Αυστραλία

H Βόρεια Αμερική μετατράπηκε σε προέκταση της Αγγλίας, του αγγλοσαξονικού πολιτισμού, και βέβαια του προτεσταντισμού. Η Αγγλία όμως δεν έμεινε σε αυτό. Μετά τον 15ο αιώνα οι Ευρωπαίοι κάνουν ταξίδια γύρω από την Αφρική, ανάμεσα τους και οι Άγγλοι, οι οποίοι θα έχουν, μέσα στις εξελίξεις των πραγμάτων, άλλη μία μεταφορά του εαυτού τους, μέσω αποικιών, σε μία ακόμη ήπειρο: την Αυστραλία.

Η Αυστραλία κατοικήθηκε από πληθυσμούς οι οποίοι ήρθαν, μέσω Ινδονησίας, γύρω στο 30.000-40.000 π.Χ. και εγκατεστάθησαν εδώ. Είναι οι λεγόμενοι Αβορίγινες, οι οποίοι και ζούσαν μια ζωή δικιά τους, στημένη στις πραγματικότητες αυτής της ηπείρου, όταν παρουσιάστηκαν οι Ευρωπαίοι.
Οι Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι, οι οποίοι παρουσιάστηκαν σε αυτήν την ήπειρο. Το 1606
πρώτοι ήρθαν Ολλανδοί ναυτικοί, στις δυτικές περιοχές της Αυστραλίας. Οι Ολλανδοί με αλλεπάλληλα ταξίδια τους έκαναν εξερευνήσεις στις δυτικές πλευρές, κάποιοι δε εξαιρετικοί τους ναυτικοί έκαναν ταξίδια και νοτιότερα.

Ένας απ’ αυτούς, ο Τάσμαν (Abel Janszoon Tasman), έφτασε και στο νησί που ονομάζεται Τασμανία και έκανε κάποιες εξερευνήσεις σε σημεία της ηπείρου. Δεν είχαν καταλάβει και οι Ολλανδοί ακριβώς τι έχουν βρει, δεν έγινε κατανοητό ότι πρόκειται για ήπειρο, κατάλαβαν όμως ότι είναι κάποια σημαντική γη, την οποία και ονόμασαν στον 17ο αιώνα «Νέα Ολλανδία» ( έτσι ονομαζόταν η Αυστραλία τους τότε χάρτες).

Όμως οι Ολλανδοί βρέθηκαν στο δυτικό τμήμα της Αυστραλίας, εκείνα τα σημεία της ηπείρου δεν ήταν τόσο ελκυστικά και δεν της έδωσαν τόση μεγάλη σημασία ούτως ώστε να δημιουργήσουν αποικισμούς εκεί σταθερούς. Αντιθέτως, εκείνοι οι οποίοι έπαιξαν ρόλο στα πράγματα της Αυστραλίας ήταν οι Άγγλοι. Και μάλιστα, εκείνος που έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο είναι ένας ναύαρχος, ένας υπέροχος ναυτικός, εξαιρετικός ναυτικός της εποχής, απ’ όλους θαυμαζόταν η ναυτοσύνη του, ο Κουκ (James Cook).

Ο Κουκ θεωρούνταν εξαιρετικός ναυτικός, και στην πατρίδα του ήταν αναγνωρισμένος, και γύρω στο 1770 η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου τον κάλεσε για μια αποστολή. Μέσω των εξερευνήσεων των Ευρωπαίων, που είχαν ξεκινήσει τον 15ο αιώνα, στον 18ο αιώνα πλέον, ο χάρτης του κόσμου ήταν αρκετά πλήρης, η Βασιλική Ακαδημία είχε παρατηρήσει ότι το βόρειο ημισφαίριο της Γης έχει πολλή γη, ενώ ο νότιο ημισφαίριο έχει πολλή θάλασσα.

Θεώρησαν λοιπόν ότι επειδή η Γη είναι στρογγυλή και κινείται, θα πρέπει να υπάρχει μία ήπειρος που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη στον νότο, για να ισορροπεί το βάρος του βόρειου τμήματος της Γης. Έτσι, έστειλε σε αποστολή τον Κουκ για να καταγράψει κάποια φαινόμενα στην Ταϊτή, μέσα στον Ειρηνικό Ωκεανό, και μετά από την Ταϊτή να κινηθεί προς τον Νότο και να βρει αυτή την ήπειρο.

Ο Κουκ κινήθηκε προς τις περιοχές, ακολουθώντας αυτές τις επιθυμίες, κατέληξε ότι δεν υπάρχει ήπειρος, αλλά εκείνο το οποίο είδε και μελέτησε και έφτασε και το διέσχισε, είναι τα νησιά της Νέας Ζηλανδίας και έφτασε με το καράβι του και στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, οι οποίες είναι ελκυστικές, με δάση και τροπικές περιοχές. Έτσι, φτάνοντας εδώ, ο Κουκ μετέφερε πίσω στην Αγγλία ότι είναι μια αξιόλογη περιοχή και η Νέα Ζηλανδία, με ωραιότατες δυνατότητες γεωργίας και οικονομικής ανάπτυξης.

Στη Νέα Ζηλανδία ο Κουκ και οι Άγγλοι συνάντησαν έναν λαό οι οποίοι λέγονται Μαορί, έναν λαό ο οποίος είχε κατοικήσει τη Νέα Ζηλανδία πρόσφατα. Η Νέα Ζηλανδία είχε κατοικηθεί περίπου 700 χρόνια πριν την έλευση του Κουκ. Οι Μαορί βέβαια ήταν εκεί πριν τους Ευρωπαίους, ήταν ένας λαός πολεμικός και σκληροτράχηλος, και οι Άγγλοι αντιμετώπισαν δυσκολίες. Τελικά φυσικά η
Νέα Ζηλανδία γέμισε Άγγλους αποίκους και είναι και μέχρι σήμερα μια αγγλοσαξονική χώρα
προέκταση της Αγγλίας, παρ’ όλο που έχουν εγκατασταθεί και άτομα από άλλες περιοχές.

Στην Αυστραλία, ο Κουκ όταν έφτασε, όπως και οι Άγγλοι που ήρθαν μετά, συνάντησαν τους ντόπιους πληθυσμούς, τους Αβορίγινες. Υπολογίζεται ότι θα πρέπει να κατοικούσαν το λιγότερο 300.000 Αβορίγινες, το περισσότερο 800.000 Αβορίγινες. Αυτοί ήταν σπαρμένοι σε διάφορες περιοχές, περίπου 500 περιοχές φυλετικές, και ζούσαν σε φάση ζωής καρποσυλλέκτη και κυνηγού. Στην Αυστραλία οι άνθρωποι δεν είχαν μπει στη γεωργία, οι Ευρωπαίοι έφεραν τη γεωργία εδώ.

Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας δεν είχαν τόξα και βέλη, είχαν δόρατα και μπούμερανγκ,
με αυτά κυνηγούσαν τα ζώα. Και επειδή ήταν πολύ αραιά σπαρμένοι σε μεγάλη έκταση, ήταν
άνθρωποι φιλήσυχοι, δεν είχαν πολέμους μεταξύ τους, δεν ήταν σύνηθες να είχαν πολέμους
μεταξύ τους οι φυλές. Βέβαια ήταν κυνηγοί και ήξεραν να κυνηγούν. Το 1780 άρχισαν να έρχονται οι Άγγλοι, δηλαδή ο πιο προχωρημένος λαός της γης. Οι Άγγλοι ήταν πλέον ήδη στην ακμή τους και είχαν μόλις βάλει την ανθρωπότητα στο επόμενο της γεωργίας στάδιο, την επόμενη επανάσταση, τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Οι Άγγλοι χρησιμοποίησαν την Αυστραλία ως μακρινή φυλακή στην αρχή και έστελναν
καταδίκους από την Αγγλία εδώ, αλλά σταδιακά άρχισαν να έρχονται και μη κατάδικοι Άγγλοι να και σταδιακά να εγκαθίστανται και άλλοι. Βρέθηκε χρυσός, έτσι η Αυστραλία έγινε ποθητή χώρα εγκατάστασης, και επομένως στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα αυξήθηκε ο πληθυσμός της, ο αγγλοσαξονικός πληθυσμός της (στον 20ό αιώνα πλέον ήρθαν και πάρα πολλοί μετανάστες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες και Ιταλοί, τώρα πια και πολλοί Κινέζοι).

Η Αυστραλία έγινε, με τη σειρά της, παράρτημα της Αγγλίας και γι’ αυτό μέχρι σήμερα στη χώρα αυτή ομιλείται η αγγλική γλώσσα, και η κύρια, η κεντρική θρησκεία που δίνει το στίγμα στην Αυστραλία είναι ο προτεσταντισμός. Η Αγγλία μετέφερε τον προτεσταντισμό όχι μόνο στην περιοχή της, δηλαδή στη μικρή αναλογικά μητρόπολη, αλλά και στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η Αγγλία είναι η χώρα, που μετατράπηκε σε ατμομηχανή του προτεσταντισμού.

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: