Η Ινδική Χερσόνησος

Η Ινδία στέφεται από τις υψηλότερες κορυφές στον κόσμο, της οροσειράς των Ιμαλαΐων η οποία και μετατρέπει την Ινδία, την Ινδική Χερσόνησο όπως λέγεται, σε υποήπειρο. Η Ινδική Χερσόνησος ονομάζεται υποήπειρος διότι έχει ένα δικό της μικροκλίμα, με δική της -πολλές φορές- πανίδα και χλωρίδα που είναι αποκλειστικά ινδική.

Η Ινδική Χερσόνησος
Η Ινδική Χερσόνησος

Η Ινδία είχε αρχαία μύηση στη γεωργία, μιλήσαμε για τον ποταμό Ινδό και τα δεκάδες σημεία αρχαίων οικισμών με υψηλό πολιτισμό, μεταξύ των οποίων οι Χαράπα και Μοχέντζο Ντάρο. Tο 1600 π.Χ. κατέβηκαν Άριοι από περιοχές κοντά στην Κασπία θάλασσα, χτύπησαν τους αρχαίους αυτούς πληθυσμούς και μετέτρεψαν την Ινδία σε περιοχή Ινδοευρωπαίων, Αρίων δηλαδή, έτσι ονόμαζαν τον εαυτό τους.

Βέβαια, όσο πιο νότια τόσο πιο πολλοί από τους παλαιούς πληθυσμούς έμειναν κάπως βιολογικά να συμμετέχουν λιγότερο στην ανάμιξη με τους Αρίους. Η Ινδία είναι μια πάρα πολύ ποικίλη χώρα, είναι η πιο ποικίλη χώρα στον κόσμο και είναι σε όλα τα επίπεδα ποικίλη. Στο ό,τι αφορά τη φύση, στον Βορρά είναι πράσινη, έχει και ερήμους αλλά έχει και δάση τροπικά, πάρα πολλά νερά γιατί ρέουν τα νερά των Ιμαλαΐων, διαρρέουν τη χώρα, με πιο γνωστό και μεγάλο ποταμό τον Γάγγη.

Ο Γάγγης εκβάλλει προς την περιοχή του Μπανγκλαντές, προς την περιοχή της Καλκούτας και εδώ υπάρχει το Δέλτα του Γάγγη που είναι το μεγαλύτερο δέλτα ποταμού στον κόσμο -φέρνει μαζί του τόσο εύφορη γη, που θεωρείται και η πιο εύφορη γη στον κόσμο-, και εδώ βρίσκεται και το μεγαλύτερο μαγκρόβιο δάσος του κόσμου. Μαγκρόβια είναι αυτά τα δέντρα που έχουν ρίζες που γραπώνονται μέσα στο νερό και στη συνέχεια αναπτύσσονται και ο κορμός αναπτύσσεται πάνω από το υφάλμυρο νερό, εκεί που αναμειγνύονται τα γλυκά ύδατα ποταμών με τη θάλασσα.

Η βόρεια Ινδία έχει πολλά μεγάλα ποτάμια. Ο Ινδός ποταμός επίσης είναι νερά των Ιμαλαΐων, ο Βραχμαπούτρα κ.λπ. Στη νοτιότερη Ινδία η εικόνα είναι πιο λοφώδης. Είναι πράσινη και η νότια Ινδία, αλλά δεν έχει τέτοια έντονα σημεία πρασίνου σε κάποια της σημεία. Βέβαια και εδώ υπάρχουν μεγάλες ποικιλίες τοπίου: προς το Πακιστάν, δηλαδή στη δυτική Ινδία, το τοπίο γίνεται πιο στεγνό, χωρίς να λείπουν και σημεία με πράσινο.

Στη χώρα αυτή υπάρχουν οι περίφημες τίγρεις της Βεγγάλης που είναι μια ειδική τίγρις, ειδικοί τύποι ελεφάντων. Η Ινδία ζει με τους ελέφαντες μαζί, τους χρησιμοποιεί για μεταφορές, για εργασίες με την τρομερή τους δύναμη, και φυσικά ιστορικά χρησιμοποιήθηκαν και σε πόλεμο. Οι Ινδοί πολεμούσαν χρησιμοποιώντας τους ελέφαντες.

Η Ινδία έχει ένα άλλο χαρακτηριστικό: ότι πολιτικά είναι χωρισμένη σε πάρα πολλές μικρές ενότητες, μεταξύ 500 και 600, που η κάθε μία έχει τον δικό της ηγεμόνα, τον δικό της μαχαραγιά. Η κάθε περιοχή έχει μάθει να ζει με τον δικό της τρόπο, σαν να είναι κάποια ξεχωριστή περιοχή, αλλά όλες μαζί δένονται από την ινδουιστική θρησκεία με τις παράξενες πλευρές της, τις κάστες της, τους άπειρους θεούς της που όμως συγκλίνουν σε μια μεγάλη δύναμη που λέγεται Βράχμα, που λέγεται Άτμαν και ολόκληρη η ζωή στην Ινδία εμπεριέχει αυτόν τον μυστικισμό και αυτή τη σχέση των Ινδών με τα δύο άκρα του ινδουισμού που είναι ο ηδονισμός, η χαρά της ζωής, τα χρώματα, τα αρώματα, οι μουσικές, οι τελετές και από την άλλη πλευρά ο απόλυτος ασκητισμός και η προσπάθεια να ενωθεί κανείς με το Βράχμα.

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *