Ανατολικό Ζήτημα

Μετά την Αικατερίνη τη Μεγάλη, η Ρωσική Αυτοκρατορία συνέχισε τους πολέμους εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αλλεπάλληλοι ρωσοτουρκικοί πόλεμοι, κατά τους οποίους πολέμους οι δύο αυτές αυτοκρατορίες συγκρούονταν αδυσώπητα η μία ενάντια στην άλλη, με πάρα πολλούς
νεκρούς ένθεν και ένθεν. Κατά κανόνα η Ρωσική Αυτοκρατορία έβγαινε νικήτρια, σε σημείο που πολλές φορές απείλησε την Κωνσταντινούπολη την ίδια. Και θα την είχε καταλάβει η Ρωσία την Κωνσταντινούπολη αν δεν είχε σπεύσει η Αγγλία να τη σταματήσει, και τούτο διότι καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρίσκεται σε παρακμή από τον 18ο αιώνα, ενώ η Ρωσία ισχυροποιείται, δημιουργείται το λεγόμενο «Ανατολικό Ζήτημα».

Ανατολικό Ζήτημα
Η Ρωσική Αυτοκρατορία στην ακμή της

Σε τι συνίσταται το Ανατολικό Ζήτημα; Ότι είναι φανερό ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν θ’ αντέξει μακροπρόθεσμα, θα διαλυθεί, και η αγωνία των Μεγάλων Δυνάμεων της Δυτικής Ευρώπης (Αυστρία, Γαλλία, Αγγλία) είναι: μήπως εκείνος που θα επωφεληθεί από τη διάλυση της
Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι η Ρωσία; Στην περίπτωση αυτή, τότε, η Ρωσία θα υποκαθιστούσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία και θα έλεγχε και τη Βαλκανική και τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, που ήταν στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Αυτό δεν μπορούσε να γίνει δεκτό από τις Μεγάλες Δυνάμεις της Δύσης, οι οποίες προτιμούν να συγκρατείται αυτή η παραπαίουσα και αποσαπισμένη πια, μέσα στους αιώνες, Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρά να επωφεληθεί η Ρωσία.

Γι’ αυτό και υπάρχει εμπλοκή κάθε τόσο, κυρίως της Αγγλίας, η οποία είναι η μεγάλη δύναμη και δεν επιθυμεί καθόλου να δει τη Ρωσία να γίνεται ανταγωνίστριά της στη Μεσόγειο. Η Ρωσική Αυτοκρατορία κατενίκησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε πολέμους (και το 1806 και το 1812), απέσπασε τη Βεσσαραβία, στην ουσία έλεγχε τη Βλαχία και τη Μολδαβία. Αυτές είναι περιοχές που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα.

Όμως, εκείνο το οποίο θα εκτινάξει τη φήμη και το κύρος της Ρωσίας είναι το γεγονός ότι θα συγκρουστεί με τον μεγαλύτερο στρατηλάτη της Ευρώπης, στις αρχές του 19ου αιώνα: έναν θρυλικό Γάλλο, κορσικανής καταγωγής, τον Ναπολέοντα, ο οποίος μετά τον κύκλο της Γαλλικής Επανάστασης πήρε τον τίτλο του «Αυτοκράτορα των Γάλλων» και εξήγαγε τους κώδικες και τα δεδομένα της Γαλλικής Επανάστασης σε ολόκληρη την Ευρώπη, με μια κατακτητική ορμή που έχει μείνει στην ιστορία, καθώς ο Ναπολέων Βοναπάρτης ήταν ένας χαρισματικός πολεμιστής, ένας στρατηλάτης, ένα μυαλό στρατηγικό το οποίο κατάφερε να κατανικήσει πολύ μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης σε αποφασιστικές μάχες. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν και η Ρωσία.

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *