Η Ρωσία

Η Ρωσία είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κράτος στον κόσμο τα τελευταία 400 χρόνια, επομένως η ιστορία της αφορά Ευρώπη, Ασία, Αμερική και φυσικά όλο τον κόσμο. Το πρώτο κρατικό μόρφωμα της Ρωσίας προέρχεται από Βίκινγκς σουηδικής καταγωγής, που γύρω στο 860 δημιούργησαν την αυτοκρατορία Νόβγκοροντ-Κιέβου.

Η Ρωσία
Η Ρωσία
(με το πράσινο)

Το Νόβγκοροντ μόλις τότε δημιουργήθηκε, όπως και το Κίεβο. Η μορφή του ήταν ενός χωριού. Η Ρωσία εξελίχτηκε δυναμικά επί των Ρουρικίδων -ο αρχηγός αυτών των Ρως, δηλαδή των Σουηδών Βίκινγκς που έφτασαν εκεί, των Νορμανδών, ονομαζόταν Ρούρικ. Οι Ρουρικίδες διοίκησαν τη Ρωσία. Τα πράγματα πήγαν για ένα μεγάλο διάστημα καλά, έγιναν χριστιανοί το 988. Ο Γιάροσλαβ, το 1017 συνέγραψε τον πρώτο νομικό κώδικα της Ρωσίας, που ονομάζεται «Ρούσκαγια Πράβντα» (Ρωσική Αλήθεια), δηλαδή η Ρωσία το 1017 πια απέκτησε και ένα σύνολο κανόνων διοίκησης πιο συγκροτημένων.

Οι Μογγόλοι ήρθαν και τη χτύπησαν στη δεκαετία του 1230, διαλύθηκε και άρχισε να επανασυναρμολογείται και να ξανααναγεννάται περίπου στο 1450, τον Ιβάν Γ’ τον Μέγα, ο οποίος και εξεδίωξε τους Μογγόλους και ξαναέστησε την αυτοκρατορία σε μία πιο συμπαγή μορφή.
Ο Ιβάν Γ’ ονομάστηκε «Τσάρος». Η λέξη «τσάρος» προέρχεται από τη ρωμαϊκή λέξη «καίσαρ»: καίσαρ-τσέζαρ-τσαρ. Από την ίδια λέξη (καίσαρ) προέρχεται και η ονομασία του «κάιζερ», του επικεφαλής των Γερμανών, δηλαδή αυτό το «καίσαρ» πήρε πολλές εκφάνσεις. Η λέξη καίσαρ χρησιμοποιούμενη από τους Ρώσους βασιλείς/αυτοκράτορες ως τσάροι έχει και μία συμβολική σημασία, διότι εθεωρούσαν τον εαυτό τους διάδοχο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας χρησιμοποιώντας τη λέξη καίσαρ για τον εαυτό τους.

Ο Ιβάν Γ’ έπαιξε μεγάλο ρόλο στα πράγματα και στη συνέχεια, 100 περίπου χρόνια μετά, δηλαδή στα 1550, έδρασε ο περίφημος Ιβάν Δ’, ο οποίος ήταν ο λεγόμενος «Τρομερός», ο οποίος έπαιξε μεγάλο ρόλο για την εσωτερική συνοχή της Ρωσίας. Ο Ιβάν Δ’ ο Τρομερός ανάγκασε τους βογιάρους να υποταγούν στη δύναμή του και σταδιακά δημιουργήθηκε ένα κράτος, το ρωσικό κράτος. Η Ρωσία είχε έκτοτε, μετά το 1450, ανοδική πορεία και, βέβαια, μετά και τον θάνατο του Ιβάν του Τρομερού, η δυναστεία που λίγο μετά στήθηκε, είναι η δυναστεία των Ρομανώφ. Αυτή ξεκινά το 1613 και θα φέρει τη Ρωσία στα πέρατα της Γης κυριολεκτικά.

Η Ρωσία είναι μια χώρα που εκτείνεται από Ανατολή προς Δύση και εξ αυτού έχει ένα κλίμα σε
περίπου εξελισσόμενα και όχι πάρα πολύ αποκλίνοντα πεδία. Είναι πάρα πολύ κρύα, είναι η τούνδρα, μετά είναι η ταϊγκά, μετά είναι οι στέπες. Δεν έχει τροπικά σημεία όμως -δεν είναι σαν την Αμερική (τις Ηνωμένες Πολιτείες) η οποία έχει και τροπικά σημεία- γιατί φτάνει μέχρι τη στέπα περίπου. Είναι μία χώρα στην οποία το κρύο είναι ιδιαιτέρως βαρύ.

Και βέβαια, η Ρωσία έχει στη διάρκεια της ζωής της -και μέχρι σήμερα- ένα μεγάλο προσόν και ένα μεγάλο μειονέκτημα: το μεγάλο προσόν της Ρωσίας είναι ότι είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο τα τελευταία 400 χρόνια. Και αυτό, το «μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο», σημαίνει πολλά. Είναι η πιο πλούσια χώρα στη Γη δυνάμει, δηλαδή δεν υπάρχει τίποτα σχεδόν που να μην έχει το υπέδαφός της. Έχει τα πάντα: μεταλλεύματα, διαμάντια, σίδερο, ουράνιο, αέριο, πετρέλαιο (τεράστιες ποσότητες πετρελαίου) -εξάλλου σήμερα η Ρωσία στην ουσία ζει από το αέριο και το πετρέλαιο, το οποίο είναι το κύριο εισόδημά της.

Έχει τα περισσότερα δάση στη Γη -στην τόσο μεγάλη της έκταση-, τα περισσότερα νερά, τις
περισσότερες λίμνες- δεν υπάρχει σύγκριση της Ρωσίας με καμία άλλη χώρα στις δυνατότητες. Η Ρωσία, όμως, ποτέ δεν έγινε η πιο δυνατή χώρα στον κόσμο, παρότι έχει και τόσο μεγάλες δυνατότητες. Η Ρωσία μέσα στην ιστορία της είχε προβλήματα εκσυγχρονισμού, ήταν μια χώρα που δύσκολα μετακινούνταν, και αυτό γιατί; Γιατί το μεγάλο της πλεονέκτημα, το να είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο, είναι ταυτόχρονα και μεγάλο μειονέκτημα.

Μια χώρα τόσο μεγάλης έκτασης είναι πάρα πολύ δύσκολο να διοικηθεί, και μάλιστα όταν έχει και τέτοια ανισότητα. Η Ρωσία, αυτά τα 400 χρόνια και μέχρι σήμερα, έχει το κύριο βάρος της προς την Ευρώπη: το ευρωπαϊκό της κομμάτι είναι το πιο εύφορο, εκεί στο οποίο καλλιεργούνται, παράγονται τα περισσότερα τρόφιμά της, εκεί στο οποίο κατοικεί η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της, ενώ το υπόλοιπο υπόλοιπο κομμάτι της είναι, τεράστιο, απέραντο και αναλογικά αραιοκατοικημένο. Αυτό δυσκολεύει πάρα πολύ τη συνοχή αυτής της χώρας.

7 Σχόλια

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *