Ζαρατούστρα και Αχούρα Μάζντα

Ο ζωροαστρισμός πήρε το όνομα από τον Ζωροάστρη, ο οποίος θεωρείται ότι στον 6ο αιώνα π.Χ. δίδαξε τις απόψεις της θρησκείας αυτής που είναι και γραμμένες στο βιβλίο του ζωροαστρισμού που λέγεται «Αβέστα», στους ύμνους που ονομάζονται «Γκάθα». Ο Ζωροάστρης, που ονομάζεται και Ζαρατούστρα, θεωρείται ότι γεννήθηκε με άμωμη σύλληψη, δηλαδή από μητέρα παρθένο, και την ώρα που γεννήθηκε η Γη όλη αγαλλίασε, οι δαίμονες χώθηκαν μέσα στα βάθη της γης και οι άγγελοι τον προστάτεψαν πάντα. Ο ίδιος αντιστάθηκε σε όλη του τη ζωή σε κάθε προσπάθεια να παρασυρθεί στο κακό ή στην αδικία.

Ζαρατούστρα και Αχούρα Μάζντα
Ζαρατούστρα

Ο Ζωροάστρης, ο Ζαρατούστρα, ξέρουμε ότι δεν είναι ο μοναδικός Ζωροάστρης. Ήδη εντοπίζονται σε αρκετά σημεία Ζωροάστρες -άτομα δηλαδή που ονομάζονται Ζωροάστρες- και φαίνεται ότι για τον ζωροαστρισμό αυτή η έννοια είναι κάτι περισσότερο. Είναι η έννοια του προφήτη, του διαμέσου μεταξύ των ανθρώπων και του Θεού. Ως φαίνεται σε αυτή τη θρησκεία υπήρξαν κατά καιρούς αλλεπάλληλοι μεσάζοντες οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον Θεό και μετέφεραν το θέλημά Του. Στον ζωροαστρισμό υπάρχει, δηλαδή, η έννοια του ιερέα κι υπάρχει και η έννοια του προφήτη. Έννοιες οι οποίες αργότερα μέσω του ζωροαστρισμού πιθανόν να πέρασαν στον ιουδαϊσμό. Αν πράγματι ο ζωροαστρισμός είναι τόσο αρχαία θρησκεία, όπως πλέον θεωρείται, τότε είναι παλαιότερη του ιουδαϊσμού και φαίνεται ότι σε αυτή δημιουργήθηκε η έννοια του προφήτη, αλλά και του μεσσία. Επομένως, είναι κομβική θρησκεία.

Ποιο είναι το σχήμα του ζωροαστρισμού; Ένας είναι ο Θεός, αιώνιος και άφατος. Είναι ο Θεός της απόλυτης καλοσύνης, αυτός έπλασε τα πάντα. Έπλασε τα πάντα, τη Γη, τους ανθρώπους. Στις μονοθεϊστικές θρησκείες, καθώς ο Θεός είναι ηθική δύναμη και είναι εκείνος ο οποίος πλάθει τα πάντα, η φύση παίρνει δευτερεύουσα θέση. Στον ζωροαστρισμό λοιπόν ο Θεός είναι ένας, απόλυτος, απόλυτα καλός, απόλυτα μεγάλος, παντοδύναμος, ο οποίος δημιούργησε τα «πάντα». Αυτός ο Θεός διοικεί τα πάντα, εποπτεύει τα πάντα και στη δράση του αυτή, για να βοηθηθεί, δημιούργησε δημιουργήματά του, τα οποία και του συμπαραστέκονται σε αυτό το έργο. Αυτά τα δημιουργήματά του, παιδιά του κατά κάποιον τρόπο, βοηθούν τους ανθρώπους στη δράση τους, τη φύση στην εξέλιξή της.

Από αυτά τα δημιουργήματά του κάποια εξέπεσαν στο Κακό και άλλα παρέμειναν υπερασπιστές του Καλού. Έτσι, στη θρησκεία αυτή (τον ζωροαστρισμό) υπάρχει πολύ έντονη η έννοια του Καλού και του Κακού. Ο Αχούρα Μάζντα, ο Θεός του Ζωροαστρισμού, ήταν και είναι ο Θεός του Καλού, όπου το Καλό είναι η δικαιοσύνη, είναι η αλήθεια, είναι ο σεβασμός, είναι η αφοσίωση, είναι το αίσθημα ευθύνης κ.λπ. Ενώ, αντιθέτως, το Κακό είναι τα αντίθετα από αυτά, δηλαδή είναι η αδικία, είναι το ψέμα, είναι η έπαρση, είναι η αλαζονεία, είναι η κακία, η μοχθηρία.

Στον ζωροαστρισμό, εκπεσόντες άγγελοι έγιναν αρχηγοί του Κακού και οργάνωσαν δράση ενάντια στο Καλό. Άλλοι άγγελοι, πλάσματα δηλαδή του Αχούρα Μάζντα, παρέμειναν στο πλευρό του Αχούρα Μάζντα και πολεμούν το Κακό. Έτσι, στον ζωροαστρισμό υπάρχει πολύ έντονη η έννοια της μάχης του Καλού με το Κακό. Το Κακό έχει κι αυτό τον αρχηγό του. Είναι ο Αριμάν ή Άνγκρα Μαϊνιού, ο οποίος και δεν φείδεται προσπαθειών να επιτύχει την ηγεμονία του, επί της Γης.

Όμως η μάχη δεν είναι μόνο επουράνια, στον ζωροαστρισμό η μάχη είναι και επί της Γης. Όλα τα πλάσματα του Αχούρα Μάζντα μετέχουν αυτής της μάχης του Καλού και του Κακού και φυσικά και οι άνθρωποι. Οποτεδήποτε ένας άνθρωπος λέει ψέμα ή κάνει κακό ή ζηλοτυπεί ή συκοφαντεί, τότε στην ουσία μάχεται στο πλευρό του Κακού, στο πλευρό του Αριμάν. Όποιος αγαπά, όποιος συμπονεί, όποιος λέει την αλήθεια είναι στο πλευρό του Αχούρα Μάζντα. Έτσι, σε αυτή τη Γη ο άνθρωπος συμμετέχει αυτής της μάχης του Καλού και του Κακού και αυτό είναι η ακρογωνιαία μάχη που ζει η ανθρωπότητα, έχοντας βέβαια την αίσθηση ότι κοντά της είναι η μεγάλη δύναμη του Καλού, ο Αχούρα Μάζντα, ο οποίος στο τέλος θα νικήσει.

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γιατί δεν ξεκινάτε τη συζήτηση;

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *