H Ιαπωνία απέκτησε έναν πανίσχυρο στρατό, ο οποίος και εξοπλίζονταν από πανίσχυρες πολεμικές βιομηχανίες που η ίδια η Ιαπωνία είχε στήσει, όπως είχε στήσει και ισχυρό ναυτικό. Έχοντας πλέον αποκτήσει αυτοπεποίθηση και ξέροντας ότι η διπλανή Κίνα, που για χιλιάδες χρόνια κυριαρχούσε σε όλη την περιοχή είναι γονατισμένη από τα χτυπήματα τόσων πολλών, η Ιαπωνία σκέφτεται ότι είναι η ευκαιρία της. Η Ιαπωνία έχει ένα πρόβλημα: είναι μικρή χώρα για τα εκατομμύρια ανθρώπων που κατοικούν σ΄αυτήν. Είναι πυκνοκατοικημένη χώρα, της χρειάζεται χώρος και θέλει να επεκταθεί και να μετατρέψει σε Ιαπωνία την κοντινή Κορέα και την Κίνα. Ξεκινά ο Α’ Σινοϊαπωνικός πόλεμος.
Έτσι το 1894, η Ιαπωνία χτυπά την Κίνα με μια αφορμή. Η Κίνα από καιρό θεωρούσε την Κορέα ως δικό της υποτελές κράτος και τον Κορεάτη βασιλιά λίγο ανώτερο από έναν υπουργό της κινεζικής κυβέρνησης, μια κατάσταση που η Ιαπωνία δεν ήταν διατεθειμένη να αποδεχτεί. Στις αρχές της άνοιξης του 1894 ξέσπασε η λαϊκιστική επανάσταση Τονγκάκ στην Κορέα, και η μοναρχία της χώρας έκανε έκκληση τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιαπωνία για υποστήριξη. Τα ιαπωνικά στρατεύματα κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σεούλ και καθαίρεσαν τον βασιλιά.
Ο Κινέζος αυτοκράτορας πέφτει στην παγίδα. Έχει μάθει ότι από τους Ευρωπαίους ηττάται, αλλά δεν βρίσκει τρόπο να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση. Αλλά όταν τον χτυπούν οι Ιάπωνες, αγανακτεί. Και μπαίνει στη διαδικασία πολέμου εναντίον των Ιαπώνων. Οι Κινέζοι κινήθηκαν έχοντας ως σκοπό να εκδιώξoυν τις εχθρικές δυνάμεις και να επαναφέρουν τον βασιλιά. Έτσι, 1894 με 1895 γίνεται πόλεμος μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας. Και ποιος νικά σε αυτόν τον πόλεμο; Η Ιαπωνία κατά κράτος.
Η Κίνα μένει άναυδη από την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την Ιαπωνία. Έτσι κι αλλιώς η Κίνα πια έχει χάσει τη συνοχή της, ο στρατός της ήταν σε διάλυση, η χώρα σε διάλυση, η διαφθορά θριάμβευε, ληστές είχαν αρχίσει να διοικούν και να αποσπούν με τρομοκρατία διάφορες περιοχές. Οι Τσινγκ δηλαδή, βρέθηκαν σε αδυναμία να αντιμετωπίσουν την Ιαπωνία, την οποία είχαν βέβαια υποτιμήσει, νομίζοντας ότι είναι κάποιος πολύ δεύτερος εχθρός, ασήμαντος εχθρός. Αποτέλεσμα: Μετά τη νίκη της αυτή, η Ιαπωνία αποσπά από την Κίνα το νησί Ταϊβάν και τα νησιά Ρίου Κίου. Και η Κίνα είναι πιο ταπεινωμένη από ποτέ.