Τα τελευταία 500 χρόνια, οι ερευνητές παρατηρούν το σύνολο του κόσμου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν γλώσσες στη Γη, που μοιάζουν περίπου με άλλες, κυρίως στη σύλληψη της δομής και σε βασικά λεξιλόγια, ακόμη και αν ομιλούνται σε απομακρυσμένες περιοχές. Όλα αυτά δημιούργησαν ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τους τελευταίους αιώνες, μελέτης των ανθρωπίνων γλωσσών. Αναπτύχθηκε μια ειδική επιστήμη που ονομάζεται Γλωσσολογία. Η Γλωσσολογία κάνει μια «αρχαιολογία της γλώσσας», μπαίνει μέσα στη δομή των γλωσσών και προσπαθεί να βρει τις παλαιότερες, ακόμα και αν δεν είναι καταγεγραμμένες.

Οι γλώσσες δημιουργήθηκαν πολύ πριν από τα 5.000 και 5.500 χρόνια, στα οποία έχουμε γραφή. Δημιουργήθηκε ένας πυρήνας μιας γλώσσας κάπου, που μετά διαχύθηκε. Οι άνθρωποι ζούσαν σε ομάδες νομαδικές, δηλαδή μετακινούμενες, και σε ομάδες και φυλές, που περιφέρονταν σε κάποια περιοχή και εκεί διαμορφώθηκε μια τάση γλωσσική.
Προφανώς χιλιάδες γλώσσες έχουν ήδη χαθεί τους αιώνες και τις χιλιετίες που πέρασαν. Οι γλωσσολόγοι, μελετώντας τους τελευταίους αιώνες τις γλώσσες των ανθρώπων και πηγαίνοντας όσο μπορούν βαθύτερα στις ομάδες αυτές των γλωσσών, οργάνωσαν τις γλώσσες των ανθρώπων σε μεγάλα σχήματα.
Μία ομάδα γλωσσών ονομάζεται ουραλοαλταϊκή ομάδα και τούτο διότι περιλαμβάνει γλώσσες αρκετά συγκλίνουσες μεταξύ των Ουραλίων. Τα Ουράλια είναι μια οροσειρά στην ζώνη της σημερινής Ρωσίας, έρχεται εγκάρσια στη γη, και στο άλλο άκρο της Ασίας βρίσκεται η οροσειρά Αλτάι, άρα μεταξύ των Ουραλίων και των Αλτάι υπάρχουν ομάδες γλωσσών που όλες συγκλίνουν σε κάποιο κοινό πυρήνα και ονομάζονται ουραλοαλταϊκές γλώσσες.
Μία ξεχωριστά μεγάλη ομάδα γλωσσών της Ασίας αποτελεί η σινοθιβετιανή ομάδα, στην οποία ανήκει και η μεγαλύτερη γλώσσα του κόσμου, η κινεζική. Άλλη ομάδα γλωσσών παρουσιάζεται στη νοτιοανατολική Ασία, και είναι γλώσσες του νότου της Ασίας, της νοτιοανατολικής Ασίας, και αυτές συγκροτούν μια ομάδα γλωσσών.
Άλλη ομάδα γλωσσών συγκροτούν τα νησιωτικά συμπλέγματα στον Ειρηνικό Ωκεανό, δηλαδή αυτό που είναι η Ινδονησία, με τα χιλιάδες μικρά νησάκια στον Ειρηνικό. Παραδόξως σε αυτή την ομάδα ανήκει και η Μαδαγασκάρη, που σημαίνει ότι κάτοικοι από την Ινδονησία πήγαν στη Μαδαγασκάρη, διότι η εγκατοίκηση στη Μαδαγασκάρη έγινε σχετικά πρόσφατα.
Οι γλώσσες που ομιλούνται στην Αφρική αποτελούν πολλές ομάδες. Η Αφρική στην ουσία είναι δύο ήπειροι, είναι η υπερσαχάρια Αφρική και η υποσαχάρια Αφρική. Η μεγάλη έρημος Σαχάρα κόβει την Αφρική στα δύο. Η υπερσαχάρια Αφρική έχει διαφορετικές ομάδες γλωσσών από την υποσαχάρια Αφρική, που έχει αρκετές ομάδες, αλλά η μεγαλύτερη ομάδα είναι οι γλώσσες Μπαντού.
Άλλη μία μεγάλη ομάδα γλωσσών είναι οι γλώσσες που ομιλούνται στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, Συρία, Ιράκ, Σαουδική Αραβία, βόρεια Αφρική, Αιθιοπία και Σομαλία και ονομάζονται σημιτικές γλώσσες ή αφροασιατικές γλώσσες και άλλη μία μεγάλη ομάδα είναι η ινδοευρωπαϊκή ομάδα γλωσσών που ομιλείται σε διάφορες ζώνες από την Ινδία μέχρι και την Ευρώπη.
[…] στοιχεία μπορούν σε καθεμιά από αυτές τις μεγάλες ομάδες γλωσσών και να βρουν τον πυρήνα της αρχικής τους […]