Κορέα

Από όλες τις περιοχές του κόσμου, εκείνη η οποία έζησε τα δραματικότερα γεγονότα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι η ανατολική και νοτιοανατολική Ασία. Πρώτη θα ζήσει τα γεγονότα η χερσόνησος της Κορέας η οποία έχει ζήσει την ιαπωνική κατοχή. Οι Ιάπωνες αποχώρησαν από την Κορέα όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ στη χώρα τους, εγκατέλειψαν τα στρατεύματά τους, τα απομάκρυναν για να μπορούν να προασπίσουν την πατρίδα τους, επομένως εδώ δημιουργήθηκε ένα κενό.

Κορέα
Χερσόνησος της Κορέας

Η Κορέα στα βόρειά της τμήματα είναι πάντοτε συνδυασμένη με την Κίνα. Οι δύο χώρες είχαν ζήσει για αιώνες σε πολλή μεγάλη συνάφεια, με την Κίνα να θεωρεί την Κορέα αυτονοήτως τμήμα του ελέγχου της. Οι Κινέζοι κομμουνιστές στη δράση τους στον εμφύλιο πόλεμο είχαν δράσεις, υπήρχαν και μάχες στο έδαφος της Κορέας, όπου και υπήρξε ανάπτυξη του κομμουνιστικού κινήματος.

Εκατομμύρια Κορεάτες εντυπωσιάστηκαν και δέχτηκαν και αποδέχθηκαν τις ιδέες και τα οράματα του κομμουνισμού, όπως και εκατομμύρια Κορεάτες δεν συγκινήθηκαν από τα οράματα του κομμουνισμού. Όσο πιο βόρεια στην Κορέα, τόσο πιο επηρεασμένος ο πληθυσμός από τον κομμουνισμό της Κίνας, κι όσο πιο νότια τόσο λιγότερο.

Στο 1945, η Κορέα είναι σε μια ρευστή κατάσταση και οι κομμουνιστές της Κορέας είναι σε ένταση, διότι υπήρχε και ο εμφύλιος στην Κίνα, και εξ αυτού οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίες βρίσκονται στην Ιαπωνία και διοικούν την Ιαπωνία και παρατηρούν με μεγάλη τους ανησυχία την Κίνα να εξελίσσεται σε κομμουνιστική χώρα, ανησυχούν για την εξέλιξη και στην Κορέα. Όμως, ενώ
συμφωνήθηκε ένας παράλληλος, ο οποίος χωρίζει την Κορέα σε Βόρεια κομμουνιστική και Νότια μη κομμουνιστική, η Κίνα, η οποία μετέχει ενεργά στη Βόρεια Κορέα και στρατεύματά της βρίσκονται εκεί, εισβάλλει το 1950 στη Νότια Κορέα, προφανώς για να ενοποιήσει ολόκληρη την κορεατική χερσόνησο υπό κομμουνιστική διοίκηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιδρούν αμέσως, στέλνουν ενισχύσεις στρατευμάτων, μπαίνουν σε σύγκρουση με τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας. Στο μεταξύ η Βόρεια Κορέα, στην ουσία πολεμά με κομμουνιστές Κορεάτες οι οποίοι υπερασπίζονται την περιοχή τους και την ιδεολογία τους, αλλά και με εκατομμύρια επίσης Κινέζους κομμουνιστές οι οποίοι τους ενισχύουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γιος του Μάο Τσε Τουνγκ σκοτώθηκε στις συγκρούσεις σ’ αυτόν τον πόλεμο της Κορέας.

Οι Νοτιοκορεάτες έχουν άμεση βοήθεια από τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες Ηνωμένες Πολιτείες δεν πολεμούν μόνες τους στο πλευρό του στρατού της Νότιας Κορέας, αλλά καλούν και συμμάχους τους να τους βοηθήσουν. Έτσι έρχονται προς βοήθεια του στρατού των Νοτιοκορεατών και των Ηνωμένων Πολιτειών στρατεύματα από πολλές σύμμαχες χώρες των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η Ελλάδα έστειλε στράτευμα στην Κορέα και πολέμησαν. Και ορισμένες εκατοντάδες Ελλήνων στρατιωτών σκοτώθηκαν στην Κορέα και άλλοι τραυματίστηκαν, και μάλιστα, στη χώρα μας υπάρχει η έκφραση «έγινε της Κορέας» μέχρι σήμερα, όταν θέλουμε να πούμε ότι έγινε τρομερής έκτασης ένταση και καταστροφή.

Σε αυτόν τον αδυσώπητο πόλεμο μεταξύ Βορειοκορεατών και Νοτιοκορεατών που έμοιαζε εμφύλιος πόλεμος, δεν ήταν εμφύλιος πόλεμος, διότι στην πραγματικότητα στην Κορέα έγινε ένας μικρός παγκόσμιος πόλεμος –πολύ επικίνδυνη δηλαδή για την ανθρωπότητα εξέλιξη παρουσιάστηκε σε αυτή την άκρη της Γης–, διότι ενεπλάκησαν ένας αριθμός κρατών τα οποία
συγκρούονταν, μεταξύ των οποίων ήταν και η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η Σεούλ άλλαξε χέρια τέσσερις φορές. Κατακτήθηκε από τον έναν, κατακτήθηκε από τον άλλον, ξανά ανακτήθηκε, ξανά κατακτήθηκε, και μόνο για την υπεράσπιση της Σεούλ σκοτώθηκαν 1.000.000 άνθρωποι. Συνέβη ένας εξαιρετικά δύσκολο, αδυσώπητο, πολυαίμακτο πόλεμο ο οποίος
έληξε το 1953 χωρίς νικητή. Δηλαδή αποφασίστηκε το 1953 ότι η Κορέα παραμένει διηρημένη σε Βόρεια και Νότιο, όπως και είναι μέχρι σήμερα διηρημένη: η Βόρεια Κορέα είναι κομμουνιστική, μέχρι σήμερα, και η Νότια Κορέα ανήκει στο δυτικό σχήμα.

Η Νότια Κορέα είναι γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο, μπορούμε να έχουμε από αυτήν πληροφορίες γιατί είναι ενσωματωμένη στον υπόλοιπο κόσμο. Η Νότια Κορέα έζησε δύσκολες πολιτικές δεκαετίες το ΄50 και ΄60, αλλά από τη δεκαετία του ΄70 και μετά έχει μπει σε ανάπτυξη κι είναι μια πολύ δυναμική βιομηχανική χώρα με την Samsung, την Hyundai, πολύ μεγάλα ναυπηγεία κ.λπ. και ισορροπημένη πλέον πολιτική ζωή.

Η Βόρεια Κορέα είναι μια αινιγματική χώρα, διότι δεν έχει επαφές, παρά μόνον με την Κίνα. Ο πρώτος της ηγέτης ήταν ο Κιμ Ιλ Σουνγκ (Kim Il-sung), ένας κομμουνιστής ο οποίος είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση και σήμερα διοικείται η χώρα αυτή, συνεχίζεται, διοικήθηκε μετά από τον γιο του Κιμ Ιλ Σουνγκ, τον Κιμ Τζονγκ Ιλ (Kim Jong-il), μετά από τον εγγονό, και έτσι είναι σήμερα η Βόρεια Κορέα. Δεν είναι πολύ γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο, γιατί έχει επαφές μόνο με την Κίνα.

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *