Την καταστολή της κρητικής επανάστασης του 1866 ανέθεσε ο σουλτάνος στον Μουσταφά πασά τον Γκιριτλή, ο οποίος έφτασε στα Χανιά στις 30 Αυγούστου 1866. Ο Μουσταφά, μετά την νίκη του στον Αποκόρωνα Χανίων, με δύναμη 15.000 ανδρών και ισχυρού πυροβολικού εισέβαλε στο Ρέθυμνο. Έδρα της επαναστατικής επιτροπής Ρεθύμνου είχε οριστεί η μονή Αρκαδίου, όπου ο Πάνος Κορωναίος είχε εγκαταστήσει φρούραρχο τον Ιωννη. Δημακόπουλο, συνεπικουρούμενο από τον γενναίο ηγούμενο Γαβριήλ Μαρινάκη. Στις 8 Νοεμβρίου 1866 οι δυνάμεις του Μουσταφά κύκλωσαν το μοναστήρι, ενώ ο Ρεσίτ πασάς του Ηρακλείου είχε εισβάλλει στον Μυλοπόταμο, για να απασχολήσει τους Μυλοποταμίτες οπλαρχηγούς. Στο Αρκάδι είχαν καταφύγει 600 περίπου γυναικόπαιδα και 300 οπλοφόροι.
Η επίθεση άρχισε, αφού ο Γαβριήλ και ο Δημακόπουλος απέρριψαν τις προτάσεις για παράδοση. Παρά τις δυνάμεις τους οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να πατήσουν το μοναστήρι την ίδια μέρα. Μόνο με τη μεταφορά ενός γιγαντιαίου πυροβόλου οι Τούρκοι κατέρριψαν τη δυτική πύλη της μονής, από όπου εισόρμησαν εξαγριωμένοι την αυγή της 9ης Νοεμβρίου. Ο ηγούμενος είχε σκοτωθεί πολεμώντας στις επάλξεις ενώ στην κρίσιμη εκείνη ώρα ο Κωστής Γιαμπουδάκης ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη και η μονή σωριάστηκε σε φλεγόμενα ερείπια. Οι περισσότεροι Έλληνες σκοτώθηκαν μαζί και πολλοί Τούρκοι. 3-4 μόνο κατάφεραν να γλυτώσουν ενώ περίπου 100 πιάστηκαν αιχμάλωτοι, μαζί τους και ο Δημακόπουλος.
Η ηρωική θυσία της ονομαστής μονής στο Αρκάδι δημιούργησε συγκλονιστικές εντυπώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς ξαναθύμισε το Μεσολόγγι και το Κούγκι. Φιλελεύθεροι άνθρωποι, φιλέλληνες κινήθηκαν υπέρ των Κρητικών, με τη συγκρότηση επιτροπών, τη διενέργεια εράνων και με συγκινητικά δημοσιεύματα. Αξίζει να μνημονευθεί η δράση της «Αγγλοελληνικής Επιτροπής» στην Αθήνα, της οποίας ψυχή ήταν ο γηραιός στρατηγός R. Church. Η επιτροπή αυτή περιέθαλψε 4.600 Κρητικούς πρόσφυγες στην Αθήνα. Ανάλογη υπήρξε η φιλοκρητική δράση του Αμερικανού φιλέλληνα Σάμουηλ Χάου. Εθελοντές Σέρβοι, Ιταλοί και Ούγγροι ζήτησαν να έρθουν στην Κρήτη, καθώς και δημοσιογράφοι. Ιδιαίτερη σημασία για την απήχηση τους στην παγκόσμια κοινή γνώμη είχαν οι επιστολές του Victor Hugo, που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Κλειώ» στην Τεργέστη.
Με πληροφορίες από: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών