Η υπεροχή του άρρενος έναντι του θήλεος

Στην Γεωργική Επανάσταση προκλήθηκε η υπεροχή του άρρενος έναντι του θήλεος, κάτι το οποίο ανατράπηκε πολύ αργότερα στη Βιομηχανική και κυρίως στην Ηλεκτρονική Επανάσταση που ζούμε τώρα, η οποία λόγω των μηχανημάτων δεν χρειάζεται τη ρώμη του ανδρός ούτε ακριβώς την αντοχή της γυναικός, διότι χρησιμοποιεί εργαλεία και άλλα μέσα. Και έτσι έχουμε μπει σε μία φάση πλήρους εξισώσεως των δύο φύλων στην πρόσφατη εποχή.

Η υπεροχή του άρρενος έναντι του θήλεος

Η εξελισσόμενη περιπλοκότητα των γεωργικών κοινωνιών δημιουργούν συνέχεια ανάγκες για την κοινωνία. Χρειάζονται τεχνίτες και εξειδίκευση. Τα ποτάμια, δίπλα στα οποία αναπτύσσουν αυτή την πρωτοποριακή τους δραστηριότητα οι γεωργοί, δεν είναι φερέγγυα. Ένα ποτάμι τον χειμώνα μπορεί να έχει πολύ νερό και το καλοκαίρι να μην έχει καθόλου ή πάρα πολύ λίγο νερό. Άλλα ποτάμια έχουν συνεχώς νερό.

Εξαρτάσαι από την καλή τους ροή, διότι όταν πλημμυρίζουν αν δεν έχεις λάβει τα μέτρα σου μπορεί η παραγωγή σου να καταστραφεί. Το καλοκαίρι που τα νερά τους μειώνονται σε κάποιες περιοχές τότε είναι που τα χρειάζεσαι περισσότερο, άρα οι γεωργοί έπρεπε να κάνουν έργα. Τι έργα θα ήταν αυτά; Θα ήταν διώρυγες, κανάλια ούτως ώστε για να μπορεί το νερό των ποταμών να μπορεί να ποτίζει χωράφια σε Χ αποστάσεις χιλιομέτρων. Κανάλια ποτιστικά και επίσης τρόπους να κόβεται το νερό όταν ήταν στην άνοδό του ή να αποθηκεύεται νερό ούτως ώστε να χρησιμοποιηθεί τις εποχές που το νερό λείπει.

Όλα αυτά απαιτούν την εργασία χιλιάδων ανθρώπων, χιλιάδων ανδρών. Γιατί οι άνδρες, που έχουν ρώμη, είναι εκείνοι οι οποίοι θα έχτισαν κανάλια αρδευτικά χιλιάδων χιλιομέτρων. Αυτές τις χιλιετίες της πρώτης ανάπτυξης της γεωργίας τόσο στην Μεσοποταμία και στην Εγγύς και Μέση Ανατολή όσο και στην Αίγυπτο και φυσικά και στις υπόλοιπες περιοχές της Γεωργικής ανάπτυξης αργότερα.

Ήταν λοιπόν αναγκαία η χρησιμοποίηση και άλλων ατόμων τα οποία ειδικεύονται σ’ αυτό το τεράστιο έργο της δημιουργίας καναλιών, τα άτομα αυτά πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους, ούτως ώστε να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα, και στην ουσία αποκόπτονται από την παραγωγή για να εξυπηρετήσουν την αγροτική παραγωγή. Έτσι και άλλα άτομα πρέπει να πληρώνονται με προϊόντα από τους αγρότες.

Η Γεωργική Επανάσταση θα έλεγε κανείς ότι θα είχε ισότητα ανδρός και γυναικός, διότι οι αγροτικές εργασίες είναι μεν σκληρές αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργασιών των αγροτικών μπορεί να τις κάνουν και γυναίκες. Δεν χρειάζεται τόσο η ρώμη του ανδρός. Όμως η Γεωργική Επανάσταση έφερε πλήρη διαχωρισμό της κοινωνικής θέσης μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Ο άνδρας χρειάστηκε στην Επανάσταση αυτή, για την φύλαξη, για την άμυνα, για τις σκληρές εργασίες της δόμησης, για τα κανάλια και έτσι η Γεωργική Επανάσταση συνδυάζεται με την υπερίσχυση του άρρενος έναντι του θήλεος.

Και αυτό είναι λίγο τραγική ειρωνεία. Οι μελετητές εικάζουν, με έντονη τάση να θεωρούν βέβαιο, ότι κατά πάσα πιθανότητα η Γεωργική Επανάσταση είναι αποτέλεσμα της παρατηρητικότητας των γυναικών τη μακρά περίοδο που η ανθρωπότητα ήταν καρποσυλλέκτης και κυνηγός. Σε εκείνη τη μακρά περίοδο οι άνδρες έφευγαν μακριά για κυνήγι ή άλλες δράσεις, ενώ οι γυναίκες αναγκαστικά κινούνταν σε μικρότερο πεδίο, έτσι είχαν την δυνατότητα των λεπτομερέστερων παρατηρήσεων ή πειραμάτων στο μικρότερο χώρο. Αυτή είναι βέβαια μια εικασία ότι κατά πάσα πιθανότητα την εξημέρωση των φυτών υποβοήθησε περισσότερο το θήλυ παρά το άρρεν, αλλά στην πράξη, όταν μπήκαμε στην μεγάλη Γεωργική Επανάσταση, χρειάστηκε το άρρεν για πάρα πολλές από τις καίριες πλευρές ζωής και δράσης αυτών των κοινωνιών.

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *