Η Ινδία, το 1947, υιοθέτησε ως πολίτευμά της το δημοκρατικό πολίτευμα (απόλυτα επηρεασμένη από την Αγγλία), και έτσι είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου. Είναι ομοσπονδιακή χώρα η Ινδία, γιατί δεν ξέρει το ενιαίο. Στην ιστορία της είναι πάντοτε διασπασμένη, αλλά λειτουργεί ως ενιαία χώρα, αλλά έχει διαφορετικές οντότητες, οι οποίες όμως συγκλίνουν σε μία κεντρική κυβέρνηση.
Στη δεκαετία του ’50 και του ’60 η Ινδία είχε δύσκολη πολιτική ζωή όπως και το Πακιστάν, γιατί ήταν πολύ πρόσφατες οι πληγές. Ρόλο στα πράγματα έπαιξε η οικογένεια Γκάντι, η Ίντιρα Γκάντι, ο γιος της ο Ρατζίβ Γκάντι. (Η Ίντιρα Γκάντι δεν έχει σχέση, δεν είναι συγγενής με τον Μαχάτμα Γκάντι, απλώς είναι συνωνυμία). Το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο συνέχιζε να παίζει κεντρικότατο ρόλο. Η Ίντιρα Γκάντι ανήκε σε αυτό το κόμμα (το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο). Η Ίντιρα Γκάντι και ο γιος της Ρατζίβ Γκάντι δολοφονήθηκαν.
Όμως από το 1980 και μετά, η Ινδία άρχισε να ισορροπεί στην πολιτική της ζωή. Σήμερα θεωρείται, για το μέγεθός της μια καλολειτουργούσα δημοκρατία και βέβαια είναι γνωστό πως τα τελευταία 30 χρόνια η οικονομία της Ινδίας είναι από τις πιο δυναμικές στον κόσμο. Είναι η χώρα με τους
ταχύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης μετά την Κίνα, τα τελευταία χρόνια. Έχει πάρα πολύ ισχυρή οικονομία υπολογιστών, παράγει software, γιατί διαθέτει εξαιρετικούς μαθηματικούς. Δηλαδή η περιοχή της Καλκούτας έχει διαδεχθεί τη Silicon Valley των Ηνωμένων Πολιτειών στην παραγωγή λογισμικού και επίσης δημιουργεί δορυφόρους, οι οποίοι στέλνουν πληροφορίες, τα GPS δηλαδή λειτουργούν με βοήθεια δορυφόρων της Ινδίας.
Επίσης η Ινδία έχει καταπληκτικά παραγωγική βιομηχανία κινηματογράφου. Η βιομηχανία της παράγει τις περισσότερες ταινίες στον κόσμο, εδώ και δεκαετίες, που τα βλέπουν οι περισσότεροι θεατές στον κόσμο. Όταν ακούνε οι Ινδοί διθυράμβους του Hollywood, ότι την τάδε ταινία του Hollywood την είδαν τόσα εκατομμύρια άνθρωποι, γελάνε διότι στην Ινδία την πιο ασήμαντη ταινία τη βλέπουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι. Και δεν είναι αγαπητά τα έργα της Ινδίας στην Ινδία μόνο, ολόκληρη η ανατολική και νοτιοανατολική Ασία βλέπει αυτές τις ταινίες.
Έχει βαριά βιομηχανία διότι διαθέτει μέταλλα, παράγει οχήματα, είναι μια χώρα σε πολύ δυναμική ανάπτυξη, αλλά βέβαια έχει πάντα τα βαρίδια της τεράστιας φτώχειας. Δηλαδή αυτή την ανισότητα πλούτου με τεράστια φτώχεια, η οποία τεράστια φτώχεια ανήκει στην κάστα των ντάλιτ. Αν και η νέα δημοκρατική κυβέρνηση της Ινδίας κατήργησε τις κάστες, στην πράξη οι κάστες λειτουργούν, ακόμη και βέβαια μια κοινωνία που έχει τέτοια βαρίδια ανισότητας δεν είναι καλός σύμβουλος για την πληρότητα της ανάπτυξής της. Πάντως οι Ινδοί είναι πολύ περήφανοι για τη χώρα τους και πιστεύουν ότι θα γίνει η επόμενη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο.