Η Τρίπολη (γνωστή παλαιότερα και ως Τριπολιτσά και Τρομπολιτσά) είναι πόλη στην κεντρική Πελοπόννησο. Η Τρίπολη είναι χτισμένη στην καρδιά της Πελοποννήσου σε ένα οροπέδιο που περικλείεται από το Μαίναλο, το Παρθένιο, το Αρτεμίσιο, τον Πάρνωνα και τον Κτενιά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 660 μέτρων. Μοναδική πόλη στον ελληνικό χώρο πολυάνθρωπη που είναι χτισμένη σε τόσο ψηλό σημείο. Στη μεγαλύτερη πλατεία της Τρίπολης, στην Πλατεία του Άρεως έχουν τοποθετήσει τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του «Γέρου του Μοριά».

Τα ονόματα της Τρίπολης
Οι αρχαίες πόλεις Καλλία, Δίποινα, Νωνάκριδα αναφέρονται από τον Παυσανία ως Τρίπολις. Μάλλον δεν έχουν σχέση με τη σημερινή Τρίπολη. Η σημερινή Τρίπολη, αρχικά,ήταν ένας συνοικισμός που δημιουργήθηκε από Έλληνες τον 14ο αιώνα. Κτίστηκε μετά τη πτώση της Κωνσταντινούπολης. Σε ένα Βενετσιάνικο κείμενο, η Τρίπολη αναφέρεται ως όνομα κάστρου που έχει ερημωθεί. Σε χάρτη του 1545 αναφέρεται ως Ντροπολιτζά. Σε έγγραφο του αρχιεπισκόπου Ναυπλίου το 1577 ονομάζεται Υδροπολιτσά. Το 1695 λέγεται Τριπολιτσία. Οι Τούρκοι την έλεγαν Ταραμπουλούζ, ενώ την Τρίπολη της Λιβύης Ταραμπολούζ μισίρ. Μετά την απελευθέρωση οι Έλληνες την είπαν Τρίπολη και αυτό επικράτησε.
Η Τρίπολη τον 18ο αιώνα
Όταν στα 1717 η Πελοπόννησος πέρασε στα χέρια στην Οθωμανική αυτοκρατορία, η Τρίπολη ήταν ένα άσημο χωριό. Εξήντα χρόνια αργότερα, είχε εξελιχθεί σε πόλη, έδρα του διοικητή Αρκαδίας (μουτεσαρίφη).
Η Τρίπολη βρέθηκε στο κέντρο των γεγονότων στα Ορλωφικά, όταν την πολιόρκησαν οι άνδρες του Ρώσου λοχαγού Μαρκόφ, με τον οποίο συνέπρατταν ο Μυκονιάτης πλοίαρχος Αντώνιος Ψαράς και οι σύντροφοι του (29Μαρτίου 1770). Οι Τούρκοι έσφαξαν κάποιους κατοίκους έβαψαν με το αίμα τους τα άλογα τους και τσάκισαν τους πολιορκητές. Ο Μαρκόφ και οι σύντροφοι του γλύτωσαν. Τελειώνοντας με την επανάσταση, οι Τούρκοι αποκεφάλισαν ακόμα τρεις χιλιάδες, ανάμεσα τους και ο μητροπολίτης και κάμποσους προκρίτους.
Στα 1785 η Τρίπολη έγινε διοικητική έδρα της Πελοποννήσου και απέκτησε ισχυρό τείχος. Στην ασφάλεια έσπευσαν να βρεθούν οι Τούρκοι της υπαίθρου, όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση. Τότε, η πόλη αριθμούσε 30.000 κατοίκους. Έπεσε στους Έλληνες στις 23 Σεπτεμβρίου 1821.
Η Τρίπολη και η Ελληνική Επανάσταση
Όταν μετά την εκστρατεία του Ιμπραήμ, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποφυλακίστηκε για να αναλάβει τον Αγώνα εναντίον των Αιγυπτίων, πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να κάψουν την πόλη, ώστε να μην βρουν κατάλυμα οι εισβολείς. Η πρόταση απορρίφθηκε.
Ο Ιμπραήμ πήρε την πόλη, αλλά στα 1828, μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Πελοπόννησο. Ήταν 9 Φεβρουαρίου του 1828, όταν ο ίδιος ξεκίνησε την κατεδάφιση του τείχους. Το έργο συμπλήρωσαν οι άνδρες του τις επόμενες πέντε μέρες. Μετά άρχισε η κατεδάφιση των δημοσίων κτιρίων και των ναών. Στις 16 Φεβρουαρίου πυρπολήθηκαν όσα σπίτια υπήρχαν όρθια.
Μετά την απελευθέρωση η πόλη χτίστηκε από την αρχή. Το 1830 ο πληθυσμός της Τρίπολης ήταν μόλις 3.380 ψυχές και τα σπίτια, μαζί με τα εργαστήρια, περί τα 750, τα περισσότερα μονώροφα. Μεταξύ 1842-57 εγκαταστάθηκαν αρκετοί Κρήτες στην Τρίπολη. Το πρώτο σχολείο εγκαινιάστηκε το 1831, ενώ το πρώτο Γυμνάσιο το 1850. Πρώτος Δήμαρχος της Τρίπολης διετέλεσε ο Γιαννάκος Πετρινός το 1835.
Με πληροφορίες από: https://www.ekdotikeathenon.gr/istopia-toy-ellhnikoy-ethnoys-p16.html
Με πληροφορίες από: https://el.wikipedia.org/wiki/Τρίπολη_Αρκαδίας
[…] βιλαετιού του Μοριά, μέχρι που αυτή μεταφέρθηκε στην Τριπολιτσά το 1770, ώστε να μπορεί να ξεφύγει ο πασάς στα βουνά σε […]
[…] συνελήφθη από τους Τούρκους και οδηγήθηκε στην Τρίπολη όπου και πέθανε με μαρτυρικό […]