Η Βοστίτσα απελευθερώνεται (1821)

Αν στα Καλάβρυτα έγινε η πρώτη σοβαρή πολεμική επιχείρηση, δηλαδή η πολιορκία του Τούρκου διοικητή και των Τούρκων κατοίκων στους οχυρούς πύργους τους, η Βοστίτσα (Αίγιο) ορθά διεκδικεί την τιμή ότι είναι η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους.

Η Βοστίτσα απελευθερώνεται
Η πρώτη επαναστατική ελληνική σημαία που ύψωσε το Αίγιο ο Ανδρέας Λόντος

Ήδη μετά τη σύσκεψη της Βοστίτσας, οι πρόκριτοι της πόλης Δημ. Μελετόπουλος, Ανδρέας Λόντος και Λέων Μεσσσηνέζης άρχισαν μυστικά συστηματική στρατολογία στην επαρχία τους. Έτσι στις αρχές του Μάρτη η Βοστίτσα διέθετε το πρώτο οργανωμένο στρατιωτικό σώμα της Πελοποννήσου, που η δύναμη του έφτανε τους 400 άνδρες. Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους Τούρκους της περιοχής, που διατηρούσαν έντονες ακόμη τις επιφυλάξεις τους για τον αληθινό σκοπό της σύσκεψης τόσων προκρίτων και αρχιερέων στη πόλη τους στα τέλη του Ιανουαρίου του 1821. Και ίσως να είχαν πληροφορηθεί την προδοσία του Παπαπαντελή στον βοεβόδα της Κορίνθου.

Οι υποψίες τους εντάθηκαν, όταν πληροφορήθηκαν τα επαναστατικά γεγονότα των γειτονικών επαρχιών των Καλαβρύτων και ανησύχησαν για την τύχη τους, επειδή η πόλη δεν διέθετε κανένα ασφαλές οχυρό. Έτσι, δεν είχαν άλλη διέξοδο από το να επιδιώξουν διαπραγματεύσεις για την ασφαλή αναχώρηση τους. Οι πρόκριτοι όχι μόνο δεν εμπόδισαν τους Τούρκους της πόλης να αναχωρήσουν στην αντικρινή Φωκίδα και από εκεί στα Σάλωνα, αλλά και τους διευκόλυναν για να προστατεύσουν τους κατοίκους από τυχόν αντεπίθεση των εκδιωχθέντων.

Μόλις έφυγαν οι Τούρκοι ο Ανδρέας Λόντος ύψωσε στη Βοστίτσα την πρώτη επαναστατική ελληνική σημαία, κόκκινη με μαύρο σταυρό. Δεν υπάρχουν μαρτυρίες για την ακριβή ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης στη Βοστίτσα. θα πρέπει όμως, να έγινε το αργότερο στις 23 Μαρτίου, αφού ο Ανδρέας Λόντος και οι 400 σύντροφοι του στις 25 Μαρτίου βρίσκονταν στην Πάτρα, ύστερα από πρόσκληση των προκρίτων της πόλης και πήραν μέρος στα εκεί επαναστατικά γεγονότα.

Οι Έλληνες του Αιγίου οργάνωσαν αργότερα στρατόπεδο στο χωριό Σέλα Αχαΐας, για να εμποδίσουν την άφιξη τουρκικών ενισχύσεων στους πολιορκημένους στο κάστρο των Πατρών Τούρκους.

Με πληροφορίες από: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών

3 Σχόλια

  1. […] Στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, και ενώ οι Τούρκοι κανονιοβολούσαν από το κάστρο, συγκεντρώθηκαν οι Έλληνες και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός έστησε τον Σταυρό, πάνω στον οποίο ορκίστηκαν οι Αγωνιστές αναφωνώντας «Ελευθερία ή Θάνατος». Την ίδια ώρα ο Ανδρέας Λόντος ύψωσε την επαναστατική σημαία που είχε υψώσει δύο μέρες πριν στο Αίγιο. […]

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *