Η Βόρεια Αμερική εποικίστηκε από Άγγλους. Αυτή η μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών προς τη Βόρεια Αμερική έγινε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και μετά, δηλαδή πρόσφατα, μετά το 1880. Τα πρώτα 200-300 χρόνια οι άνθρωποι που μετακινούνταν ήταν Άγγλοι, και λίγοι Γερμανοί προτεστάντες οι οποίοι έφευγαν από τη Γερμανία και πήγαιναν εκεί και εγκαθίσταντο. Γενικά ήταν προτεστάντες και κυρίως Άγγλοι.
Επομένως, εδώ έχουμε ένα παράρτημα της Αγγλίας, οι άποικοι εδώ είναι παράρτημα της Αγγλίας, αλλά η Αγγλία τους μεταχειρίζεται σαν μακρινή περιοχή απόσπασης φόρων. Οι άνθρωποι αυτοί είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μπει στη φωτιά, μακριά από τη χώρα τους έχουν πετύχει να δημιουργήσουν μια οικονομία με την οποία να συντηρούνται.
Υπάρχει μια δυσαρέσκεια απέναντι στη μαμά Αγγλία από αυτούς τους αποίκους, οι οποίοι λίγο μετά από το τέλος του κύκλου των πολέμων μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας κάνουν επανάσταση εναντίον της μητρόπολης τους. Το 1775, θα γίνει η περίφημη Αμερικανική Επανάσταση. Αυτοί οι άποικοι θα αρνηθούν να πληρώσουν τους φόρους που τους στέλνει η μαμά Αγγλία, η Αγγλία θα αντιδράσει έντονα, θα στείλει στρατεύματα κι εκείνοι θα συγκρουστούν μαζί τους. Είναι κατά κάποιον τρόπο ένας εμφύλιος πόλεμος αυτή η Αμερικανική Επανάσταση, που όμως θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία ενός κράτους που πλέον θα έχει ξεχωριστή αίσθηση ταυτότητας και θα θεωρεί τον εαυτό του ότι «κάποτε είχα καταγωγή αγγλική, αλλά τώρα είμαι εδώ, είμαι αυτής της γης κάτοικος».
Αυτή η επανάσταση, η Αμερικανική Επανάσταση, έχει πάρα πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, διότι αυτοί οι Άγγλοι που πολεμάνε τη μαμά Αγγλία είναι ως επί το πλείστον προτεστάντες -και η μαμά Αγγλία είναι προτεστάντισσα-, αλλά ανάμεσά τους είναι πολλοί καλβινιστές, οι οποίοι βρέθηκαν πολεμικότατοι απέναντι στην Αγγλία. Και από ποιους βρήκαν βοήθεια; Από τους Γάλλους.
Η Γαλλία είχε ηττηθεί το 1763. Ο Γάλλος βασιλιάς έφερνε βαρέως αυτή την ήττα του. Μόλις άκουσε, 12 χρόνια μετά, ότι οι Άγγλοι άποικοι πολεμούν ενάντια στην Αγγλία, σκέφτηκε ότι είναι ευκαιρία να χτυπήσει την Αγγλία προσεταιριζόμενος τους επαναστάτες. Έτσι, έστειλε στρατεύματα στην Αμερικανική Επανάσταση, στους Άγγλους επαναστάτες που πολεμούσαν εναντίον της μητέρας Αγγλίας. Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον ότι, επειδή αυτή η αποστολή του ήταν πολυέξοδη, αύξησε κατά πολύ τη φορολογία στη χώρα του και είναι μια από τις αιτίες της έκρηξης της Γαλλικής Επανάστασης το 1789.
Η Αμερικανική Επανάσταση ξεκινά το 1775 και τελειώνει το 1783 και σε αυτή μετέχει ένας μεγάλος αριθμός Γάλλων στρατιωτών με αρχηγό τον Λαφαγιέτ (Lafayette). Αυτό που έπαθε ο Γάλλος βασιλιάς βοηθώντας τους Αμερικανούς επαναστάτες είναι απρόσμενο. Δεν πέτυχε κάτι διπλωματικά σοβαρό, κάτι το οποίο ήλπιζε εκείνος. Εκείνο το οποίο του συνέβη είναι να φορτώσει με φόρους τη χώρα του και να υποστεί αργότερα αυτά που υπέστη με τη Γαλλική Επανάσταση. Δεν ήταν βέβαια ο μόνος λόγος, αλλά ήταν μέσα στις αιτίες που ετοίμασαν τη μεγάλη Γαλλική Επανάσταση το 1789.
Κάτι άλλο που συνέβη στον Γάλλο βασιλέα είναι ότι οι Γάλλοι στρατιώτες που ήρθαν να
συμπολεμήσουν με τους Αμερικανούς, βρέθηκαν μπροστά σε έναν πόλεμο που δεν ήταν μόνο πόλεμος στρατιωτικός. Εμπεριείχε πολλή ιδεολογία, διότι οι καλβινιστές προτεστάντες της Αμερικής, που πολεμούσαν εναντίον της Αγγλίας το συνέλαβαν όλο αυτό σαν κοινωνική
επανάσταση, όχι μόνο σαν στρατιωτική επανάσταση, και συνέταξαν καταπληκτικά επαναστατικά κείμενα, τα οποία επηρέασαν τους Γάλλους.
Η Αμερικανική Επανάσταση αποδείχτηκε νικηφόρα. Το 1783 πλέον ολοκληρώνεται αυτός ο κύκλος, και συνδυάζεται με ένα εξαιρετικό Σύνταγμα, που συνεγράφη από τους πατέρες του αμερικανικού έθνους: τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin), τον Θωμά Τζέφερσον (Thomas Jefferson), τον Τζον Άνταμς (John Adams). Το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι ο τρόπος σύλληψης της οργάνωσης της δημοκρατίας αυτής.
Μια μεγάλη δημοκρατία δημιουργείται στον κόσμο το 1783, η οποία μάλιστα είναι και ομοσπονδιακή, δηλαδή έχει πολιτείες που η κάθε μία πολιτεία έχει τους δικούς της νόμους και εκλέγει τους δικούς της εκπροσώπους και όλοι μαζί στέλνουν εκπροσώπους στην κεντρική κυβέρνηση και δημιουργείται αυτή η καινούρια μεγάλη δημοκρατία στον κόσμο, της οποίας η γέννηση συνοδεύτηκε με λαμπρά κείμενα τα οποία επηρέασαν πάρα πολύ τη Γαλλική Επανάσταση και τους Γάλλους στρατιώτες που μετέχουν στην Αμερικανική Επανάσταση.
Όταν γύρισαν στην πατρίδα τους 1783, που τελείωσε η Αμερικανική Επανάσταση, το 1789 μ.Χ. ξεκίνησε η Γαλλική Επανάσταση, δηλαδή έξι χρόνια αργότερα ξεκινά η Γαλλική Επανάσταση και, καθόλου τυχαία, ανάμεσα στους αρχηγούς της Γαλλικής Επανάστασης είναι στελέχη του στρατού που είχαν πολεμήσει μαζί με τους Αμερικανούς επαναστάτες και είχαν ακούσει κείμενα σαν αυτό: «Θεωρούμε αυταπόδεικτες τις αλήθειες πως όλοι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν ίσοι και
πως δόθηκαν σ’ αυτούς απ’ τον Δημιουργό δικαιώματα, μεταξύ των οποίων είναι: η ζωή, η
ελευθερία και η επιδίωξη της ευδαιμονίας».
Αυτό, το ότι είναι δικαίωμα του ανθρώπου να επιδιώκει την ευδαιμονία και την ελευθερία, είναι το μεγάλο διακύβευμα των επαναστάσεων του 18ου αιώνα και της Γαλλικής Επανάστασης που ακολουθεί. «Πως για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων αυτών, οι άνθρωποι εγκαθιστούν κυβερνήσεις, η νόμιμη εξουσία των οποίων απορρέει από τη συγκατάθεση των κυβερνωμένων». Έχουν δικαίωμα οι άνθρωποι να διορίζουν αυτούς που θέλουν να τους κυβερνούν και τότε είναι νόμιμη η εξουσία. «Πως οποτεδήποτε η μορφή της διακυβέρνησης καθίσταται επιζήμια, είναι δικαίωμα του λαού να τη μεταβάλλει ή να την καταργεί και να εγκαθιστά νέα μορφή διακυβέρνησης». Αυτό είναι κείμενο που υπεγράφη την περίφημη 4η Ιουλίου του 1776, περίπου με την έκρηξη της Αμερικανικής Επανάστασης. Η 4η Ιουλίου γιορτάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ως η Ημέρα της Ανεξαρτησίας.
Άρα, το 1783 μία χώρα, παράρτημα της Αγγλίας, κάνει τη δεύτερη μεγάλη επανάσταση. Είναι η Αμερικανική Επανάσταση και πάει παραπέρα την Αγγλική Επανάσταση με τα κείμενα τα οποία παρήγαγε και την έννοια της ελευθερίας και της δημοκρατίας την οποία συνέλαβε. Παιδί της Αμερικανικής Επανάστασης θα είναι η Γαλλική Επανάσταση που πρόκειται να γίνει το 1789.
Ο προτεσταντισμός έπαιξε ρόλο οπωσδήποτε σε αυτές τις εξελίξεις, και η Αγγλία δημιούργησε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στον βορρά του Ατλαντικού, ένα της παράρτημα, που ήταν πρώτα πρώτα οι άποικοί της και μετά οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ο Καναδάς, που είναι παιδιά της Αγγλίας. Μπορεί διοικητικά να μην τα έλεγχε, αλλά δεν παύει να είναι η καρδιά της Βορείου Αμερικής αγγλική (αγγλοσαξονική) και προτεσταντική.
Και επομένως η Αγγλία μετέφερε τον προτεσταντισμό της και τη γλώσσα της στη Βόρεια
Αμερική. Η Ισπανία μετέφερε τη γλώσσα της και τον καθολικισμό της στη Νότια και Κεντρική
Αμερική.