Κάποιες φορές αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε λύπη και άλλες φορές αισθανόμαστε απλά «πεσμένοι» χωρίς κάποιον εμφανή λόγο. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε τη λύπη και να αισθανθείτε καλύτερα, αλλά πρώτα, ας προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε τι προκαλεί τη θλίψη σας. Μπορεί να αισθάνεστε λυπημένοι και να μην μπορείτε να το εξηγήσετε καθώς δεν αντιμετωπίζετε κάποιο σημαντικό πρόβλημα και μπορεί να αναρωτιέστε γιατί σας συμβαίνει αυτό.
Πιο συνηθισμένοι λόγοι για την ανεξήγητη λύπη:
Έλλειψη κινήτρου ή ενθουσιασμού
Με άλλα λόγια, απλά βαριέστε. Η έλλειψη ενθουσιασμού μας κάνει να νιώθουμε κολλημένοι σε μία ρουτίνα και δυστυχισμένοι. Όταν έχουμε να περιμένουμε κάτι ευχάριστο και να είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτό, τότε είμαστε πιο κοντά στη χαρά. Ίσως είναι ώρα να αναλάβετε μια νέα πρόκληση, να μάθετε κάτι καινούριο, να βρείτε ένα νέο χόμπι ή να ταξιδέψετε κάπου προκειμένου να αλλάξατε παραστάσεις και να αισθανθείτε και πάλι ζωντάνια.
Μοναξιά
Ίσως να έχετε δίπλα σας ανθρώπους με τους οποίους δεν αισθάνεστε ότι είστε συνδεδεμένοι. Είναι πιθανό ότι με τον καιρό, να έχετε αναπτύξει ενδιαφέροντα, αξίες και πρότυπα διαφορετικά από αυτά των φίλων και της οικογένειάς σας και τώρα αισθάνεστε μοναξιά και παρεξηγημένοι. Μπορεί να λαχταρούσατε να έχετε μία ζωή διαφορετική από αυτή που έχετε τώρα και διαφορετική από αυτή που οι περισσότεροι άνθρωποι στο περιβάλλον σας σάς καθοδηγούν να έχετε, αλλά δεν μπορείτε όμως να καταλάβετε πώς να ικανοποιήσετε αυτή την επιθυμία σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έντονα συναισθήματα λαχτάρας, θλίψης και πόνου.
Αίσθηση του ανικανοποίητου
Μπορεί να έχετε μια μεγάλη οικογένεια, μία πετυχημένη καριέρα και φίλους, να ζείτε σε ένα ωραίο σπίτι, να έχετε ενδιαφέροντα χόμπι και παρ’ όλα αυτά να αισθάνεστε λυπημένοι. Συχνά, η αιτία αυτής της θλίψης είναι μια βαθιά εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στα δικά σας προσωπικά πρότυπα και τις αξίες και στον τρόπο που ζείτε τη ζωή σας. Η σταδιοδρομία σας μπορεί να είναι πετυχημένη, αλλά μπορεί να μην είναι αυτό που θέλατε αρχικά για εσάς ή ίσως να ανησυχείτε κρυφά για κάποια ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με την εργασία σας.
Μπορεί να έχετε το σπίτι των ονείρων σας, ένα ωραίο αυτοκίνητο και χρήματα, αλλά αν πάντα λαχταρούσατε για την απλότητα, ίσως μέσα σας να αισθάνεστε ένοχα και άβολα με αυτόν τον τρόπο ζωής. Κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να ανταποκριθούμε στις δικές μας εσωτερικές προδιαγραφές, το αποτέλεσμα είναι συνήθως δυστυχία και μία αίσθηση μελαγχολίας.
Έλλειψη ελέγχου στο περιβάλλον σας
Για να είμαστε ευτυχείς, χρειαζόμαστε να έχουμε ένα βαθμό ελέγχου του περιβάλλοντός μας. Ενώ πρέπει να δεχτούμε ότι ποτέ δεν θα έχουμε τον απόλυτο έλεγχο για ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας, πρέπει να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε βασικά πράγματα όπως το χρόνο μας, τη δουλειά μας, τον ελεύθερο χρόνο μας και να είμαστε σε θέση να κάνουμε και κάποιες άλλες βασικές επιλογές.
Αν εργάζεστε υπερβολικά ή ζείτε σε ένα εξαιρετικά ελεγχόμενο περιβάλλον όπου κάποιος άλλος αποφασίζει τα πάντα για σας, ίσως να αρχίσετε να αισθάνεστε απογοητευμένοι και λυπημένοι. Δυστυχώς στη σύγχρονη κοινωνία, απαιτείται από τους ανθρώπους να εντυπωσιάζουν συνεχώς τους άλλους και να ανησυχούν για το τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτούς, με αποτέλεσμα να αισθάνονται παγιδευμένοι και ελεγχόμενοι.
Υπερανάλυση
Πολλά από τα προβλήματά μας είναι πραγματικά προβλήματα μόνο και μόνο επειδή συνεχίζουμε να τα σκεφτόμαστε. Αν συχνά βρίσκεστε κολλημένοι να σκέφτεστε κάτι που συνέβη ή κάτι που αναμένετε να συμβεί, πιθανότατα να υπεραναλύετε. Η έντονη εστίασή σας σε ένα πρόβλημα μπορεί να φαίνεται πολύ χειρότερη από ό, τι πραγματικά είναι και ίσως ακόμη και να αρχίσετε να φαντάζεστε προβλήματα που ούτε καν υπάρχουν.
Είναι τόσο δύσκολο να ξεκολλήσουμε από αυτή τη συνήθεια, αλλά χρειάζεται να προσπαθήσουμε. Κάποιοι από εμάς έχουμε μια φυσική τάση για υπερβολική ενδοσκόπηση και φαίνεται να μας απασχολούν διαρκώς οι σκέψεις μας και να μην νιώθουμε χαλαροί και χαρούμενοι. Η καταπολέμηση αυτής της συνήθειας είναι δύσκολη, αλλά δυνατή μαθαίνοντας να εστιάζουμε έξω από τον εαυτό μας και να αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για άλλους ανθρώπους ή/και πράγματα.
Υποβόσκοντα προβλήματα υγείας
Τέλος, είναι πιθανό η ανεξήγητη θλίψη σας να προέρχεται από ένα πρόβλημα υγείας για το οποίο δεν γνωρίζετε. Η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, το προεμμηνοροϊκό σύνδρομο, ο υποθυρεοειδισμός και οι ορμονικές αλλαγές είναι μερικές πιθανότητες. Αν αισθάνεστε συχνά λυπημένοι ή αν η θλίψη σας είναι συντριπτική, αποτελεί προτεραιότητα να αποκλείσετε πρώτα αυτά τα ενδεχόμενα.
Πώς να διαχειριστείτε την ανεξήγητη θλίψη
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει πρώτα να αποκλειστούν τυχόν προβλήματα υγείας. Αν υποπτεύεστε ότι ο λόγος της ανεξήγητης θλίψης σας μπορεί να είναι μια από τις ασθένειες που αναφέρονται παραπάνω, μιλήστε με τον οικογενειακό γιατρό σας για το πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.
Αν δεν έχετε προφανείς σωματικούς λόγους να αισθάνεστε λυπημένοι, μπορείτε να κάνετε πολλά για να ανακουφιστείτε από αυτό το συναίσθημα και να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Πρώτα απ’ όλα, προσπαθήστε να δείτε πιο βαθιά αυτό που νιώθετε:
- Τι ακριβώς είναι αυτό που σας ενοχλεί; Μήπως υπεραναλύετε; Προσπαθήστε να εστιάζετε σε κάτι έξω από τον εαυτό σας.
- Είναι απαιτητική η δουλειά σας; Βρείτε έναν τρόπο να μειώσετε τις ώρες ή να σκεφτείτε να ακολουθήσετε μια διαφορετική καριέρα.
- Ο σύζυγός σας είναι φροντιστικός αλλά και υπερβολικά χειριστικός; Προσπαθήστε να συζητήσετε μαζί για να λύσετε τα προβλήματά σας.
- Απλά βαριέστε; Δοκιμάστε να αποκτήσετε μια νέα δεξιότητα.
- Σας λείπει το κίνητρο; Διαβάστε βιβλία, πηγαίνετε ένα ταξίδι ή βρείτε έναν τρόπο να βρεθείτε σε ένα περιβάλλον όπου όλες οι αισθήσεις σας θα διεγείρονται επαρκώς.
Καλοί τρόποι για να ξεκινήσετε, είναι να μιλήσετε σε ένα πρόσωπο που εμπιστεύεστε ή να κρατήσετε ένα ημερολόγιο. Ορισμένες φορές μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να κάνετε δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να αισθανθείτε και πάλι καλά, ωστόσο είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι αλλαγές δεν πρέπει να επηρεάζουν αρνητικά κανέναν (για παράδειγμα τον/την σύζυγό σας, τα παιδιά σας, την οικογένειά σας).
Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο να καθορίσετε ποιο είναι το βασικό πρόβλημα, αλλά και να βρεθεί μια λύση που να είναι κατάλληλη για εσάς και τους δικούς σας ανθρώπους.