Ινδία και Μαχμούντ του Γαζνί

Οι άνθρωποι της στέπας, οι Ούννοι, χτύπησαν την Ινδία τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Μπήκαν στα δυτικά της τμήματα, κατέλαβαν τμήματα με μεγάλες φθορές και καταστροφές. Επίσης ο Τιμούρ Λενκ (Timur Lenk) το 1398, μακρινός διάδοχος του Τζενγκίς Χαν, ο γνωστός μας Ταμερλάνος, που ήταν πιο πολύ
Τούρκος παρά Μογγόλος πλέον, κατέλαβε μεγάλο τμήμα της Ινδίας και κατέστρεψε περιοχές με τρομερό τρόπο και έλεγξε για ένα διάστημα αυτές τις περιοχές.

Ινδία και Μαχμούντ του Γαζνί
Σημαία των Γαζνεβηδών

Παρότι η Ινδία προστατεύεται από την οροσειρά των Ιμαλαΐων δεν γλύτωσε από εισόδους ανθρώπων των στεπών. Το 712 έφτασαν στη δυτική Ινδία, δηλαδή σε αυτό που είναι σήμερα
Πακιστάν, οι Άραβες, κατέκτησαν την Ινδία, προχώρησαν, δημιούργησαν βάση. Αυτή η κατάκτηση της Ινδίας, της δυτικής Ινδίας, από τους Άραβες το 712, σταδιακά εξελίχθηκε στο σουλτανάτο του Δελχί, το οποίο αναπτύχθηκε με πρωτεύουσα το Δελχί σε επόμενους αιώνες. Έτσι δηλαδή η δυτική Ινδία, αυτό που σήμερα είναι Πακιστάν αλλά και δυτικές περιοχές της σημερινής Ινδίας, βρέθηκαν σε επαφή με το Ισλάμ νωρίς.

Από το 712 και για αιώνες η επαφή αυτή συνεχιζόταν είτε μειούμενη είτε αυξανόμενη ανάλογα με την παρουσία κάποιας μουσουλμανικής δύναμης. Η μουσουλμανική δύναμη που έκανε τη διαφορά στην ιστορία της Ινδίας, μετά τους Άραβες, είναι μια δύναμη που προέρχεται από την περιοχή του Αφγανιστάν. Το Αφγανιστάν βρίσκεται βόρεια και δυτικά των περιοχών της Ινδίας και στην περιοχή του Αφγανιστάν, από το 900 περίπου και μετά, δηλαδή στον 10ο αιώνα, τουρκικές ομάδες που κατέβηκαν από τις στέπες και μπήκαν μέσα στο Αφγανιστάν, είχαν ελέγξει το μεγαλύτερο τμήμα του Αφγανιστάν.

Είναι η πρώτη τουρκική δυναστεία που στήνεται στον χώρο της νοτιοδυτικής Ασίας και όχι στο κέντρο που είναι οι Τούρκοι. Οι Τουρκομάνοι αυτοί, έχοντας κατεβεί προς το Αφγανιστάν και ελέγχοντας τα πράγματα, αναμειγνύονται με Αφγανούς, είναι οι κυρίαρχοι του Αφγανιστάν και έχουν ως κύρια πόλη τους μια πόλη που λέγεται Γαζνί. Από αυτό το Γαζνί ξεκίνησε μια μεγάλη στρατιά Τουρκοαφγανών περί το 1000 μ.Χ., με αρχηγό έναν πολύ δυναμικό πολεμιστή, που λεγόταν Μαχμούντ. Αυτός ο Μαχμούντ έχει μείνει στην ιστορία ως ο Μαχμούντ του Γαζνί (Mahmud Ghazni).

Αυτός ο Μαχμούντ του Γαζνί επιτέθηκε στην Ινδία, κατέλαβε τη δυτική Ινδία και προχώρησε βορειότερα και ανατολικότερα στη βορειοανατολική Ινδία και δημιούργησε ένα βασίλειο το οποίο ήταν μουσουλμανικό, μια αυτοκρατορία του Μαχμούντ του Γαζνί. Αυτός ο Μαχμούντ είχε διαδόχους, γιατί διήρκεσε αυτή η παρουσία του Μαχμούντ του Γαζνί για κάποιο διάστημα 200 περίπου χρόνων. Οι διάδοχοί του ονομάζονται Γαζνεβήδες.

Ο Μαχμούντ του Γαζνί ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος περιγράφεται ως φωτισμένος, τον ενδιέφεραν οι τέχνες, τα γράμματα, αλλά δεν του άρεσε καθόλου η ινδουιστική θρησκεία, του φάνηκε φρικτή και είχε απέχθεια γι’ αυτήν -με όλους τους θεούς και όλα τα παράξενά της-, του φάνηκε πολύ απωθητική και ήταν εχθρικός προς τη θρησκεία αυτή. Δεν δέχτηκε να μετέχουν καθόλου στη διοίκηση ινδουιστές και κατέστρεψε και ινδουιστικούς ναούς. Οι απόγονοί του, συνέχισαν τη διοίκησή τους μέχρι να κάνουν και αυτοί έναν κύκλο, και η επόμενη ομάδα μουσουλμάνων που θα πάρει τη σκυτάλη από τις εξελίξεις των πραγμάτων θα είναι και πάλι τουρκικής καταγωγής και αυτή θα είναι η πιο σημαντική παρουσία ξένης διοίκησης στην
Ινδία πριν από τους Άγγλους, η Αυτοκρατορία των Μουγκάλ.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)