Δεκαετία του ΄50

Η δεκαετία του ΄50, η δεκαετία μετά το τέλος δηλαδή του πολέμου, ήταν γεμάτη γεγονότα.
Η ανθρωπότητα ζούσε μέσα στο κλίμα του Ψυχρού Πολέμου, η άνοδος του κομμουνισμού
είναι σαφής. Ακόμα και η Κούβα, στο υπογάστριο των Ηνωμένων Πολιτειών, αποκτά κομμουνιστικό καθεστώς το οποίο διατηρεί και μέχρι σήμερα.

Δεκαετία του ΄50
«Ένωση για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα»

Ένα κύριο γεγονός του τέλους του Πολέμου και των δεκαετιών του ’50 και ’60 είναι η διάλυση των αποικιών. Με το τέλος του πολέμου, η Ινδία έγινε ανεξάρτητη το ’47. Στην Αφρική το τοπίο αλλάζει, η μία χώρα μετά την άλλη ανεξαρτητοποιείται, ιδιαίτερα στις δεκαετίες του ’60 και ’70 σε πολλές περιοχές. Η Γαλλία χάνει τις αποικίες της στη βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα την Αλγερία, η οποία στη δεκαετία του ’50 εξεγείρεται εναντίον της μητρόπολης και ακολουθεί ένας σκληρός πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και των Αλγερινών υποτεταγμένων στην αποικιοκρατική της δύναμη. Τελικά η Γαλλία θα αναγκαστεί να δεχτεί την ανεξαρτητοποίηση της Αλγερίας το 1962. Η μία χώρα μετά την άλλη ανεξαρτητοποιείται, αυτό είναι το τέλος του κύκλου της μεγάλης ευρωπαϊκής
αποικιοκρατικής επέκτασης, η οποία είχε πάρει κυρίως τη μορφή της τον 19ο αιώνα και μέσα σε 100 χρόνια, 150 χρόνια, έκανε τον κύκλο της και πλέον άλλαξε ο χάρτης, ο πολιτικός χάρτης του κόσμου.

Στην Ευρώπη, στη δεκαετία του ’50 αναπτύσσεται μία καινούρια σύλληψη του να συνενωθούν χώρες της Ευρώπης σε ένα αρχικά οικονομικό συνδυαστικό σχήμα που ονομαζόταν «Ένωση για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα». Αυτό συνέβη το 1952 και περιελάμβανε τις Κάτω Χώρες, τη Benelux όπως λεγόταν, δηλαδή το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Σταδιακά αυτός ο αρχικός πυρήνας θα επεκταθεί, θα συμμετάσχουν και η Γαλλία, η Ιταλία και σταδιακά θα δημιουργηθεί αυτό που ονομαζόταν Ε.Ο.Κ. (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) και σήμερα Ευρωπαϊκή Ένωση, μια μεγάλη εξέλιξη για την Ευρώπη.

Μάλιστα, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την κατάρρευση των σοσιαλιστικών δημοκρατιών, δηλαδή του κομμουνιστικού συστήματος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχουν και χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ. Η κατάρρευση του κομμουνισμού στη Σοβιετική Ένωση το 1989, σήμανε και την άμεση κατάρρευση στην Ευρώπη όλων των κομμουνιστικών καθεστώτων. Δεν παρέμεινε καμία χώρα στην Ευρώπη με κομμουνιστικό καθεστώς. Μάλιστα η κατάρρευση
έγινε γρήγορα και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς μεγάλες αναταραχές. Σε λίγες περιπτώσεις
υπήρξαν έντονες καταστάσεις, όπως στη Ρουμανία.

Σαν να είχε τελειώσει ένας κύκλος, αυτό το πράγμα έληξε το 1989-1990 και η χώρα βέβαια η οποία είχε τη μεγαλύτερη απώλεια από αυτόν τον κύκλο είναι η Σοβιετική Ένωση, η οποία πλέον ξαναονομάστηκε Ρωσία, το Λένινγκραντ ξαναονομάστηκε Αγία Πετρούπολη, το Στάλινγκραντ ξαναονομάστηκε Βόλγκογκραντ, όπως και μέχρι σήμερα ονομάζονται, και η Σοβιετική Ένωση, μεταλλασσόμενη σε Ρωσία.

Έχασε δεκαπέντε χώρες οι οποίες ήταν τμήμα των Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, δεκαπέντε Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες οι οποίες αποσπάστηκαν από τη Σοβιετική Ένωση -τη Ρωσία πλέον-, ανεξαρτητοποιήθηκαν, χωρίς καμία να έχει κομμουνιστικό καθεστώς. Αυτές οι χώρες που ανεξαρτητοποιήθηκαν είναι η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν. Όλες αυτές ήταν Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης και φυσικά πριν από τη Σοβιετική Ένωση ήταν τμήματα της αυτοκρατορίας του Τσάρου— και η Μογγολία, η οποία ήταν μια χώρα υπό την επιρροή κάποιας περιόδου της Κίνας και μετά της Ρωσίας.

Έτσι η σημερινή Ρωσία, παραμένει μια πολύ μεγάλη χώρα παρότι κολοβώθηκε από την
απομάκρυνση αυτών των περιοχών, αυτών των χωρών. Προσέξτε ότι το Καζακστάν μόνο του
είναι τόσο μεγάλο, ώστε ανήκει στις δέκα πιο μεγάλες σε έκταση χώρες στον κόσμο. Παρότι το Καζακστάν αποκολλήθηκε από τη Ρωσία [όπως] και άλλες δεκατέσσερις χώρες, η Ρωσία παραμένει η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο. Παίζει ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.

Πέρασε μια μεγάλη κρίση μετά την πτώση του κομμουνισμού, καθώς άλλαξε ξανά το σύστημα και η Ρωσία εντάχθηκε πλέον στην ελεύθερη οικονομία, και για περίπου μια δεκαετία είχε μεγάλα θέματα ισορροπίας. Έχασε εκατομμύρια κατοίκους οι οποίοι εγκατέλειψαν τη Ρωσία για να βρουν εργασία ως μετανάστες σε άλλες χώρες. Μέσα στον 20ό αιώνα υπολογίζεται ότι έχασε πάνω από 60 εκατομμύρια κατοίκους με διάφορους τρόπους. Ήταν πραγματικά μια ειδική περίοδος της ιστορίας της Ρωσίας.

Σήμερα το ισχυρό πρόσωπο στη Ρωσία είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin) ο οποίος είναι Πρόεδρος της χώρας. Γενικά η Ρωσία παραμένει μια μεγάλη δύναμη η οποία βέβαια έχει τεράστια αποθέματα πετρελαίου, [φυσικού] αερίου και με αυτά και με άλλα παίζει ρόλο στο παγκόσμιο σκηνικό. Η Ρωσία είναι πάντα ένας γίγαντας.