμαδός ήταν σπουδαίος Έλληνας αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε στην Ύδρα το 1774. Χαρακτηριζόταν ως ατρόμητος ναύτης ενώ ήταν καπετάνιος του ιστορικού βρίκιου Άρης και αρχηγός μοίρας υπό τον Ανδρέα Μιαούλη. Ήταν ένας από τους επικεφαλής των Ελληνικών δυνάμεων στην Πτώση της Σφακτηρίας και έπεσε ηρωικά στο καθήκον μαζί με τον Αναγνωσταρά και τον Σανταρόζα. Για την συνολική προσφορά του στον αγώνα, τιμήθηκε μετά θάνατον από την Ελληνική πολιτεία με τον βαθμό του Ναυάρχου.
Ο Αντώνης Οικονόμου (-1821)
Ο Αντώνης Οικονόμου γεννήθηκε στην Ύδρα. Ήταν πλοίαρχος, αγωνιστής του 1821 και αρχηγός της εξέγερσης στην Ύδρα. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1820 από τον Παπαφλέσσα. Οργάνωσε στην Ύδρα ένοπλα τμήματα μόλις πληροφορήθηκε την εξέγερση στην Πελοπόννησο. Στις 28 Μαρτίου ο Οικονόμου ξεσήκωσε το λαό της Ύδρας να καταλάβει τα πλοία των διστακτικών προεστών, τους οποίους κατηγόρησε για φόβο και ολιγωρία. Έπειτα από καταλήψεις κτιρίων και άλλες ενέργειες των εξεγερμένων οι προεστοί του έδωσαν την έγκριση να οργανώσει και να εξοπλίσει το στόλο. Στις 16 Απριλίου η Ύδρα κήρυξε την Επανάσταση με επικεφαλής τον Αντώνη Οικονόμου. Ωστόσο οι προεστοί ήθελαν να αναλάβουν αυτοί τα ηνία του Αγώνα και να απομακρύνουν τον Οικονόμου. Οι συγκρούσεις μεταξύ προεστών και Οικονόμου κατέληξαν στην εκδίωξη του στην Πελοπόννησο, όπου κλείστηκε σε μονή στα Καλάβρυτα. Διωκώμενος ο Οικονόμου επεδίωξε το Δεκέμβριο να πάει στο Άγος όπου συνεδρίαζε η Εθνική Συνέλευση, αλλά οι προεστοί της Ύδρας τον συνέλαβαν με σκοπό να τον σκοτώσουν, παρά την υποστήριξη που είχε από τον Κολοκοτρώνη. Ωστόσο οι άνδρες του Κολοκοτρώνη δεν πρόλαβαν να φτάσουν και ο Οικονόμου θανατώθηκε από άνδρες του Ανδρέα Λόντου.
Ο Κωνσταντίνος Νικόδημος (1796-1879)
Ο Κωνσταντίνος Νικόδημος ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, έμπειρος και τολμηρός πυρπολητής, γεννημένος στα Ψαρά. Έλαβε μέρος σε όλες τις ναυμαχίες των Ψαριανών, πριν και μετά την καταστροφή του νησιού, τελειοποιώντας την κατασκευή των πυρπολικών, ώστε να γίνουν περισσότερα εύστοχα και αποτελεσματικά. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας υπήρξε ο πρώτος διοργανωτής στόλου. Εξελέγη μέλος της Συμβουλίου της Επικρατείας και διετέλεσε κατ’ επανάληψη υπουργός των Ναυτικών. Ο Νικόδημος άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο χρησιμοποιούν κα συμβουλεύονται όλοι οι στρατιωτικοί συγγραφείς του Αγώνα. Πέθανε στην Αθήνα στις 3 Απριλίου 1879 και ετάφη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Ενώ ακόμη ήταν εν ζωή, κατέλιπε όλη τη κινητή και ακίνητη περιουσία του στο Ταμείο του Εθνικού Στόλου. Τιμώντας την προσφορά του το έθνος έδωσε σε κεντρικό δρόμο των Αθηνών το όνομα του (Ναυάρχου Νικοδήμου).
Ο Λυκούργος Λογοθέτης (1772-1850)
Ο Λυκούργος Λογοθέτης ήταν Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. Γεννήθηκε στη Σάμο. Σπούδασε στη γενέτειρα του και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη. Διετέλεσε γραμματέας των ηγεμόνων της Βλαχίας, πήρε μαθήματα ιατρικής και πήρε το αξίωμα του λογοθέτη. Διώχθηκε από την οθωμανική εξουσία καθώς πήρε μέρος στις πολιτικές διαμάχες στη Σάμο το 1806. Καταδικάστηκε σε θάνατο, εξορίστηκε στη Μικρά Ασία. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1819. Με την Επανάσταση οργάνωσε ισχυρό ένοπλο σώμα στην Σάμο και τον Ιούλιο του 1821 απέκρουσε τον τουρκικό στόλο που προσπάθησε να αποβιβαστεί στο νησί. Στις 10 Μαρτίου 1822 αποβιβάστηκε στη Χίο, μεταφέροντας εκεί την Επανάσταση, χωρίς όμως να έχει την απαραίτητη προετοιμασία και στήριξη. Ο Λυκούργος έγινε σύμβουλος Επικρατείας το 1837 και γερουσιαστής το 1844. Αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του για την απελευθέρωση της Σάμου και πέθανε στη Αθήνα, αφού είχε λάβει τον βαθμό του συνταγματάρχη, ως αναγνώριση της προσφοράς του στην πατρίδα.
Με πληροφορίες από: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών
Με πληροφορίες από: https://el.wikipedia.org