Η αναζήτηση του ήθους, της ευγένειας, της ευθύτητας, της αξιοπρέπειας, της τήρησης των λόγων, συνδυάζεται με μία πλευρά της ζωής που στην περίοδο της γεωργίας είναι φανερό ότι θα πρέπει να τονιστεί και να καλλιεργείται. Αυτό είναι η αγάπη, η κατανόηση, η συμπόνια. Και έτσι αυτές οι γεωργικές κοινωνίες αρχίζουν να μπολιάζονται με αυτή την αίσθηση ότι η αγάπη είναι κεντρικό θέμα στην ανθρώπινη ζωή.

Προφανώς και στα εκατομμύρια χρόνια θα υπήρχε, απλώς δεν μπορούμε να το ανιχνεύσουμε. Τώρα μπορούμε να φανταστούμε ότι κωδικοποιήθηκε πιο έντονα, διότι πλέον οι άνθρωποι είναι περισσότεροι, ο αριθμός τους αυξάνεται, η Γεωργική Επανάσταση έφερε αύξηση του πληθυσμού. Οι άνθρωποι είναι περισσότεροι, ζουν πολύ ο ένας δίπλα στον άλλο. Αυτό είναι επικίνδυνο αν δεν υπάρχουν κώδικες κοινής συμπεριφοράς, ανοχής και αγάπης, και συμπόνιας του ενός προς τον άλλον, και έτσι αυτή η παράμετρος τονίζεται πια, σε θρησκείες της γεωργικής περιόδου, έντονα.
Από εκείνη την εποχή υπάρχουν κείμενα υψηλού στοχασμού, διδάγματα, σε σχέση με την αγαθή συνύπαρξη των ανθρώπων και τη μεγαλοσύνη της ψυχής, που είναι σπουδαίο να δείχνει ο άνθρωπος όταν βρίσκεται δίπλα με άλλον άνθρωπο. Και αυτό τελικά το διακύβευμα έγινε κεντρικό θέμα σε όλες τις θρησκείες του κόσμου, σε όλες τις θρησκείες που γέννησε η Γεωργική Επανάσταση.
Δίδαγμα από βαβυλωνιακό εγχειρίδιο του 2000 π.Χ.: «Μην κάνετε κακό σε όποιον φιλονικεί μαζί σας. Κάντε το καλό σε όποιον σας κάνει κακό. Να είστε δίκαιοι με όποιον σας έκανε κακό. Να είστε καλοί με τους εχθρούς σας». Κήρυγμα απόλυτης αγάπης και ανοχής.
Δίδαγμα στον βουδισμό, ο οποίος σαν θρησκεία γεννήθηκε περί το 500 π.Χ., αναφέρεται ότι ο Βούδας είπε: Όποιος με βλάψει εγώ θα τον αγαπώ. Επίσης αναφέρεται ότι ο Βούδας είπε: «Όπως μια μάνα, που όσο ζει, νοιάζεται για το παιδί της, έτσι και ο άνθρωπος θα πρέπει να νιώθει αγάπη που να αγκαλιάζει όλη την ανθρωπότητα, χωρίς όρια, για όλον τον κόσμο, ανεπιφύλακτα.»
Δίδαγμα του Κομφούκιου, που επίσης δημιούργησε ένα φιλοσοφικό σύστημα περί το 500 π.Χ., στην Κίνα, αναφέρει: «Για εκείνον που σέβεται την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και εφαρμόζει τους νόμους της αγάπης και της ευγένειας, όλοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια.»
Και ο Λάο Τσε, ο εμβληματικός φιλόσοφος της Κίνας, πάλι του 6ου-5ου π.Χ. αιώνα διδάσκει: «Είμαι καλός σε κείνους που είναι καλοί. Το ίδιο είμαι καλός και σε κείνους που δεν είναι καλοί, επειδή αρετή σημαίνει καλοσύνη. Πιστεύω στους πιστούς, το ίδιο πιστεύω και στους άπιστους, επειδή αρετή σημαίνει εμπιστοσύνη.»