Αργοναυτικά και Κορινθιακά

Ο Εύξεινος πόντος ύστερα από γεωλογικές αλλαγές ενώθηκε με το Αιγαίο. Η είδηση της ύπαρξης ενός άλλου κόσμου, όξυνε το ενδιαφέρον κυρίως των κατοικούντων στη Θεσσαλία, να τον γνωρίσουν. Απότοκα αυτού είναι δύο έργα, Αργοναυτικά και Κορινθιακά, συνδεόμενα και τα δύο, το ένα κατ’ αποκλειστικότητα, το άλλο μερικώς με την Αργοναυτική εκστρατεία. Στα Αργοναυτικά εξαίρεται η συμμετοχή στα κοινά των ολοκληρωμένων προσώπων, στα Κορινθιακά, εκτός από την Αργοναυτική εκστρατεία γίνεται λόγος και για την ιστορία της Κορίνθου.

Αργοναυτικά και Κορινθιακά
Η Αργώ με τους Αργοναύτες

Το έργο Αργοναυτικά θεωρείται ότι προέρχεται από τον Ορφέα, ο οποίος σε 1736 εξάμετρους στίχους διηγείται τα αναφερόμενα στην εκστρατεία των Αργοναυτών, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. Οι Αργοναύτες παρουσιάζονται να έχουν σκοπό να επαναφέρουν στην Ελλάδα το χρυσόμαλλο δέρας του κριού, τον οποίο είχε θυσιάσει νωρίτερα ο Φρίξος. Πιθανόν θέλησνα οι πολυμήχανοι Μινύες, αλλά και άλλοι Έλληνες της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της Ελλάδας, να μάθουν τι βρίσκεται πέραν του Ελλήσποντου.

Η επιχείρηση αυτή περιέχεται προφανώς στα έργα εκείνα που σχετίζονται με την αργοναυτική εκστρατεία. Ιδιαίτερα πρέπει να υπομνησθεί ο συσχετισμός της Αργούς προς τον Δία, αφού η Αθηνά προσέθεσε στην πλώρη του πλοίου ξύλο από ομιλούσε δρυ της Δωδώνης.

Ο ποιητής Εύμηλος ο Κορίνθιος φέρεται να έχει γράψει έργα με την ονομασία Βουφονία, Προσόδιον εις Δήλον, Ευρωπίαν και τα Κορινθιακά. Στο έργο αυτό περιέγραψε την ιστορία της Κορίνθου αλλά και την Αργοναυτική εκστρατεία.

Πρέπει να διακριθεί σε αυτήν την τάση η γνωριμία νέων χώρων, η ορμή προς την γνώση, αλλά και η ορμής της υπέρβασης και κατάκτησης του περιβάλλοντος χώρου. όλα αυτά επιτυγχάνονται με την συνδρομή της ομάδας, αποτελούμενης από διακεκριμένα και ολοκληρωμένα πρόσωπα.

Απηχήσεις της Αργοναυτικής εκστρατείας υπάρχουν και στον Όμηρο, αλλά και στον Ησίοδο. Αυτή η επική εκστρατεία, της οποίας το κύριο γνώρισμα είναι ότι αποτελείτο από ομάδα ανθρώπων διαφόρων ελλαδικών περιοχών, μαρτυρεί την ύπαρξη του υποστρώματος του γένους, η οποία συνετέλεσε στην σύσταση της. Στην ομάδα των Αργοναυτών περιλαμβανόταν ό,τι καλύτερο από πλευράς ανδρείας είχε να επιδείξει ο ελληνικός χώρος.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *