Η Γεωργική Επανάσταση υπήρξε μια επανάσταση εστιασμένη στην εξημέρωση των φυτών. Όμως, παράλληλα, εστιάστηκε και στην εξημέρωση των ζώων και τούτο διότι, επί μακρό χρόνο οι άνθρωποι είχαν ζήσει ως κυνηγοί, είχαν εθιστεί να τρώνε κρέας, κυνηγώντας το. Τώρα, όμως, δημιουργώντας μια εστία, μία σταθερή εγκατοίκηση δεν μπορούν να είναι κυνηγοί, παρά σε μικρή κλίμακα, ούτε καρποσυλλέκτες παρά σε μικρή κλίμακα.
Είναι πλέον γεωργοί κι επομένως είναι αναγκαίο γι’ αυτούς να έχουν κρέας και τυροκομικά από τα ζώα που βρίσκονται κοντά τους. Δεν μπορούν πλέον να τα κυνηγούν, δεν μπορούν να λείπουν από τα χωράφια τους και από τις δράσεις τους επί μακρόν. Επομένως πρέπει να εξημερώσουν τα ζώα. Έτσι η Γεωργική Επανάσταση δεν είναι μόνο εξημέρωση φυτών, αλλά και εξημέρωση ζώων. Ως φαίνεται ο άνθρωπος στον μακρό χρόνο είχε εξημερώσει, είχε επιχειρήσει να εξημερώσει ζώα. Μάλιστα οι ειδικοί τείνουν να πιστεύουν ότι μάλλον η εξημέρωση των φυτών οφείλεται, ως επί το πολύ, στις παρατηρήσεις γυναικών. Αλλά, όσον αφορά την εξημέρωση των ζώων, πιστεύεται ότι πιο μεγάλο ρόλο έπαιξε ο άνδρας σε σχέση με τα δύο φύλα.
Το πρώτο ζώο που πρέπει να εξημερώθηκε είναι ο λύκος, και προέκυψε ο σκύλος. Ζώο το οποίο ήταν χρήσιμο στους κυνηγούς και φαίνεται ότι υπήρξε σύντροφος τους από πολύ παλιά. Τα ζώα, όμως, τα οποία στη ζώνη της Γεωργικής Επανάστασης εξημερώθηκαν και μετέχουν της ζωής μας και της διατροφής μας μέχρι σήμερα, είναι καταρχήν τα πρόβατα. Στη ζώνη της μεγάλης γεωργίας, πρώιμης γεωργίας, όπως είναι η Μέση κι Εγγύς Ανατολή, το πρόβατο ήταν το καταλληλότερο ζώο για εξημέρωση και τούτο γιατί τα πρόβατα κινούνται σε ομάδες με έναν αρχηγό, τον οποίο κι ακολουθούν τυφλά. Έτσι αν κάποιος ελέγξει αυτόν τον αρχηγό, τότε στην ουσία ελέγχει όλο του το κοπάδι κι αυτό έκανε το πρόβατο πολύ πρόσφορο ζώο για εξημέρωση. Υπολογίζεται ότι η εξημέρωσή του πρέπει να έγινε γύρω στις 8000 π.Χ. Από το πρόβατο, ο γεωργός μπορούσε να έχει κρέας, γαλακτοκομικά, οστά, δέρμα, το τομάρι του προβάτου και φυσικά να έχει και το μαλλί του προβάτου, το οποίο κι αξιοποίησε στην υφαντική, την οποία εφηύρε.
Κοντά στο πρόβατο εξημερώνεται η αίγα, δηλαδή το κατσίκι, που είναι κι αυτό ζώο εδώ της Εγγύς και Μέσης Ανατολής και της νοτιοδυτικής Ασίας. Ως φαίνεται, ο χοίρος είναι επίσης, ένα ζώο που εξημερώθηκε γρήγορα. Ίσως οι χώρες εξημέρωσής του να ήταν η Κίνα και η Ιαπωνία, οι οποίες έχουν παράδοση στην κατανάλωση του χοίρου. Πάντως ο χοίρος διαδόθηκε και στην νοτιοδυτική Ασία και πρώιμα. Η αγελάδα γύρω στο 6000 στην νοτιοδυτική Ασία, στην Εγγύς και Μέση Ανατολή δηλαδή στην Ινδία. Το άλογο, το οποίο πρέπει να εξημερώθηκε γύρω στα 4000 π.Χ., στον νότο της Ουκρανίας κοντά προς την Κασπία Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο γάιδαρος εξημερώθηκε στην Αίγυπτο γύρω στο 4000 π.Χ.
Τα ζώα δηλαδή αυτά πια εξημερωνόμενα ζουν κοντά στον γεωργό, για να βοηθήσουν τη ζωή του. Ζουν κοντά στον γεωργό σε θέσεις κοντινές στο ενδιαίτημά του. Πολλές φορές ζουν μαζί μέσα στον χώρο που ζει κι ο γεωργός ή σε διπλανό χώρο από αυτόν. Αυτό θα φέρει πολλά. Πρώτο-πρώτο θα φέρει μεγάλη ενίσχυση της διατροφής του γεωργού, που ήδη έχει ενισχύσει τη διατροφή του θαυμάσια με την ποικιλία των σιτηρών ή των άλλων φυτών που καλλιεργεί.
Δεύτερον θα τον διευκολύνει σε πολλές δράσεις του. Τα βόδια θα τα ζέψει ο γεωργός για να αρόσει τη γη, τα άλογα για να τρέχει και να μετακινείται πιο γρήγορα, για να πολεμάει κ.τ.λ. Αλλά κυρίως, τα ζώα θα του φέρουν τροφή, οστά, μαλλί κ.α. Μαζί με αυτά θα του φέρουν όμως κι ασθένειες. Πολλές από τις φοβερές ασθένειες του ανθρωπίνου είδους αποδίδονται σ’ αυτήν την συνύπαρξη ζώων κι ανθρώπων, τη στενή συνύπαρξη ζώων κι ανθρώπων που έφερε η εξημέρωση των ζώων από το 8000 π.Χ. περίπου. Σε αυτή τη συνύπαρξη αποδίδονται η ευλογιά, η φυματίωση, η ιλαρά, η γρίπη, η πανώλης, η χολέρα, η ελονοσία οι οποίες ασθένειες μέχρι σήμερα είναι επιθετικές κι αφαιρούν εκατομμύρια ζωές ανθρώπων. Μόνο στον 20ο αιώνα έχουν αρχίσει να βρίσκονται κάποια φάρμακα που μειώνουν την επιθετικότητα αυτών των ασθενειών.