Βασίλεια της Ευρώπης

Ο χάρτης της Ευρώπης στους αιώνες που ακολουθούν τον Μεσαίωνα αλλάζει εντυπωσιακά, ακριβώς επειδή δημιουργούνται και σταθεροποιούνται κάποια βασίλεια, άλλα πάλι συμμετέχουν σε μία συνεχή εξέλιξη.

Βασίλεια της Ευρώπης
Βασίλεια της Ευρώπης το 1199

Από την αυτοκρατορία του Καρλομάγνου στον 9ο αιώνα (το 800 – 900 μ.Χ.), που δημιουργούσε ένα συμπαγές κράτος στη βόρεια, κεντρική και δυτική Ευρώπη, θα μετακινηθεί σταδιακά η Ευρώπη σε μια νέα εικόνα. Το 1200 περίπου, έχει αλλάξει το πλαίσιο το πολιτικό της Ευρώπης. Οι Βίκινγκς έχουν εγκατασταθεί στις περιοχές τους -λίγο μετά θα ενωθούν αυτές οι τρεις χώρες στην
Ένωση του Κάλμαρ.

Στο 1200 περίπου, στο κέντρο της Ευρώπης, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, υπάρχει πάντα η μεγάλη Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλά με κομμένες και κολοβωμένες τις πλευρές της. Στον Μεσαίωνα η Ουγγαρία παρουσιαζόταν μεγάλη, επίσης υπάρχει βασίλειο της Πολωνίας και η Ισπανία, η οποία ακόμη είχε τους Άραβες στο τμήμα προς το κέντρο και τον Νότο. Όμως το βασίλειο της Αραγωνίας είχε ήδη στην Ιταλία θέσεις, στη νότια Ιταλία και στη Σικελία. Και το βασίλειο της Αγγλίας, η οποία τότε δεν περιλαμβάνει τη Σκωτία και την Ιρλανδία, σταδιακά όμως θα τα περιλάβει.

Στη Γαλλία του 1100, του 1200, υπάρχουν εκτεταμένα σημεία τα οποία ανήκουν σε εκκλησιαστικά μοναστήρια, είναι κτήματα της Εκκλησίας, του πάπα κ.λπ. Και βέβαια η Γαλλία έχει και την πλευρά που θα τη φέρει σε θέματα με την Αγγλία, δηλαδή στο βόρειο τμήμα της εδώ έχουν εγκατασταθεί Βίκινγκς (Νορμανδοί), οι οποίοι θα περάσουν απέναντι στην Αγγλία (ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής, το 1066, θα διέλθει τη Μάγχη, θα κατακτήσει την Αγγλία), θα δημιουργήσουν οι Νορμανδοί εκεί, στην Αγγλία, τη βάση του Πύργου του Λονδίνου.

Και οι δύο αυτές χώρες, Γαλλία και Αγγλία, που αργότερα θα γίνουν οι σημαντικότερες, θα
βρεθούν και σε πόλεμο μεταξύ τους, λόγω του γεγονότος ότι η Αγγλία διαθέτει μεγάλες περιοχές στη Γαλλία τις οποίες θεωρεί αγγλικές και έτσι θα γίνουν ο Εκατονταετής Πόλεμος και όλα όσα θα φέρουν αλλαγές στην Ευρώπη. Ο Εκατονταετής Πόλεμος ξεκινά το 1330 και τελειώνει το 1450.

Η Γερμανία, η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, μετά τον 12ο-13ο αιώνα, μπαίνει σε διαδικασία όλο και πιο καθαρής εσωτερικής διάσπασης, διότι το έθιμο το γερμανικό της διαδοχής, διαμοίρασης της αυτοκρατορίας στα αρσενικά παιδιά του ηγεμόνα, τελικά υποβοηθά σε αυτή την εικόνα της Γερμανίας, που θα μείνει χαρακτηριστική μέχρι τον 19ο αιώνα -οπότε και θα ενωθεί η Γερμανία-, με πολλά βασίλεια και ηγεμονίες, που με κάποιον τρόπο συνδέονται μεταξύ τους. Την Αυστρία, που σταδιακά θα γίνει πιο σημαντική στο κέντρο της Ευρώπης.

Έτσι, στην Ευρώπη τα κράτη, τα βασίλεια, είναι σε μία πορεία εξέλιξης μέσα στους αιώνες, ωστόσο σταδιακά αρχίζουν να καταλαγιάζουν και να δημιουργούνται σε κάποιες περιοχές που έχουν κεντρικό πυρήνα, και αυτός ο πυρήνας δεν θα μετακινηθεί, αλλά εδάφη προστίθενται, εδάφη χάνονται. Τέτοιες είναι οι περιοχές της Ισπανίας, η Γαλλία, η Αγγλία, η Γερμανία.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)