Γραμμική Γραφή Β

Ήδη από την αρχαιότητα τυχαίες ανακαλύψεις βεβαίωναν ότι στην ελληνική γη είχαν γραφεί πανάρχαια κείμενα σε άγνωστες προϊστορικές γραφές. Οι πινακίδες με Γραμμική Γραφή Β ξεχωρίζουν από εκείνες με Γραμμική Γραφή Α. Το σχήμα της δέλτου έγινε μάλλον σπάνιο. Επικράτησε η μορφή του μακρόστενου φύλλου, φανερή επίδραση των φύλλων του φοίνικα, στα οποαι γράφονταν τα κείεμνα με μελάνι σουπιάς.

Γραμμική Γραφή Β

Τα περισσότερα κείμενα γράφονταν κατά το μεγαλύτερο πλάτος και διαβάζονταν κανονικά από τα αριστερά προς τα δεξιά, όπως στη σημερινή ελληνική και ευρωπαϊκή γραφή. Με την ίδια κατεύθυνση και σειρά συνέχιζαν κάποιες φορές και στην πίσω σελίδα. Οι γραφείς χρησιμοποιούσαν συχνά διάφορες ομάδες σημείων σε ποικίλα μεγέθη για επικεφαλίδες, για υπότιτλους, ή για επιγραφές προσδιοριστικές του περιεχομένου. Χωρίς αμφιβολία υπήρχαν ορισμένοι κανόνες, που υπαγορεύονταν από αυστηρά καθορισμένη ανακτορική γραφειοκρατία. Συχνό ήταν το χαράκωμα και η κανονική διαίρεση του περιεχομένου των πινακίδων.

Σε σύγκριση με τις κάπως ακατάστατες παλαιότερες πινακίδες την Γραμμικής Α οι νεότερες φαίνονται καλά τεκτονημένες και όχι σπάνια καλλιγραφημένες. Διακρίνονται οι διορθώσεις των γραφέων και η νέα γραφή ύστερα από την απάλειψη του αρχικού κειμένου. Όταν δεν χρειάζονταν πια οι πινακίδες τις μετέτρεπαν σε λασπόχωμα και με τον ίδιο πηλό κατασκεύαζαν καινούργιες. Μελέτη των διαφόρων σημείων έδειξε ότι τα συλλαβογράμματα θα ήταν περίπου 90 και πολύ περισσότερα τα ιδεογράμματα. Μερικά συλλαβογράμματα ήταν ίδια με τα ιδεογράμματα, αλλά από τη θέση τους καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για συλλαβογράμματα.

Το αριθμητικό σύστημα πολύ λίγο διαφέρει από εκείνο της Γραμμικής Α. Εδώ όμως δεν υπάρχουν κλάσματα. Συναντά όμως κανείς διάφορες κατηγορίες συμμιγών αριθμών, που δηλώνουν μονάδες μέτρων μήκους, βάρους και χωρητικότητας. Πρόκειται για καταλόγους, πίνακες και κατάστιχα λογιστικού χαρακτήρα, άνθρωποι του υπηρετικού προσωπικού, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που ξεχώριζαν με ιδιαίτερα ιδεογράμματα, για κατοικίδια ζώα και αγέλες, για ποικίλα προϊόντα, για τεχνουργημένα σκεύη, για είδη ενδυμασίας και οπλισμού κλπ.

Ήταν φανερό ότι η Γραμμική Γραφή Β είχε δημιουργηθεί με αναπροσαρμογή των συλλαβογραμμάτων της Γραμμμικής Γραφής Α. Ωστόσο είχαν προστεθεί καινούργια σημεία, μερικά είχαν μεταβληθεί και άλλα ακολούθησαν σημεία παλαιότερων συστημάτων, είτε του εικονιστικού και γραμμικού ιεροφλυφικού είτε του πρωτογραμμικού.

Με πληροφορίες από: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους