Η δουλεία -Αφρικανών και οικονομικά αδύναμων Αμερικανών- που κυριαρχούσε στις νότιες πολιτείες και η άποψη των Νοτίων για υπεράσπιση του δικαιώματος της πολιτείας τους ως ανεξάρτητης πολιτικής ύπαρξης οδήγησε στην έκρηξη του Εμφυλίου Πολέμου. Οι Βόρειοι συνασπίστηκαν στην Ένωση των Πολιτειών και οι Νότιοι συνέπηξαν τη Συνομοσπονδία των Ομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής. Ο Αβραάμ Λίνκολν και ο Τζέφερσον Ντέιβις ήταν οι Αμερικανοί Πρόεδροι των Βορείων και των Νοτίων αντίστοιχα. Ο Άντριου Τζόνσον, αρχικά αντιπρόεδρος των Βορείων, διαδέχθηκε τον Αβραάμ Λίνκολν μετά τη δολοφονία του.
Αβραάμ Λίνκολν Τζέφερσον Ντέιβις Άντριου Τζόνσον
Αμερικανοί Πρόεδροι
Αβραάμ Λίνκολν (1809-1865)
Ο Αβραάμ Λίνκολν ήταν Αμερικανός πολιτικός και 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Γεννημένος στο Χάρντι του Κεντάκι, από γονείς φτωχούς Κουακέρους. Εργάστηκε ως γεωργός, ενώ ταυτόχρονα σπούδαζε. Εργάστηκε επίσης ως υπάλληλος σε εμπορική επιχείρηση και γρήγορα αναμείχθηκε στην πολιτική. Ικανός ρήτορας και πολιτικός αμέμπτου ηθικής, κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου και εξελέγη βουλευτής στο Ιλινόις το 1834. Το 1837 αφού τελείωσε τις νομικές του σπουδές έγινε δικηγόρος και μέλος του Κογκρέσου. Το 1846 τάχθηκε κατά της δουλείας και εκλέχθηκε πρόεδρο; των ΗΠΑ το 1860, υποστηριζόμενος από τους Ρεπουμπλικάνους. Η νίκη του προκάλεσε την απόσχιση των νοτίων πολιτειών, οι οποίες υποστήριζαν τη διατήρηση του καθεστώτος της δουλείας. Οι πολιτείες του Νότου, Γεωργία, Νότια Καρολίνα, Αλαμπάμα, Φλόριντα, Μισισίπι, Λουιζιάνα και Τέξας, αποτέλεσαν ανεξάρτητη ομοσπονδία με νέο Σύνταγμα, πρωτεύουσα το Ρίτσμοντ και πρόεδρο τον Τζέφερσον Ντέιβις, το Φεβρουάριο του 1861. Μετά την έναρξη του Εμφυλίου Πολέμου , ο Λίνκολν δημοσίευσε, το Σεπτέμβριο του 1863, τη διακήρυξη της χειραφέτησης του μαύρου αμερικανικού πληθυσμού καταργώντας οριστικά τη δουλεία και εδραιώνοντας έτσι την επιτυχία του στις προεδρικές εκλογές του 1864. Δολοφονήθηκε στις 14 Απριλίου 1865 από τον ηθοποιό Τζον Μπουθ κατά τη διάρκεια θεατρικής παράστασης στο θέατρο Φορντ στην Ουάσιγκτον και κηδεύτηκε στο Σπρίνγκφιλντ, όπου βρίσκεται το μεγαλοπρεπές μνημείο του.
Τζέφερσον Ντέιβις (1808-1889)
Ο Τζέφερσον Ντέιβις ήταν Αμερικανός πολιτικός και πρόεδρος των Νοτίων Πολιτειών κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου(1861-1865), γεννημένος στην πόλη Κρίστιαν του Κεντάκι. Εκπαιδεύτηκε στο Ουέστ Πόιντ και υπηρέτησε σε διάφορες συνοριακές εκστρατείες. Εξελέγη στο Κογκρέσο εκπροσωπώντας την πολιτεία του Μισισίπι το 1845 και συμμετείχε στο Μεξικανικό Πόλεμο (1846-1848). Έγινε γραμματέας πολέμου (1853-1857) και στη Γερουσία εντάχθηκε στην ακραία δεξιά πτέρυγα, υποστηρίζοντας με ιδιαίτερο φανατισμό το καθεστώς της δουλείας. Το Μάιο του 1861 εξελέγη Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των Νοτίων Πολιτείων. Ο Ντέιβις προσπάθησε αρχικά να δημιουργήσει μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και να ανορθώσει οικονομικά και στρατιωτικά τις νότιες πολιτείες. Πλην όμως ο ναυτικός αποκλεισμός που επέβαλαν οι Βόρειοι επιδείνωσε δραματικά την οικονομική κατάσταση και ουσιαστικά δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την τελική έκβαση του Εμφυλίου, παρά το γεγονός υπερείχαν στον τομέα της στρατιωτικής ηγεσίας. Μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου και τη νίκη των Βορείων ο Ντέιβις φυλακίστηκε για δύο χρόνια και αποφυλακίστηκε με εγγύηση, Παρ’ ότι κατηγορήθηκε για προδοσία, δεν οδηγήθηκε ποτέ σε δίκη και πήρε οριστική αμνηστία το 1868.
Άντριου Τζόνσον (1808-1875)
Ο Άντριου Τζόνσον ήταν ο 17ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, γεννημένος στην πόλη Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας. Πέρασε πολύ φτωχικά τα παιδικά του χρόνια, προσπάθησε να γίνει ράφτης και στα 18 του χρόνια συνδέθηκε με μια νεαρή μαθήτρια 16 ετών, η οποία του έμαθε να γράφει και να προσθέτει. Ωστόσο, ο Τζόνσον αναμείχθηκε στην πολιτική και κατάφερε να γίνει δήμαρχος στον Γκρίνβιλ του Τενεσί, μέλος της νομοθετικής εξουσίας του 1835 και του τοπικού κοινοβουλίου το 1841. Δημοκρατικός βουλευτής στο Κογκρέσο (1843-1853), διοικητής του Τενεσί (1853-1857) και γερουσιαστής (1857), προσχώρησε στους Ρεπουμπλικάνους και διορίστηκε από τον Λίνκολν στρατιωτικός κυβερνήτης του Τενεσί κατά την περίοδο του Εμφυλίου. Το 1864 εξελέγη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και διαδέχθηκε τον Λίνκολν στην Προεδρία μετά τη δολοφονία του (1865). Αντιτάχθηκε στο δικαίωμα της πλήρους ισότητας των μαύρων, ερχόμενος σε αντίθεση με το Κογκρέσο. Ο Τζόνσον κατηγορήθηκε ενώπιον της Γερουσίας για προδοσία, όταν απέλυσε τον υπουργό των Στρατιωτικών, Στάντον, αλλά αθωώθηκε από πλειοψηφία της Γερουσίας. Ανταγωνιστικός με την αριστοκρατία, δεν κατάφερε ποτέ να συνεργαστεί με καμία πολιτική ομάδα στην Ουάσιγκτον και το 1869 παρέδωσε την Προεδρία στον νικητή του Εμφυλίου, στρατηγό Οδυσσέα Γκραντ.
[…] Τα Έγχρωμα τάγματα του Εμφυλίου Πολέμου των ΗΠΑ | δρακοπουλιάδα στο Αμερικανοί Πρόεδροι του Εμφυλίου Πολέμου […]
[…] Αμερικανοί Πρόεδροι του Εμφυλίου Πολέμου 9 Νοεμβρίου 2020 […]
[…] Αμερικανοί Πρόεδροι του Εμφυλίου Πολέμου 9 Νοεμβρίου 2020 […]