Ασόκα και αστυνομία καλοσύνης

Η Ινδία κατακτήθηκε πολλές φορές από ξένους και στη διάρκεια της ιστορίας της δημιουργήθηκαν βασίλεια από την επεκτατική δράση ηγεμόνων της, οι οποίοι και ανάγκασαν άλλους ηγεμόνες να υποταγούν σε αυτούς. Έτσι δημιουργήθηκαν κατά καιρούς στην Ινδία βασίλεια ινδικά. Ποτέ ολόκληρη η Ινδία δεν έγινε ένα βασίλειο, μία αυτοκρατορία, αλλά κατά καιρούς δημιουργήθηκαν μεγάλες ινδικές αυτοκρατορίες όπως είναι το βασίλειο των Μαουρία.

Ασόκα και αστυνομία καλοσύνης

Η αυτοκρατορία των Μαουρία δημιουργήθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., λίγο μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, και έλεγξε ένα μεγάλο κομμάτι της Ινδίας αυτή η αυτοκρατορία. Σ’ αυτήν ανήκει και ο πιο γνωστός από τους ηγεμόνες της Ινδίας ιστορικά, ο Ασόκα (Ashoka), ο οποίος ενώ είχε υπάρξει πολύ επιθετικός και στρατιωτικά δραστήριος, στρεφόμενος στον βουδισμό έγινε πολύ ειρηνιστής και είναι εκείνος ο οποίος διακήρυξε ότι οι άνθρωποι είναι αξιοσέβαστοι σε όποια θρησκεία κι αν ανήκουν.

Ο Ασόκα έμεινε στην ιστορία σαν πολύ δίκαιος και φωτισμένος ηγεμόνας. Ακόμη αποφάσισε να δημιουργήσει αστυνομία καλοσύνης, δηλαδή δημιούργησε ένα σώμα το οποίο επόπτευε τον χώρο και επενέβαινε οποτεδήποτε κάποιος αδικούσε, έβριζε, δεν σεβόταν γέροντα και διέπραττε λοιπά ηθικά αδικήματα.

Ο Ασόκα επίσης συνέγραψε, πρώτος απ’ όσο γνωρίζουμε, στην ανθρώπινη ιστορία, τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τα Δικαιώματα των Ζώων. Και αφού συνέγραψε τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και των Ζώων, ζήτησε τεχνίτες να τα γράψουν πάνω σε στήλες που είναι οι περίφημες Στήλες του Ασόκα. Εδώ βλέπουμε μία αποτύπωση Στήλης του Ασόκα. Και δημιούργησε πολλές τέτοιες στήλες, τις οποίες και τοποθέτησε σε σημεία καίρια, σε σταυροδρόμια, σε πλατείες, στην ύπαιθρο κ.λπ., προκειμένου όλοι να διαβάζουν τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τα Δικαιώματα των Ζώων.

Υπήρξαν και άλλες αυτοκρατορίες και βασίλεια ινδικά τα οποία κατά καιρούς έλεγξαν μερικές εκατοντάδες άλλα ινδικά, όπως είναι η αυτοκρατορία των Γκούπτα, μετά Χριστόν είναι αυτή, στον 4ο αιώνα μ.Χ. περίπου, που ήταν επίσης μεγάλη αυτοκρατορία, και η αυτοκρατορία των Τσόλα στον 7ο αιώνα μ.Χ. Η Ινδία δηλαδή, σε διάφορά της τμήματα, κατά καιρούς παρουσίασε αυτοκρατορίες και βασίλεια δικά της.

Αυτά τα 500-600 αυτά ξεχωριστά κρατίδια ποτέ δεν χάνονταν. Ακόμη κι όταν δημιουργούνταν μία αυτοκρατορία μεγάλη, απλώς οι ηγεμόνες δήλωναν υποταγή στον ισχυρό ηγέτη. Όμως παρέμεναν στο κρατίδιό τους και ασκούσαν εξουσία, αναγκαζόμενοι να υποταγούν σε κάποιες υπέρτερες διαταγές του κυριάρχου.

Ούτε καν επί βρετανικής διοίκησης. Ακόμη και στην εποχή του αγγλικού ελέγχου, την εποχή δηλαδή που η Αγγλία ήταν η μεγαλύτερη δύναμη στη Γη, οι μαχαραγιάδες της Ινδίας ήταν στη θέση τους. Ουδείς διανοείτο να τους πειράξει. Απλώς είχαν αναγκαστεί να δηλώσουν υποταγή στον Άγγλο κυβερνήτη, αλλά στα εσωτερικά τους παρέμεναν διοικητές.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *