Γοργώ, Γοργόνες και Γοργοφόνοι

Το όνομα Γοργώ αναφέρεται ως δεύτερο όνομα της Μέδουσας. Η τελευταία είχε δύο αδελφές, την Ευρυάλη και τη Σθενώ. Όλες μαζί αναφέρονται με το όνομα Γοργόνες. Τις θεωρούσαν κόρες του Φόρκου και της Κητώς. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, η Ευρυάλη και η Σθενώ ήταν αθάνατες, ενώ η Μέδουσα θνητή. Έμεναν στην άκρη της Γης, πιο πέρα από τον Ωκεανό, στο βασίλειο της Νύχτας. Ήταν φρικτά τέρατα, αφού στο κεφάλι τους αντί για μαλλιά είχαν φίδια, πελώρια μάτια και δόντια σαν αγριόχοιρου. Το πιο φοβερό, όμως, όπλο τους ήταν τα μάτια τους, που πετούσαν σπίθες, μαγνήτιζαν και πέτρωναν όποιον τις κοιτούσε.

Γοργώ, Γοργόνες και Γοργοφόνοι
Γοργώ ή Μέδουσα

Ο Περσέας πήγε να σκοτώσει τη Γοργώ και να φέρει το κεφάλι της δώρο στο φίλο του βασιλιά της Σερίφου Πολυδέκτη, όταν θα παντρευόταν την κόρη του Οινόμαου, την Ιπποδάμεια. Στον άθλο του αυτό, τον Περσέα βοήθησε η θεά Αθηνά, που του προσέφερε φτερωτά πέδιλα για να περάσει τον ωκεανό και έναν δερμάτινο μανδύα που τον έκανε αόρατο. Έτσι ο Περσέας κατάφερε να αποκεφαλίσει τη Γοργώ. Μέσα από το κεφάλι της ξεπήδησε το φτερωτό άλογο Πήγασος και ο Χρυσάορος, πατέρας του Γηρυόνη.

Οι δύο αδελφές της Γοργώς, που εκείνη την ώρα κοιμούνταν, ξύπνησαν και προσπάθησαν να κυνηγήσουν τον Περσέα, αλλά δεν μπόρεσαν να τον φτάσουν, μιας και φορούσε τα φτερωτά πέδιλα, ούτε και να τον δουν μιας και φορούσε τον δερμάτινο μανδύα, που του έδωσε η Αθηνά.

Το επίθετο Γοργοφόνη είναι προσωνύμιο της Αθηνάς, επειδή σκότωσε τη Γοργώ. Παράσταση με το κεφάλι της τελευταίας στόλιζε την ασπίδα της Αθηνάς.

Γοργοφόνη, όμως, αναφέρεται και μια κόρη του Δαναού και της Ελεφαντίδας. Σκότωσε τον αρραβωνιαστικό της Πρωτέα.

Ακόμη, Γοργοφόνη έλεγαν και την κόρη του Περσέα και της Ανδρομέδας και γυναίκα του Περιήρη. Από αυτόν απέκτησε τέσσερις γιους, το Λεύκιππο, τον Τυνδάρεω, τον Αφαρέα, και τον Ικάριο. Σύμφωνα με άλλο μύθο, η Γοργοφόνη, μετά το θάνατο του Περιήρη και παρ΄ όλο που δεν επιτρεπόταν στις χήρες να ξαναπαντρεύονται, παντρεύτηκε τον Οίβαλο και από αυτόν απέκτησε τον Τυνδάρεω και την Αρήνη.

Ως Γοργοφόνος αναφέρεται ο Περσέας και ένας βασιλιάς της Επιδαύρου που έχτισε τις Μυκήνες. Κατά τη μυθολογία, όταν οι αντίπαλοι του τον έδιωξαν από το θρόνο της Επιδαύρου, πήρε χρησμό να χτίσει πόλη εκεί όπου θα έβρισκε λαβή από ξίφος. Φεύγοντας από την Επίδαυρο έφτασε στο βουνό Άργιο, όπου βρήκε τη λαβή του σπαθιού του Περσέα, που ήταν από ελεφαντόδοντο. Η λαβή είχε πέσει από τον Περσέα, όταν περνούσε πάνω από το βουνό με τα φτερωτά του πέδιλα. Έτσι ο Γοργοφόνος έκτισε εκεί τις Μυκήνες.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *