Ο Τζενγκίς Χαν ξεκίνησε τη δράση του το 1206. Η περιοχή του, η Μογγολία, είναι κοντά στην Κίνα και βέβαια δίπλα του ήταν ο μεγάλος εδαφικός πειρασμός. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην ορμήσει πρώτα στην περίφημη αυτή χώρα, η οποία ήταν πλούσια, γεωργική και επομένως μπορούσαν να την λεηλατήσουν. Οι Μογγόλοι του Τζενγκίς Χαν εισέβαλλαν στην Κίνα και τη δεκαετία του 1220, αφού ολοκλήρωσαν την κατάκτηση της Κίνας, δημιούργησαν την Μογγολική Αυτοκρατορία.
Η Κίνα μέχρι τότε είχε πρωτεύουσα την Τσανγκάν, η οποία βρίσκεται σε άλλο σημείο από το σημείο που σήμερα βρίσκεται το Πεκίνο. Μάλιστα, το σημερινό Πεκίνο είναι πρωτεύουσα που δημιούργησαν οι Μογγόλοι όταν κατέλαβαν την Κίνα, την ονόμασαν Χανμπαλίκ και όταν έφυγαν οι Μογγόλοι παρέμεινε η πρωτεύουσα της Κίνας, με άλλο όνομα: Πεκίνγκ. Πεκίνγκ θα πει «η πρωτεύουσα του Βορρά», σε αντίθεση με τη Νανκίνγκ, που είναι «η πρωτεύουσα του Νότου» στην Κίνα.
Η κατάκτηση της Κίνας από τις ορδές του Τζενγκίς Χαν ήταν ανήκουστης βαρβαρότητος και ωμότητας, όμως αυτοί οι άνθρωποι της στέπας αφού πράξουν τα ανήκουστα που πράττουν όταν καταλαμβάνουν, στη συνέχεια όπως λέει το ρητό τους: «μία περιοχή την καταλαμβάνεις έφιππος, αλλά τη διοικείς πεζός», δηλαδή να αφιππεύεις, που θέλει να πει ότι σταματάς τις βιαιότητες και τη διοικείς. Έτσι υπήρξαν και αυτοί καλοί διοικητές από τη στιγμή που κατέλαβαν την Κίνα.
Όταν έφτασε ο Μάρκο Πόλο στην Κίνα, είδε και θαύμασε την Κίνα των Μογγόλων. Τότε ο Μάρκο Πόλο έζησε και στην αυλή του Κουμπλάι Χαν. Ο Κουμπλάι Χαν ήταν αυτοκράτορας της Κίνας τότε, ο οποίος ήταν εγγονός του Τζενγκίς Χαν. Ήταν η Χρυσή Ορδή η οποία είχε τη διοίκηση. Όμως, όλοι αυτοί οι άγριοι τύποι της στέπας οποτεδήποτε κατέλαβαν τμήμα της Κίνας ή και ολόκληρη την Κίνα, για να τη διοικήσουν δεν μπορούσαν παρά να χρησιμοποιήσουν Κινέζους συμβούλους.
Δηλαδή, στην πραγματικότητα, την Κίνα τη διοικούσαν μέσω της γνώσης διοίκησης που είχαν οι Κινέζοι σύμβουλοι, διότι άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν τη στέπα και τη νομαδική κτηνοτροφία είναι πολύ δύσκολο να διοικήσουν μία χώρα η οποία είναι γεωργική και έχει τελείως άλλα χαρακτηριστικά. Όμως είχαν την ευφυΐα να είναι ευέλικτοι σ΄ αυτόν τον τομέα.
Την παρουσία των ανθρώπων της στέπας θα την ανατρέψει μία μεγάλη λαϊκή εξέγερση. Τον 14ο αιώνα, έγινε μία μεγάλη λαϊκή εξέγερση. Δηλαδή η διοίκηση της Κίνας από τους επιγόνους του Τζενγκίς Χαν διήρκησε για περίπου 120 χρόνια. Έληξε η παρουσία των Μογγόλων στην Κίνα με τη μεγάλη λαϊκή εξέγερση, η οποία το 1368 θα επιτύχει τους στόχους της και θα απελευθερώσει ολόκληρη την Κίνα με αρχηγό τον Τσου.
Ο Τσου, ο αρχηγός αυτής της εξέγερσης, ήταν ένα απλό άτομο, της πιο ταπεινής καταγωγής, ήταν δύσμορφος, νάνος, με τεράστιο κεφάλι και παντού, όλο του το κορμί είχε εξογκώματα, όμως πάρα πολύ προικισμένος, ο οποίος κατάφερε να οδηγήσει σε νίκη τους Κινέζους απέναντι στους Μογγόλους και το 1368. Αυτός ο Τσου είναι ο ιδρυτής της δυναστείας των Μινγκ, η οποία πρόκειται να διοικήσει στην Κίνα από το 1368 έως το 1644 και πρόκειται για μια δυναστεία η οποία είναι πολύ γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο και τους Ευρωπαίους.
[…] η Κίνα ζήσει τα 130 τόσα χρόνια υπό τη δυναστεία των Μογγόλων, και οι Μινγκ αποφάσισαν να κάνουν ένα τόσο μεγάλο […]