Το 1570π.Χ. περίπου η δυναστεία των Θηβών ανέτρεψε την κυβέρνηση των Υξώς στην Αίγυπτο, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή της λαμπρότερης περιόδου για τον πολιτισμό εκείνο, που ονομάστηκε Νέο Βασίλειο.
Η χώρα επέκτεινε τον άμεσο έλεγχο της στη Συρία και την Παλαιστίνη, κατακτώντας τα χαναναϊκά βασίλεια και καταλαμβάνοντας την πόλη Μεγιδδώ στη Γαλιλαία, ενώ το 1400π.Χ. καταστράφηκε η Ιεριχώ που είχε μόλις εφοδιαστεί με περιμετρικό τείχος.
Στην επονομαζόμενη Στήλη του Ισραήλ του φαραώ Μερνεπτά (1224-1214π.Χ.) διαδόχου του διάσημου Ραμσή Β’, αναφέρεται η χώρα της Χαναάν ως επαρχία υποταγμένη στους Αιγύπτιους. Ανάμεσα στις υπόδουλες φυλές εμφανίζεται για πρώτη φορά το όνομα του Ισραήλ: «Εγώ…ο Μερ-νε-πτά…κατέστρεψα το Ισραήλ…». Σύμφωνα με τις βιβλικές αφηγήσεις στα βιβλία του Ιησού του Ναυή καθώς και στους Κριτές, ο Ιησούς του Ναυή, αφού διαδέχτηκε τον Μωυσή, έφτασε στη Παλαιστίνη όπου διεξήγαγε πόλεμο για την κατάκτηση της περιοχής εναντίον των τοπικών πληθυσμών της επαρχίας της Χαναάν και νικώντας τους το 1230 π.Χ.
Στοιχείο της αιγυπτιακής παρουσίας στην Παλαιστίνη και οι χαρακτηριστικές σαρκοφάγοι από άργιλο, που χρονολογούνται στον 14ο και 13ο π.Χ. αιώνα και ανακαλύφθηκαν στη νεκρόπολη του Ντέιρ αλ Μπάλαχ νότια της Γάζας, στον κόμβο ανάμεσα στο δέλτα του Νείλου και τη Χαναάν. Στο εσωτερικό αυτών των σαρκοφάγων βρέθηκαν κοσμήματα από χρυσό, σαρδόνυχα και λαζουρίτη, κατασκευασμένα από τοπικούς καλλιτέχνες με εμφανή επιρροή από την αιγυπτιακή τέχνη.
Η πτώση της αιγυπτιακής κυριαρχίας στην περιοχή συνέπεσε με τις εισβολές των μυστηριωδών «λαών της θάλασσας» στους οποίους ανήκαν οι «Πελεσέτ», που είναι κοινά αποδεκτό πως ταυτίζονται με τους Φιλισταίους και αναπαριστώνται με την χαρακτηριστική κόμμωση με φτερά, ενώ παρουσιάζοντι αν φυλακίζονται από τους Αιγύπτιους στα ανάγλυφα του ναού του Ραμσή Γ’ στο Μεντινάτ Χαμπού.
Οι Φιλισταίοι εγκαταστάθηκαν στην παράκτια ζώνη της χώρας και από εκείνους πήρε το όνομα η «Φιλισταία», δηλαδή η Παλαιστίνη, ενώ στην περιοχή άφησαν πληθώρα μαρτυριών για την παραγωγή κεραμικών με διακοσμητικά στοιχεία βαμμένα με κόκκινο και μαύρο χρώμα. Στο μεταξύ, οι Εβραίοι αποτραβήχτηκαν στις επαρχίες της ενδοχώρας, ενώ οι Χαναναίοι περιορίστηκαν σε λίγους διάσπαρτους οικισμούς ανάμεσα στη Σιδώνα και τη Βύβλο.
Με πληροφορίες από: nationalgeographic