Η Γραφή

Μετά από εκατομμύρια χρόνια, που υπήρξε ο άνθρωπος τροφοσυλλέκτης, εξελίχθηκε σε γεωργός, ιδιότητα που γέννησε ιδιομορφίες στην προσωπική και κοινωνική του ζωή. Δημιουργήθηκαν εξ ανάγκης οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι φύλακες της αποθήκης, που φύλασσαν τα προϊόντα της κοινότητας. Επειδή, όμως, στην αποθήκη βρίσκονταν προϊόντα όχι ενός αλλά πολλών νοικοκυριών, θα έπρεπε να εφευρεθεί τρόπος για την καταγραφή και δίκαιη απόδοση των προϊόντων αυτών στον εκάστοτε ιδιοκτήτη, ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις. Ο τρόπος αυτός ήταν η γραφή.

Η Γραφή

Η ανάγκη της καταγραφής του περιεχομένου των αποθηκών έφερε αυτό το τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα που είναι η εφεύρεση της γραφής. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, θεωρείται ότι η πρώτη περιοχή στον κόσμο στην οποία αναπτύχθηκε η γραφή είναι η περιοχή της Μεσοποταμίας, στην περίοδο των Σουμερίων, δηλαδή γύρω στο 3400 π.Χ., και ακριβώς την ίδια περίπου περίοδο, παρατηρείται και χρήση γραφής στην Αίγυπτο.

Φυσικά η γραφή των ανθρώπων εκείνων δεν ήταν σαν την σημερινή. Οι πρώτοι άνθρωποι, που σκέφτηκαν πώς να καταγράψουν τα καλάθια του τάδε και του δείνα, έγραψαν πάνω στο υλικό που είχαν στην περιοχή της Μεσοποταμίας, στον πηλό. Οι ζεστές θερμοκρασίες επέτρεπαν το ψήσιμο αυτών των πηλών, αργότερα το έψηναν και σε κλιβάνους. Στην Αίγυπτο χρησιμοποίησαν τον πάπυρο, δηλαδή αυτό το υλικό που προκύπτει από τις καλαμιές της Αιγύπτου, στον Νείλο.

Πώς καταγράφουν; Με εικόνες. Η φυσική γραφή του ανθρώπου είναι οι εικόνες, είναι εικονογραφική γραφή. Η πρώτη γραφή του ανθρώπου ήταν εικονογραφική, δηλαδή πάνω σ’ ένα κομμάτι πηλού κάποιος γραφέας, προσπάθησε να σκεφτεί τι θα αποτύπωνε σε αυτό. Κάτι που συμβόλιζε δοχεία, ίσως καλάθια, με κάποιο φυτό, που προφανώς έδειχνε αν είναι σιτάρι, αν είναι βρώμη, αν είναι κριθάρι, την ποσότητα και κάποια συμβολάκια που έδειχναν το άτομο. Παρουσιάζονταν κάποια στοιχεία απαραίτητα.

Η γραφή εφευρέθηκε για λογιστικούς λόγους, δηλαδή για την καταγραφή προϊόντων, φόρων, μισθών κ.τ.λ. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι το 90% των πινακιδίων που μας έχουν σωθεί απ’ τους Σουμέριους, που είναι και ο πρωτοπόρος πολιτισμός στον τομέα αυτό σε πήλινα πινακίδια, είναι καταγραφές αποθηκών, καταγραφές ζώων, φόρων κ.τ.λ. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κρήτη, στη μινωική Κρήτη, στην οποία το 1/3 των πινακίδων Γραμμικής Β που έχουν βρεθεί είναι λογιστικού χαρακτήρα, δηλαδή είναι επίσης καταγραφές, προϊόντων ή ζώων. Επομένως, ως φαίνεται, η γραφή είχε σχέση με το λογιστικό κομμάτι, τουλάχιστον στο ξεκίνημά της, και παρέμεινε προφανώς αυτό το λογιστικό κομμάτι του ανθρώπου πάρα πολύ σημαντικό, αλλά σταδιακά έγινε και πιο προσωπική.

Σταδιακά κάποιες περιοχές απομακρύνθηκαν από την εικονογραφική γραφή και οδηγήθηκαν στη σφηνοειδή γραφή. Στην αρχή, οι πρώτοι, που έγραψαν, ήταν καθημερινοί άνθρωποι. Σταδιακά δημιουργήθηκαν ειδικευμένοι γραφείς, οι οποίοι και εξέλισσαν, παρατηρώντας και εργαζόμενοι, αυτό το νέο μέσο.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: