Η Αγγλία είναι μια χώρα πρωτοπόρα. Έμοιαζε να μένει πίσω σε αρκετές πλευρές, αντιθέτως αν κανείς την προσεγγίσει προσεκτικά θα δει ότι συνέκλιναν περισσότερο δημιουργικά οι ανατροπές οι εσωτερικές, οι πολιτικές, οι οικονομικές, σε σχέση με τη Γαλλία παραδείγματος χάριν, έτσι ώστε η Αγγλία έλυσε με πιο ομαλό τρόπο και πολύ νωρίτερα από τη Γαλλία τα πολιτικά της προβλήματα και για αυτό βοηθήθηκε στην εξέλιξή της, στο να γίνει δηλαδή η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο και να υποσκελίσει σαφώς τη Γαλλία στο παγκόσμιο επίπεδο, αν και η Γαλλία παρέμενε και παραμένει πάντα μία σημαντική χώρα του κόσμου.
Στοιχεία τα οποία έπαιξαν ρόλο στα πράγματα της Αγγλίας είναι η κατάκτησή της από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή, ο οποίος μετακινήθηκε από τη Νορμανδία της Γαλλίας στην Αγγλία και την κατέκτησε. Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής ήταν Νορμανδός στην καταγωγή, δηλαδή Βίκινγκ, Γερμανός που όμως πλέον είχε ενσωματωθεί στη ζωή της Γαλλίας. Στον Γουλιέλμο τον Κατακτητή πιστώνεται κάτι εξαιρετικό: η πρώτη καταγραφή των περιουσιών της Αγγλίας, δηλαδή η δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου της Αγγλίας. Αυτό είναι το πρώτο Εθνικό Κτηματολόγιο της Αγγλίας από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή στον 11ο μ.Χ. αιώνα.
Στην Αγγλία, λίγο αργότερα, δημιουργήθηκε η Magna Carta, το 1215, ένα σπουδαίο πολιτικό κείμενο που όριζε τα όρια πολιτικής λειτουργίας των αρχόντων, του βασιλέως και του κλήρου, και σταδιακά η Αγγλία, μετά και από έναν εμφύλιο πόλεμο στον 15ο αιώνα και την ήττα της στον Εκατονταετή Πόλεμο από τη Γαλλία, θα μπει σε φάση αναδιοργάνωσης, θα εισπράξει τον προτεσταντισμό και, από τον 16ο αιώνα πλέον, θα αρχίσει σταθερά να εκτινάσσεται, έτσι ώστε να αποδειχθεί η ισχυρότερη δύναμη όλων και να το αποδείξει αυτό στο τέλος του 18ου, στον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα.
Η Αγγλία θα μπει πρώτη στον κύκλο των επαναστάσεων, και το 1642 θα συγκρουστεί αυτή η καινούρια ανερχόμενη αστική τάξη με τον Βασιλέα της. Η Αγγλία θα εκτελέσει τον Βασιλέα.
Αρχηγός της Αγγλικής Επανάστασης του 1642 είναι ο Κρόμγουελ (Cromwell), ο οποίος με τα
στρατεύματά του συγκρούστηκε με τα βασιλικά στρατεύματα και τα κατενίκησε, έτσι ώστε
αναγκάστηκε μετέπειτα η βασιλεία να δεχθεί τη λειτουργία δύο βουλών: της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων, και η Αγγλία να μετατραπεί στην πρώτη συνταγματι -με τον αγγλικό τρόπο συνταγματική, γιατί δεν έχει ακριβώς σύνταγμα η Αγγλία, αλλά έχει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων, τη Magna Carta, το Habeas Corpus.
Η βασιλεία επανήλθε στην Αγγλία, αλλά σε τελείως άλλη βάση. Πρώτη φορά έχουμε μία τέτοια μορφή βασιλείας όπου οι δικλείδες περιλαμβάνουν τη συναίνεση ευρυτάτων στρωμάτων μεταξύ των οποίων και των αστών. Η Αγγλία είχε ήδη μπει σε δρόμους διεθνούς εμπορίου, με ένα εξαιρετικό εμπορικό ναυτικό, με μία δυναμικότατη εταιρεία, την Αγγλική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, και βέβαια η αγγλική ύπαιθρος αποκτά και εκείνη το δικό της μερτικό από την υπέροχη αρχιτεκτονική των κατοικιών των πλουσίων αυτών επιτυχημένων επιχειρηματιών, που στην περίπτωση της Αγγλίας δεν ήταν μόνο αστοί, αλλά κάποιοι εξ αυτών ήταν ευγενείς οι οποίοι ασχολήθηκαν επίσης με το διεθνές εμπόριο και με τη ναυπηγική και με αστικές δραστηριότητες, και το αποτέλεσμα είναι τόσο αρχοντικά και επιβλητικά κτίρια με μία αίσθηση ήρεμης δύναμης.
Η Αγγλία λοιπόν είχε κι αυτή τον δικό της κύκλο, που είναι και ο πιο συντεταγμένος και
επιτυχημένος όλων αυτούς τους αιώνες των εξελίξεων και της ανάπλασης του πολιτικού κόσμου της Ευρώπης και όλου του κόσμου, διότι η Ευρώπη συμπαρασύρει μετά το 1500 όλη την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Το θέλει ή όχι, η υπόλοιπη ανθρωπότητα βρίσκεται στην ποδιά της Ευρώπης μέχρι και σήμερα ακόμη, αν σκεφτεί κανείς ότι τα παιδιά της, δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Αυστραλία είναι δυνατές.