Ζωροαστρισμός

Οι ονομαζόμενες «δυτικές θρησκείες» έχουν απόλυτες αλήθειες και είναι εξ αποκαλύψεως, δηλαδή ο ίδιος ο Θεός μεταφέρει σε αυτές τις θρησκείες το θέλημά Του. Είναι μονοθεϊστικές. Ο ζωροαστρισμός είναι μια αρχαιότατη θρησκεία και είναι συνδεδεμένη με έναν λαό, τους Πέρσες. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταγράφει περί τα 2,5 εκατομμύρια ζωροάστρες στον κόσμο σήμερα, ένα πολύ μικρό ποσοστό αναλογικά με τα 7,5 δισεκατομμύρια που είναι η Γη. Όμως αυτός ο μικρός αριθμός ζώντων και δρώντων ζωροαστρών δεν αντιστοιχεί στη μεγάλη ιστορία αυτής της θρησκείας και στη μεγάλης έκτασης διάχυση που είχε στο παρελθόν, διότι ο ζωροαστρισμός στην αρχαιότητα κάλυπτε στη διάδοσή του ένα μεγάλο τμήμα αυτού που σήμερα είναι Εγγύς και Μέση Ανατολή αλλά και κεντρική Ασία.

Ζωροαστρισμός
Ζωροάστρης

Ζωροαστρικά στοιχεία βρίσκονται σε αρχαιολογικές ανασκαφές ή σε μεμονωμένες φυλές που ακόμα κρατούν κάποιες τέτοιες συλλήψεις στη ζώνη της κεντρικής Ασίας, στο βόρειο Αφγανιστάν, στο Ιράν (στην Περσία δηλαδή), που κανονικά θα έλεγε κανείς ότι είναι η χώρα της γέννησης αυτής της σύλληψης, του ζωροαστρισμού. Σήμερα οι περισσότεροι ζωροάστρες του κόσμου κατοικούν στο Ιράν και στην Ινδία. Στην Ινδία οι ζωροάστρες ονομάζονται «Πάρσι» από το «Πέρσης» (Πέρσης – Πάρσι) και οι Πάρσι είναι μια πολύ μικρή μειονότητα στην τεράστια Ινδία, όμως κρατούν τα χαρακτηριστικά αυτής της αρχαιότατης θρησκείας.

Ο ζωροαστρισμός σχετίζεται με τη θρησκεία της μεγάλης Αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών, δηλαδή της Περσικής Αυτοκρατορίας, του 500, του 400 π.Χ., η οποία ήταν η μεγαλύτερη του κόσμου στην εποχή της. Την εποχή αυτή που αναπτύσσεται το μεγάλο περσικό κράτος, επίσημη θρησκεία της Περσικής Αυτοκρατορίας είναι ο ζωροαστρισμός. Μάλιστα οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τον ζωροαστρισμό επειδή γνώριζαν και τους Πέρσες και είχαν ενδιαφερθεί για τις συλλήψεις του ζωροαστρισμού. Οι δύο αυτές πλευρές -Έλληνες και Πέρσες- είχαν μεγάλη συνομιλία στην αρχαιότητα, όχι μόνο λόγω των συγκρούσεων (τους Περσικούς Πολέμους κ.λπ.), αλλά πνευματικά είχαν πολύ μεγάλες επαφές, οι οποίες και συνεχίστηκαν αργότερα με την επέλαση του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την επέκταση του μέχρι την Ινδία.

O ζωροαστρισμός είναι εξέλιξη του μαζδαϊσμού, μιας αρχαιότατης θρησκείας που δρούσε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, και στην πραγματικότητα συνεχίζεται μεταμορφωμένος μέσα στον ζωροαστρισμό. Ο ζωροαστρισμός υπήρξε μία εύπλαστη θρησκεία, η οποία άλλαξε κατευθύνσεις και πρόσωπα, κρατώντας πάντα έναν κεντρικό πυρήνα, για μακρύ διάστημα. Σήμερα οι αρχαιολόγοι βρίσκουν συνεχώς και καινούριες θέσεις ζωροαστρικές και γίνονται περισσότερες μελέτες και θεωρούν ότι ο ζωροαστρισμός δεν είναι μια θρησκεία η οποία διαμορφώθηκε στον 6ο αιώνα π.Χ., αλλά ότι είναι πολύ παλαιότερη θρησκεία.

Ήδη έχουν αρχίσει να μετακινούνται οι βάσεις του ζωροαστρισμού προ του 1000 π.Χ. και υπάρχουν ευρήματα που μας μετακινούν προς το 1200, προς το 1500 π.Χ. Και κάποιοι μελετητές μιλούν για το 2000 π.Χ. Αν η ζωροαστρική θρησκεία έχει πράγματι τις απαρχές της στις πρώτες εκατονταετίες της 2ης χιλιετίας π.Χ., τότε ίσως μιλούμε για την αρχαιότερη ζώσα θρησκεία του κόσμου.

Ο ζωροαστρισμός λέγεται αλλιώς και μαζδαϊσμός, από το όνομα του Θεού, του καλού Θεού, του μεγάλου Θεού του ζωροαστρισμού, ο οποίος λέγεται Αχούρα Μάζντα (Ahura Mazda). Ο ζωροαστρισμός μελετάται και εντοπίζεται αρχαιολογικά από την εξής πλευρά: οι ζωροάστρες ανάμεσα στις διάφορές τους συλλήψεις πίστευαν ότι οι νεκροί δεν πρέπει να θάβονται. Παρατήρησαν τη φύση και είδαν ότι κανένα ζώο δεν θάβει τους νεκρούς του.

Θεώρησαν, λοιπόν, ότι είναι στη φύση να αφήνεις τον νεκρό εκτεθειμένο ούτως ώστε να τρέφει τα όρνεα του ουρανού και τα σκουλήκια και τα ζώα της ξηράς. Γι’ αυτό είχαν -και έχουν- τη συνήθεια, όταν πεθαίνουν οι νεκροί τους, να τους θρηνούν για ένα διάστημα και έπειτα να μεταφέρουν με μεγάλη αγάπη τη σορό του νεκρού και να την τοποθετούν σε κτιστά τοιχία, τα οποία συνηθίζουν να δημιουργούν, σε μια απόσταση όχι πολύ κοντινή στις κατοικίες τους, αλλά ούτε και πολύ μακρινή. Όχι πολύ κοντινή για να μην έρχεται η αποφορά των πτωμάτων στην κατοικημένη περιοχή. Όχι όμως και πολύ μακρινή για να είναι οι νεκροί τους σχετικά κοντά. Αυτές οι κατασκευές των ζωροαστρών λέγονται «Πύργοι της σιωπής».

Ακόμη στη σύλληψη του ζωροαστρισμού είναι ότι όταν θα έρθει η ώρα της Κρίσεως οι ψυχές των καλών θα πηγαίνουν μέσα από υπέροχα μονοπάτια στην αναγέννηση, ενώ οι ψυχές των κακών θα κατακρημνίζονται στο απόλυτο κενό και μέσα στην αιώνια φωτιά, περνώντας από ένα γεφύρι που -ανάλογα με το κακό που έχεις κάνει στη ζωή σου- γίνεται πιο λεπτό και πιο λεπτό και τελικά γίνεται ένα ξυράφι που κατακόβει τους κακούς.

Σήμερα, χάρις σε αυτές τις ανασκαφές που γίνονται στη ζώνη της κεντρικής Ασίας, στις στέπες της κεντρικής Ασίας, αλλά και στο Αφγανιστάν και στο Τουρκμενιστάν και κυρίως στην Περσία, μπορούμε να μαθαίνουμε πολλά για αυτή τη θρησκεία, η οποία υπήρξε σημαντικότατη, και επηρέασε μεγάλες θρησκείες που την ακολούθησαν.

4 Σχόλια

  1. […] Ο εβραϊσμός έχει 20 περίπου εκατομμύρια πιστούς στη Γη, όσοι είναι οι Εβραίοι του κόσμου σήμερα. Επειδή ο χριστιανισμός και το Ισλάμ -που είναι οι ισχυρότερες θρησκείες του κόσμου- είναι εβραιογενείς, στην πράξη ο κάθε χριστιανός είναι και εβραίος και το ίδιο και κάθε μουσουλμάνος. Επομένως, αυτή η θρησκεία είναι σημαντικότατη γιατί έπαιξε ρόλο στις επόμενες θρησκείες που ήλθαν. Βέβαια, στην ίδια τη θρησκεία του εβραϊσμού, έπαιξε ρόλο ο ζωροαστρισμός. […]

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *