Δύο Ινδίες

Η Ινδία, στην πραγματικότητα, είναι δύο Ινδίες, δύο διαφορετικές Ινδίες, αλλά αυτό που τις ενώνει είναι ο ινδουισμός και τα έθιμά του, που και πάλι δεν είναι ενιαία, γιατί κάθε περιοχή της Ινδίας έχει διαφορετική έκφανση πραγμάτων.

Δύο Ινδίες
Ιμαλάια

Ο Βορράς της Ινδίας δεν είναι μόνο διαφορετικός στην πληθώρα των υδάτων του και τα βαθιά του δάση κ.λπ. αλλά είναι και πολιτισμικά διαφορετικός. Δηλαδή η Ινδία χωρίζεται στη βόρεια Ινδία και στη νότια Ινδία. Η βόρεια Ινδία έχει επηρεαστεί από πολλούς πολιτισμούς, του ελληνικού συμπεριλαμβανομένου, και γι’ αυτό έχει έναν συνταρακτικό πολιτισμό, με μνημεία που προέρχονται από συγκρητισμούς, από αναμείξεις, στον Βορρά. Ενώ η νότια Ινδία έμεινε πιο παρθένα στην περίοδο των αιώνων που κύλησαν και αυτό επίσης έχει τη δύναμή του σε σχέση με τον Βορρά.

Για να μπει κανείς στην Ινδία έχει σχεδόν περιορισμένους δρόμους. Η Ινδία εκτίθεται πολύ στον Ινδικό Ωκεανό, έχει δυνατότητες ναυτιλίας, παρότι οι ακτές της είναι ευθείες, και όπου οι ακτές είναι ευθείες δεν έχουμε σημαντική ανάπτυξη της ναυτιλίας. Η Ινδία δεν χαρακτηρίστηκε από ναυτιλία, όμως υπήρχαν πλοία τα οποία κινούνταν. Σε καλές αποστάσεις είναι ο Περσικός Κόλπος και η Αραβική Χερσόνησος, η Σρι Λάνκα, οι Μαλδίβες, ο κόλπος της Βεγγάλης.

Τα πλοία που είχαν οι Ινδοί κατά καιρούς ήταν αρκετά αποτελεσματικά. Εδώ έδρασαν Έλληνες ναυτικοί. Η παρουσία των Ελλήνων στην Ινδία είναι μακραίωνη και ήταν και νωρίτερη από την άφιξη των Μακεδόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των επιγόνων του, οι οποίοι δημιούργησαν βασίλεια εδώ, τα οποία έμειναν για διάστημα. Η Ινδία με τον ελληνισμό έχει βαθιές σχέσεις, μακραίωνες, και επηρεάστηκε και ο βουδισμός από αυτή την επαφή. Έλληνας ναυτικός, ο Ίππαλος στον 3ο αιώνα μ.Χ. περιέγραψε για πρώτη φορά, για ναυτική χρήση, τη δράση των μουσώνων.

Η Ινδία δεν είναι ναυτικό κράτος, είναι στεριανό κράτος και έχει πλουσιότατες ζώνες παραγωγής. Κατά μήκος του Γάγγη υπάρχουν ευφορότατες περιοχές και ιδιαίτερα στην εκβολή του. Στην εκβολή του Γάγγη, που είναι τεράστια, υπάρχει σοδειά τέσσερις φορές τον χρόνο. Είναι η ευφορότερη γη στη Γη οι εκβολές του Γάγγη, γι’ αυτό και ο Γάγγης για τους Ινδούς είναι θεός, είναι
ποταμός όπως είναι ο Νείλος για τους Αιγυπτίους, ιερός ποταμός, και οι ινδουιστές στις όχθες του Γάγγη πηγαίνουν να στοχαστούν, να διαλογιστούν, να πεθάνουν και να καούν και να ριχτεί η στάχτη τους σε αυτό το ιερό ποτάμι.

Υπολογίζεται ότι κατά μήκος του Γάγγη ποταμού κατοικούν πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι. Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι κατοικούν μόνο στις όχθες του Γάγγη και ζουν καλλιεργώντας με τα ύδατα του Γάγγη, σε έναν συνολικό πληθυσμό της Γης επτάμισι δισεκατομμύρια.

Για να έρθει κανείς στην Ινδία διά ξηράς δυσκολεύεται κατ’ αρχάς, διότι υπάρχει η πολύ μεγάλη οροσειρά των Ιμαλαΐων, που δεν είναι απροσπέλαστη, υπάρχουν περάσματα, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να περάσει από εκεί κανείς στην Ινδία. Επίσης είναι δύσκολο να περάσει κανείς εσωτερικότερα στην Ινδία, διότι η περιοχή του Μπαγκλαντές, που μέχρι το 1947 ανήκε η περιοχή στην Ινδία, είχε τενάγη, δηλαδή λιμνοθάλασσες, έλη, λίμνες, νερά, τόσα νερά που είναι πολύ δύσκολο κάποιος να μπει με περισσότερους άντρες, αν είναι εχθρός.

Από πού μπορούσε κανείς να μπει στην Ινδία; Εκεί που χαλαρώνει η στεφάνη των Ιμαλαΐων. Τα Ιμαλάια στρέφονται προς το Πακιστάν. Το Πακιστάν, στα βόρειά του έχει και αυτό ψηλές κορυφές, αλλά σταδιακά αρχίζουν να χάνουν το ύψος τους τα Ιμαλάια και επιτρέπει μια σχετικά άνετη είσοδο στην Ινδία, χαμηλότερα προς τον Νότο στην περιοχή του Σιντ. Έτσι όλοι οι εχθροί, οι στρατοί που μπήκαν στην Ινδία, μπήκαν από το Σιντ. Και ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν χτύπησε την Ινδία, από αυτή τη ζώνη πέρασε και επηρέασε την Ινδία.

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *