Η δολοφονία διαδόχου του αυστριακού θρόνου, του Φραγκίσκου Φερδινάνδου, και της συζύγου του στο Σεράγεβο θα φέρει μια σειρά εξελίξεων, καθόσον η Αυστριακή Αυτοκρατορία, η
Αυστροουγγαρία, αμέσως παρουσιάζεται ιδιαίτερα επιθετική απέναντι στους Σέρβους. Οι Γάλλοι και οι Ρώσοι κινητοποιούνται. Κινητοποιείται και η Γερμανία η οποία υποστηρίζει την Αυστρία και ξεκινούν οι συγκρούσεις, και μέσα σε λίγο διάστημα η Ευρώπη βρίσκεται σε δίνη πολέμου.
Το 1914, διαμορφώθηκαν δύο στρατόπεδα στην Ευρώπη, αλλά δεν ήταν μόνο ευρωπαϊκά διότι συνέπραξαν στο πλευρό των ευρωπαϊκών δυνάμεων και οι αποικίες τις οποίες είχαν σε άλλα μέρη.

Οι Κεντρικές Δυνάμεις, που αποτελούνταν κυρίως από τη Γερμανική Αυτοκρατορία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Η άλλη ομάδα, η αντίπαλη ομάδα, ονομάζεται «Αντάντ» (Entente Cordiale), που θα πει «αγαστή συνεργασία». Κεντρικές δυνάμεις της Αντάντ είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η οποία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε συνταχθεί με την Αντάντ, δηλαδή με τις δυνάμεις της Αγγλίας και της Γαλλίας. Και βέβαια η Ρωσία η οποία είναι η μεγάλη δύναμη της Αντάντ στα ανατολικά.
Μαζί με την Αντάντ συμμάχησαν η Ρουμανία, η περιοχή των Σέρβων και του Μαυροβουνίου. Η Ελλάδα μπήκε το 1916 στον πόλεμο αυτό, και βέβαια στην Αντάντ θα συμμετάσχουν το 1917,
στο τελευταίο σχεδόν έτος του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Με την Αντάντ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα συμμαχήσει η Ιαπωνία, η οποία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα είναι επίσης με την πλευρά της Βρετανίας σε σχέση με τον Β’ που θα ταχθεί με τη γερμανική πλευρά.
Αυτός ο πόλεμος ξεκινά με ένα μεγάλο του χαρακτηριστικό: υπάρχει λαϊκός ενθουσιασμός. Οι στρατοί φεύγουν για το μέτωπο μέσα σε μία αίσθηση νίκης και πατριωτισμού. Αλλά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα εξελιχθεί σε μια κόλαση για τους στρατιώτες που πήραν μέρος. Είναι ένας πόλεμος, στον οποίο οι στρατιώτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με δηλητηριώδη αέρια, που θα χρησιμοποιηθούν από την πλευρά των Κεντρικών Δυνάμεων και θα ανταπαντήσει όμως και η πλευρά της Αντάντ. Θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά τανκ από την πλευρά των Άγγλων -εφεύρεση των Άγγλων-, θα χρησιμοποιηθούν ζέπελιν, αεροπλάνα για πρώτη φορά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά.
Για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν κανόνια μεγάλου βεληνεκούς και θα χρησιμοποιηθούν
για πρώτη φορά και υποβρύχια. Αυτός ο αδυσώπητος πόλεμος που θα ξεκινήσει το 1914 θα
έχει επίσης κάποια χαρακτηριστικά που τον έκαναν έτσι ξεχωριστό. Επελέγη ως είδος πολέμου να δημιουργούνται χαρακώματα, δηλαδή ο στρατός να σκάβει χαρακώματα και μέσα σε αυτά να μπαίνουν οι στρατιώτες όχι μόνο για να προφυλάσσονται και να κοιμούνται εκεί, να τρώνε εκεί. Ανά τακτά διαστήματα να κάνουν μια έξοδο και έφοδο και να χτυπούν τους στρατιώτες που και εκείνοι βγαίνουν από τα άλλα χαρακώματα. Επειδή ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν πόλεμος χαρακωμάτων, ήταν ένας αργός πόλεμος και αδιέξοδος τελικά.
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε κυρίως δύο μέτωπα: το ένα ήταν το Δυτικό Μέτωπο και το άλλο ήταν το Ανατολικό Μέτωπο. Το Δυτικό Μέτωπο βρίσκονταν στις περιοχές της Γαλλίας, μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου. Εκεί βρέθηκαν τα σκληρότερα πολεμικά μέτωπα του Δυτικού Μετώπου, εν αντιθέσει με το Ανατολικό Μέτωπο, το οποίο βρέθηκε κυρίως στις περιοχές της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας. Στο Δυτικό Μέτωπο,κατά κύριο λόγο το βάρος για την Αντάντ το βάρος το κρατούσαν οι Άγγλοι και οι Γάλλοι. Οι Ρώσοι από την πλευρά τους, κρατούν μόνοι τους το Ανατολικό Μέτωπο, δηλαδή πάνω στη Ρωσία έπεσε μεγάλο βάρος να κρατήσει το Ανατολικό Μέτωπο.