Κανγκ Σι και Ευρωπαίοι

Η δυναστεία των Τσινγκ ήταν μία πολύ δυναμική δυναστεία και παρουσίασε μερικούς εκλεκτούς αυτοκράτορες. Ένας αυτοκράτορας που έχει αφήσει το στίγμα του στην κινεζική ιστορία είναι ο αυτοκράτορας Κανγκ Σι, ο οποίος και υπήρξε ο αυτοκράτορας με την πιο μακρά αυτοκρατορική θητεία από κάθε άλλον αυτοκράτορα στην κινέζικη ιστορία. Βασίλεψε 62 χρόνια. Πέθανε το 1722.

Κανγκ Σι και Ευρωπαίοι
Ο Κανγκ Σι με τον Ματέο Ρίτσι (Ιταλό Ιησουίτη στην Κίνα)

Ο άνθρωπος αυτός έχει μείνει στην κινέζικη ιστορία με το καλύτερο πρόσημο. Θεωρείται ένας εξαιρετικά έντιμος και αφοσιωμένος στο έργο του και λιτός άνθρωπος χωρίς καμία τάση προς την πολυτέλεια. Ντυνόταν τελείως ασκητικά και ήταν στοχαστής, φιλόσοφος, είχε μεγάλες επαφές με Ιησουίτες (στην Κίνα είχαν μπει, είχε έρθει ένας καλός αριθμός Ιησουιτών ιεραποστόλων και προσπαθούσαν να μεταστρέψουν τους Κινέζους στον χριστιανισμό).

Στην περίοδο του Κανγκ Σι η Κίνα είναι δυναμική και οι διάδοχοί του συγκαταλέγονται στους πολύ καλούς αυτοκράτορες. Μάλιστα καταλάγιασε και το αρχικό επιθετικό κλίμα που είχαν δώσει οι Μαντσού και τώρα η Κίνα βρίσκεται σε μια διαδικασία εσωτερικής ανασυγκρότησης. Βέβαια καθώς περνάει ο καιρός αρχίζει να χάνει η δυναστεία τον δυναμισμό της και στο μεταξύ η Κίνα έχει πολλαπλασιάσει τις στενές της επαφές με τους Δυτικούς.

Οι Ευρωπαίοι τον 16ο αιώνα φθάνουν στην Κίνα. Όμως, η εποχή στην οποία έρχονται πιο δυναμικά και πιέζουν την Κίνα για εμπόριο, είναι ο 18ος αιώνας. Ο 18ος αιώνας είναι ο αιώνας των
Μαντσού, των Τσινγκ, είναι ο αιώνας του Κανγκ Σι και των διαδόχων του. Η Κίνα είναι σε υψηλό επίπεδο παραγωγής και οικονομίας. Οι Ευρωπαίοι επιχειρούν και επιζητούν να δημιουργήσουν εκεί κάποιες βάσεις. Αυτό τους προσφέρεται, αλλά δεν τους επιτρέπεται να κάνουν το εμπόριο όπως εκείνοι θα ήθελαν. Η Κίνα δεν είναι Ινδία.

Στην Ινδία οι Ευρωπαίοι μπόρεσαν να κινηθούν πολύ άνετα, διότι η Ινδία είναι κατακερματισμένη και εάν ο ένας ηγεμόνας, ήταν αρνητικός, πήγαιναν σε άλλον. Στην περίπτωση όμως της Κίνας τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η Κίνα ήταν ένα κεντρικά διοικούμενο κράτος με νόμους πανκινεζικούς, με φορολογικό σύστημα πανκινεζικό, με υπαλλήλους που προσλαμβάνονται με πανκινεζικές εξετάσεις και που αξιολογούνται, αλλιώς απολύονται. Και βρέθηκαν στην Κίνα οι Ευρωπαίοι σε μια περίοδο που η Κίνα είχε κλείσει σε σχέση με το εμπόριο. Μετά τους Μινγκ, η Κίνα δεν είναι ανοιχτή στις επαφές με τους ξένους εμπόρους. Οι κανόνες της είναι σφιχτοί και αυτό κάνει τη ζωή των ξένων εμπορευομένων δύσκολη.