Η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο

Η Αγγλία στον 19ο αιώνα θα γίνει η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο και θα ελέγχει το 1/5 της εκτάσεως της Γης και το 1/4 των κατοίκων της Γης, στοιχεία τα οποία δεν είχαν ξαναϋπάρξει ποτέ στην ανθρωπότητα. Ποτέ καμία δύναμη δεν είχε ελέγξει τόσο μεγάλο τμήμα της Γης.

Η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο
Οι αποικίες της Αγγλίας

Είναι μία εποχή που οι μεταφορές είναι πιο γρήγορες και έτσι μπορεί κανείς να ελέγξει πολύ ευρύτερες περιφέρειες. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν θα μπορούσε να το κάνει, ήταν πολύ παλιά εποχή και άλλες οι δυνατότητες. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι το 1939 οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί απόγονοί τους ελέγχουν το 90% της Αφρικής, το 99% της Πολυνησίας, το 56,5%
της Ασίας και το 100% της Αυστραλίας. Είναι δεδομένα πραγματικά εντυπωσιακά, και βέβαια όλων, εντυπωσιακότερη είναι η δύναμη της Αγγλίας, μιας αναλογικά μικρής χώρας της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η Αγγλία έχει αποικίες στον 19ο αιώνα σε περιοχέςόπως είναι ο Καναδάς, σημεία στην Κεντρική Αμερική, στις Ονδούρες, στις Μπαχάμες, στη Τζαμάικα, στη Γουινέα, στο Τρινιντάντ, δηλαδή επιλεγμένα σημεία στο κέντρο της Αμερικής, για να ελέγχει την ήπειρο αυτή στην καρδιά της. Στην Αφρική, τις πιο καίριες ζώνες. Η Αγγλία δεν επιθυμούσε να ελέγξει άμεσα όλο τον κόσμο φέρνοντας αποίκους -εξάλλου ήταν μικρή χώρα για να μπορεί να το κάνει, δεν ήταν τόσοι πολλοί οι Άγγλοι-
αλλά ελέγχοντας τα καίρια σημεία της Γης, ελέγχει και το υπόλοιπο.

Στην Αφρική την ενδιαφέρει η ζώνη ελέγχου της ανατολικής Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας. Έτσι έχει σημεία ελέγχου στο Γιβραλτάρ, στη Μάλτα, στην Κύπρο, και βέβαια την Αίγυπτο, το Σουδάν και όλη τη ζώνη μέχρι τον Νότο της Αφρικής και, όσον αφορά τον έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας, την ενδιαφέρει το σημείο του Άντεν, που είναι ακριβώς η έξοδος από την Ερυθρά Θάλασσα και το σημείο της Σομαλίας απέναντι, το οποίο και ελέγχει και την ενδιαφέρει το νότιο Κέρας της Αφρικής, ειδικά το σημείο που είναι το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, η Ροδεσία, τα οποία και ελέγχει και σημεία της δυτικής Αφρικής.

Ελέγχει την ινδική υποήπειρο, τη Βιρμανία -που λεγόταν Μπούρμα και σήμερα λέγεται Μιανμάρ- τη Μαλαισία και το κάτω, το πιο καίριο σημείο, που είναι η Σιγκαπούρη. Σημεία στο βόρειο Βόρνεο, στη νότια Γουινέα, όλη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και σημεία στον Ινδικό Ωκεανό και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Με αυτόν τον τρόπο η αυτοκρατορία αυτή ελέγχει τη Γη. Επίσης, καίρια σημεία ελέγχου της διώρυγας του Σουέζ, που έχει δημιουργηθεί το 1869 και δεν επρόκειτο η Αγγλία να άφηνε κανέναν άλλο να ελέγχει αυτό το καίριο σημείο της Γης.

Η εμβληματική βασίλισσα της Αγγλίας, στην περίοδο αυτή του κολοφώνα της δόξας της και της δύναμής της, είναι η Βικτωρία — η περίφημη βικτωριανή εποχή. Η βασίλισσα Βικτωρία έζησε πολλά χρόνια και βασίλεψε πολλές δεκαετίες. Η βασίλισσα Βικτωρία είναι αυτή η οποία είπε τη θρυλική φράση «στην αυτοκρατορία μου ο ήλιος δεν δύει ποτέ», και το εννοούσε, διότι όταν ανέτελλε στον Καναδά έδυε στη Νέα Ζηλανδία και τούμπαλιν.