Η επιστήμη της Ευρώπης

Η επιστήμη έχει αναπτυχθεί στο παρελθόν σε πολλά επίπεδα, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο, είχαν μπει οι βάσεις από τους αρχαίους λαούς της Μεσοποταμίας, τους αρχαίους Έλληνες, τους Κινέζους, τους Ινδούς, τους Άραβες.

Η επιστήμη της Ευρώπης
Ο Γουτεμβέργιος

Ο δυτικός κόσμος είχε επαφές με τους Άραβες και από αυτούς άντλησε θέματα, γνώσεις που αφορούσαν την ιατρική, γνώσεις που αφορούσαν τα μαθηματικά, τη χημεία, που και οι Άραβες είχαν αντλήσει γνώσεις από τους Ινδούς, που οι Άραβες άντλησαν γνώσεις από τους αρχαίους Έλληνες. Υπάρχει μία σκυτάλη στα πράγματα.

Από τον 17ο αιώνα στη Γαλλία, στην Αγγλία, στην Ολλανδία, υπήρξε μια πραγματική επανάσταση στο ενδιαφέρον το επιστημονικό και στην ανάγκη να αποκωδικοποιηθεί ο κόσμος, με την αποκωδικοποίηση των δυνάμεων της φυσικής να αναπτυχθεί και η μηχανική, ούτως ώστε να βοηθάται ο άνθρωπος στους στόχους του.

Η Αναγέννηση παρήγαγε γίγαντες όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ένας άνθρωπος πραγματικά γιγαντιαίος σε όλες του τις επιδόσεις, και στην τέχνη και στην καλλιτεχνία και στις εφευρέσεις, ο Τζορντάνο Μπρούνο (Giordano Bruno), Ιταλός, ο οποίος κάηκε και στην πυρά στο 1600, γιατί μελετούσε τη φύση και το ηλιοκεντρικό σύστημα και πίστευε ότι όλη η φύση συνδυάζεται, επικοινωνεί και ότι ο άνθρωπος είναι απολύτως τμήμα της φύσης και όλων αυτών των θεμάτων, ο Γαλιλαίος Γαλιλέι (Galileo Galilei), ο Γουτεμβέργιος ο οποίος επανεφηύρε την τυπογραφία, ένα μεγάλο βήμα στη ζωή της Δυτικής Ευρώπης στα μέσα του 15ου αιώνα, και έπαιξε ρόλο σε όλα τα επίπεδα η ανακάλυψη αυτή. Και βέβαια η δημιουργία μουσείων, ακαδημιών επιστημών, στην Γαλλία, στην Αγγλία. Στον 18ο αιώνα η Ρωσία απέκτησε Ακαδημία Επιστημών και εκείνη.

Μάλιστα τα ίδια τα κράτη, οι ίδιες οι διοικήσεις, οι ίδιες οι κυβερνήσεις υποβοηθούσαν στον 18ο και 19ο αιώνα τους εφευρέτες σε αυτή τους τη δράση. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν ο Ναπολέων, με το που έγινε αυτοκράτορας της Γαλλίας, στα 1799, εισέβαλε στην Αίγυπτο και για ένα διάστημα διοίκησε ένα τμήμα της πριν απομακρυνθεί από τους Άγγλους. Στην εκστρατεία αυτή της Αιγύπτου, ο Μέγας Ναπολέων είχε μαζί του ένα λαμπρό επιτελείο επιστημόνων, οι οποίοι κατέγραφαν, μελετούσαν. Τότε από αυτές τις δράσεις μπόρεσε να μελετηθούν διάφορες μορφές γραφής που εντοπίστηκαν από τους Γάλλους επιστήμονες.

Τον δε 19ο αιώνα η Αγγλία, η οποία μπήκε έτσι και αλλιώς στο τέλος του 18ου αιώνα στη Βιομηχανική Επανάσταση μετά το 1770, έχει και για 50 περίπου χρόνια την προτεραιότητα της παραγωγής των περισσοτέρων εφευρέσεων στον κόσμο. Η Αγγλία του 1780 με 1850 πραγματικά είναι η ατμομηχανή του κόσμου στην εξέλιξη αυτή, εξάλλου και η ατμομηχανή είναι εφεύρεση βρετανική. Η Αγγλία είναι η πρώτη χώρα που απέκτησε και σιδηροδρομικό δίκτυο. Το 1830 η πρώτη γραμμή σιδηροδρόμου που λειτούργησε στη Γη κάλυψε την απόσταση Λίβερπουλ-Μάντσεστερ στην Αγγλία και ο εφευρέτης είναι ο Τζορτζ Στίβενσον (George Stephenson).

Το 1830 η Βρετανία εφηύρε τον τηλέγραφο, σε αυτή τη χώρα δημιουργήθηκε το πρώτο ελικοφόρο πλοίο το 1845, δημιουργήθηκαν εξαιρετικά έργα μηχανικής που μπόρεσαν να καλύψουν μεγάλης κλίμακας αποστάσεις, ώστε να μπορούν να κινούνται τα τρένα, δηλαδή εντυπωσιακής ανάπτυξης γέφυρες κυρίως για την κίνηση των τρένων ή και για άλλες ανάγκες, π.χ. φράγματα, έγιναν δυνατά χάρη στις εφευρέσεις που είχαν στο μεταξύ μεσολαβήσει.

Η πόλη του Λονδίνου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα φωταγωγείται με αέριο. Στο παρελθόν εάν υπήρχε φωτισμός πόλεων ήταν κατά κανόνα με δάδες, τέτοιου τύπου φωτισμός είναι καινούριος. Αργότερα θα υπάρξει ο ηλεκτρισμός, ο οποίος αποκτά την ωριμότητα των εφευρέσεων σε σχέση με τις λειτουργίες του και τις δυνατότητές του προς το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και κάνει τη διαφορά, διότι πλέον ο ηλεκτροφωτισμός θα σαγηνεύει πραγματικά τα πλήθη. Στο τέλος του 19ου αιώνα ο κόσμος συνέρρεε για να δει αυτό το θαύμα των εξελίξεων, που κυρίως συνέβη σε τέτοιες εφευρέσεις που αφορούν τον ηλεκτρισμό και σχετίζονται με την Αγγλία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και σπουδαίους εφευρέτες όπως ο Τόμας Έντισον (Thomas Edison).

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *