Τελικά για όλα φταίει το στρες! Οι επιστήμονες ενοχοποιούν τώρα το άγχος ως παράγοντα για την εκδήλωση διαβήτη και αυτοάνοσων νοσημάτων.
Δεν φτάνει που μας… σπάει τα νεύρα, το στρες μπορεί να κάνει πολλά ακόμη –και όλα εις βάρος της υγείας μας. Προσθέστε λοιπόν τώρα και τον διαβήτη: ερευνητές υποστηρίζουν ότι το επαναλαμβανόμενο στρες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην έκκριση ινσουλίνης, υπέρταση, εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα και αύξηση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα.
Το άγχος είναι η αντίδραση του ατόμου όταν έρχεται αντιμέτωπο με προβλήματα. Στην προσπάθειά του να βρει διέξοδο σε επαναλαμβανόμενες αγχωτικές καταστάσεις, τα ψυχοσωματικά προβλήματα που συχνά εκδηλώνονται έρχεται κάποια στιγμή που καταλήγουν… σωματικά. Σύμφωνα με τον Ζήγκφριντ Μ. Λόπεζ, επικεφαλής ενδοκρινολόγο στο Κέντρο Προηγμένης Ανοσολογίας του Νοσοκομείου Angeles Lomas, ο διαβήτης Τύπου 2 είναι μια ασθένεια που προκαλείται λόγω «συστημικής ανισορροπίας». Οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό και το ορμονικό σύστημα στις οποίες δεν μπορεί να προσαρμοστεί το σώμα, «γεννούν» αρρώστιες, όπως την συγκεκριμένη μορφή διαβήτη λόγω της αύξησης του σακχάρου στο αίμα εξαιτίας του στρές…
Μάλιστα, όταν αυτό είναι διαρκές και δεν δίνει στον οργανισμό την ευκαιρία και τον χρόνο να προσαρμοσθεί, εκεί ξεκινούν τα σοβαρά προβλήματα, επισημαίνει. Ο διαβήτης Τύπου 2 έχει πολλές αιτίες για την εκδήλωσή του γι’ αυτό και οι ιατροί δεν θα πρέπει να τον θεωρούν ως μια νόσο αλλά ομάδα νόσων που απαιτεί πολλές ειδικότητες, τονίζει, προειδοποιώντας πως αλλιώς, η επιμέρους, αποσπασματική διάγνωση κινδυνεύει να είναι λανθασμένη.
Πώς αναγνωρίζουμε τη σχέση στρες-διαβήτη;
Ένας καλός τρόπος για να αναγνωρίσετε αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός είναι να καταγράφετε τα επίπεδα στρες, και μετά το σάκχαρό σας. Τοποθετήστε το στρες που αισθάνεστε σε μία κλίμακα 1-10, και έπειτα μετρήστε το σάκχαρο στο αίμα σας, για να δείτε αν υπάρχουν αυξομειώσεις. Αυτό θα σας δώσει μια καλή εικόνα του πώς το στρες επηρεάζει τα συμπτώματα του διαβήτη σας.
Τα συμπτώματα
Πολλές φορές, τα συμπτώματα του στρες δεν γίνονται άμεσα φανερά, βέβαια. Το να τα αναγνωρίζουμε, συνεπώς, είναι αναγκαίο. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα στρες, που ίσως δεν μας είχαν περάσει από το μυαλό, είναι τα εξής:
- Πονοκέφαλοι
- Μυϊκοί πόνοι ή σφίξιμο
- Αίσθημα ότι αρρωσταίνουμε
- Κόπωση
- Προβλήματα στον ύπνο
- Έλλειψη κινήτρου
- Ευερεθιστότητα
- Συμπτώματα κατάθλιψης
Είναι, επίσης, πολύ συχνό φαινόμενο το άτομο που πάσχει από υπερβολικό στρες, να αλλάζει ξαφνικά την συμπεριφορά του, το πόσο συχνά επικοινωνεί με αγαπημένα πρόσωπα, τις διατροφικές του συνήθειες αλλά και τις συνήθειές του σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ ή ουσιών.
Πώς θα μειώσουμε το στρες;
Ο διαλογισμός είναι μια τεχνική που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ελάττωση του στρες. Μπορείτε να τον κάνετε παντού, και μπορείτε να ξεκινήσετε μάλιστα την ημέρα σας με 15 λεπτά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να αδειάσετε το μυαλό σας και να συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Αν το στρες σας είναι συναισθηματικό, τότε μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά το να περάσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας σε έναν ήσυχο χώρο. Ακόμα και πέντε λεπτά μπορούν να σας αλλάξουν εντελώς τη διάθεση. Για το σωματικό στρες, από την άλλη πλευρά, πολλές είναι οι μελέτες που έχουν αποδείξει ότι η yoga έχει εμφανή αποτελέσματα, σε σύντομο χρόνο, αλλά και γενικότερα η ενασχόληση με τη γυμναστική.
Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/to-agchos-prokali-ke-diaviti/36852/
https://www.iatronet.gr/ygeia/psyxiki-ygeia/article/44428/stres-kai-diavitis-pws-syndeontai.html
Hey there! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My site goes over a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!
[…] να εφαρμόζουμε καθημερινές στρατηγικές μείωσης του στρες, καθώς το στρες συσχετίζεται με τη […]
[…] επιστήμονα στην καρδιαγγειακή υγεία. «Αυτός ο τύπος στρες έχει μια σημαντική, άμεση επιρροή στο αίμα, το κάνει […]