Το 559π.Χ. ανέβηκε στο θρόνο της Περσικής Αυτοκρατορίας ο Αχαιμενίδης πρίγκιπας Κύρος Β’, Μέγας Βασιλεύς των Περσών και των Μήδων, που εγκατέστησε την πρωτεύουσα του κράτους του στα Εκβάτανα. Ο μεγάλος στρατηγός Κύρος επέκτεινε την κυριαρχία του στους αδύναμους γειτονικούς λαούς εύκολα. Έτσι, σύντομα υποδούλωσε τους Ασσυρίους, τους Ουραρτού και τους λαούς της Κιλικίας και της ανατολικής Ανατολίας, τους οποίους και ενέταξε στο βασίλειο του ως δούλους.

Με σκοπό να επεκτείνει την αυτοκρατορία του προς τη δύση, ο Κύρος ξεκίνησε να κατακτήσει τη Λυδία και το 546π.Χ. ο στρατός του κατατρόπωσε το ιππικό του Κροίσου, του διάσημου για τα πλούτη του βασιλιά. Με την κατάκτηση των Σάρδεων, της πρωτεύουσας της Λυδίας, ο Κύρος έγινε κυρίαρχος όλων σχεδόν των πόλεων της Μικράς Ασίας. Ο Κροίσος αυτοκτόνησε, ενώ ο Κύρος, νικητής πια, συνέχισε την πορεία του ως τη Μίλητο, εξασφαλίζοντας έτσι και ένα λιμάνι στη Μεσόγειο.
Έχοντας εδραιώσει τα σύνορα της χώρας του και ανατολικά, στράφηκε στη Βαβυλώνα. Η πόλη έπεσε το 539π.Χ. και ο βασιλιάς έγινε δεκτός ως ελευθερωτής από τους Εβραίους της περιοχής, οι οποίοι πενήντα χρόνια πριν είχαν σταλεί εξόριστοι στη Βαβυλώνα μετά την καταστροφή του Ναού του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ από τον Ναβουχοδονόσορα. Ο Κύρος τους επέτρεψε να λατρεύουν ελεύθερα τον Θεό τους και έτσι οι 40.000 Εβραίοι γύρισαν στην Ιερουσαλήμ για να ανοικοδομήσουν τον Ναό τους. Η χρη,ατοδότηση του έργου έγινε από τον βασιλιά.
Στη συνέχεια κατέκτησε τη Συρία, τη Φοινίκη, την Παλαιστίνη και άρχισε να καταστρώνει σχέδια εναντίον της Αιγύπτου, την οποία τελικά κατέκτησαν οι διάδοχοί του. Ο Κύρος σκοτώθηκε το 530π.Χ. σε μια σύγκρουση με νομαδικά φύλα και θάφτηκε στις Πασαργάδες, σε ένα μαυσωλείο.
Το 525π.Χ., λίγα χρόνια μετά την άνοδο του στο θρόνο ο γιος του Κύρου, ο Καμβύσης, προήλασε νικητής μέσα από την έρημο του Σινά με κατεύθυνση τον Νείλο, κατακτώντας τελικά τη γη των φαραώ. Οι Ασσύριοι ηγεμόνες ήλεγχαν, για μικρό διάστημα, τη γη του Νείλου. Με την έλευση του ο Καμβύσης ανέλαβε όλες τις εξουσίες των φαραώ, εγκαινιάζοντας έτσι την 27η αιγυπτιακή δυναστεία, η οποία είναι γνωστή ως «Περσική Δυναστεία».
Ο Καμβύσης έδειξε λιγότερη ανοχή από τον πατέρα του καταστρέφοντας ναούς και γλυπτά θεοτήτων στην Αίγυπτο και τη Βαβυλωνία, γεγονός που αποδείχθηκε σοβαρό πολιτικό ατόπημα. Το 522π.Χ. εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των δυναστών στην Περσία οδήγησαν σε πραξικόπημα με δραματικές συνέπεπιες. Ο Καμβύσης αυτοκτόνησε και ο μάγος Γαυμάτης που σφετερίστηκε το θρόνο δολοφονήθηκε.
Με πληροφορίες από: nationalgeographic