Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε στην Αμερική, η αμερικανική ήπειρος παρουσίαζε τα εξής
χαρακτηριστικά: Γεωγραφικά, η Αμερική είναι ιδιαίτερη ήπειρος. Είναι η πιο μακρόστενη ήπειρος του κόσμου. Είναι η μόνη η οποία ξεκινά από τον Βόρειο Πόλο και φτάνει στον Νότιο Πόλο. Καμία ήπειρος δεν έχει τέτοια έκταση (η Ασία είναι μεγαλύτερη σε έκταση, αλλά ο τρόπος έκθεσης της Αμερικής -από βορρά προς νότο- είναι διαφορετικός).
Η Αμερική, επίσης, θεωρείται η ήπειρος των άκρων. Έχει χαρακτηριστικά παράξενα. Σε
αυτήν την ήπειρο υπάρχει η μεγαλύτερη οροσειρά στον κόσμο, που είναι η οροσειρά των
Άνδεων. Οι Άνδεις εκτυλίσσονται κατά μήκος ολόκληρης της δυτικής ακτής της Νοτίου Αμερικής. Υψηλά βουνά συνεχίζουν, επίσης, προς τα δυτικά της Βόρειας Αμερικής (τα Βραχώδη Όρη) και τα Βραχώδη Όρη έχουν το ψηλότερό τους σημείο στην περιοχή του Καναδά, στην περιοχή του όρους Ντενάλι ή ΜακΚίνλεϋ (στην Αλάσκα βρίσκεται το ΜακΚίνλεϋ, πάνω στον βορρά).
Οι Άνδεις, προς τον νότο, πάλι στο δυτικό τμήμα, θεωρούνται αναλογικά η πιο υψηλή οροσειρά στον κόσμο: όχι γιατί έχει τις ψηλότερες κορυφές στη Γη (τις ψηλότερες κορυφές στη Γη τις έχει η οροσειρά των Ιμαλαΐων που στέφει την Ινδία), όμως, επειδή είναι τόσο μακριά οροσειρά με τόσες πολλές κορυφές πάνω από 6.000 και 6.500 μέτρα, οι Άνδεις αναλογικά είναι η ψηλότερη οροσειρά στον κόσμο. Και έρχεται σαν ένα τείχος, τρομερά ψηλό τείχος, να αποκόψει το δυτικό τμήμα της Νοτίου Αμερικής από το ανατολικό.
Αυτό δημιουργεί παράξενες καταστάσεις σε αυτήν την ήπειρο, διότι εκεί υπάρχει το πιο πλούσιο δάσος στον κόσμο, το πιο υγρό τροπικό δάσος στον κόσμο, που είναι το δάσος του Αμαζονίου (κατά κύριο λόγο στη Βραζιλία). Ο Αμαζόνιος είναι ο ποταμός με τη μεγαλύτερη παροχή ύδατος στον κόσμο, ο πιο πλούσιος σε ύδατα ποταμός. Στην ουσία δεν είναι ένας ποταμός, είναι χιλιάδες ποταμοί και παραπόταμοι, οι οποίοι κάποια στιγμή δημιουργούν μια κεντρική ροή -δεν πρόκειται για ποτάμι, πρόκειται για κινούμενη θάλασσα.
Δίπλα στον Αμαζόνιο, σε μικρή απόσταση απ’ τον Αμαζόνιο, προς την πλευρά του
Περού και της Χιλής, υπάρχει η πιο απόλυτη έρημος στον κόσμο: η έρημος Ατακάμα, στην
οποία βρέχει μία φορά στα 150 χρόνια. Στην έρημο της Σαχάρα βρέχει μία φορά στα 7 ή 9
χρόνια, στην έρημο Ατακάμα μία φορά στα 140-150 χρόνια. Η πιο απόλυτη, η πιο άνυδρη έρημος του κόσμο βρίσκεται δίπλα στο όργιο των δασών και των νερών. Αυτό είναι μία πραγματικότητα αυτής της ηπείρου, η οποία είναι η ήπειρος των άκρων.
Η Αμερική έχει σημεία εύφορα και σημεία που δεν είναι εύφορα, έχει και πολύ παγωμένα σημεία, στα οποία δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί κάτι άλλο παρά το κυνήγι. Τα σημεία προς τον νότο και τα σημεία προς τον βορρά φυσικά είναι σημεία αλιέων ή κυνηγών. Αλλά σε αυτήν την ήπειρο, αναπτύχθηκε και η γεωργία. Η αμερικανική ήπειρος έφτασε στην κατάκτηση της γεωργίας στην 3η χιλιετία π.Χ. Όχι τόσο γρήγορα όσο οι περιοχές της Μεσοποταμίας, αλλά έφτασε με φυτά όπως το καλαμπόκι, όπως η πατάτα, όπως η τομάτα, οι πιπεριές, τα κολοκύθια, τα φασόλια κ.λπ.
Η ήπειρος αυτή είχε σημεία στα οποία κατά κύριο λόγο αναπτύχθηκε η γεωργία και ο πολιτισμός, πιο έντονα. Η ιστορία ολόκληρης της Αμερικής χωρίζεται σε προκολομβιανή ιστορία και μετακολομβιανή ιστορία και τούτο διότι από την ώρα που έφτασαν πλέον εδώ οι Ευρωπαίοι (πρώτα οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι και αργότερα οι Άγγλοι και οι Γάλλοι. Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι στο κέντρο της ηπείρου και στον νότο, οι Άγγλοι και οι Γάλλοι στον βορρά της ηπείρου, πάνω από το Μεξικό), όταν λοιπόν ήρθε εδώ ο Κολόμβος, δύο περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής παρουσίαζαν υψηλό πολιτισμό.
Ο Κολόμβος έφτασε σε μια ήπειρο η οποία είχε φτάσει στη γεωργία, αλλά δεν είχε μπορέσει όλα αυτά τα χιλιάδες χρόνια να φτάσει στις κατακτήσεις κάποιων σημείων. Παραδείγματος χάριν, αυτή η ήπειρος δεν είχε σκληρά μέταλλα ή δεν είχε φτάσει να έχει σκληρά μέταλλα (σήμερα η αμερικανική ήπειρος έχει πλούσια ορυχεία), όμως σε χαμηλό βάθος βρίσκονταν μεγάλα αποθέματα ασημιού και χρυσού, που είναι μαλακά μέταλλα. Η ήπειρος αυτή έχει πολύ χαλκό σε βαθύτερα σημεία. Χαλκό είχαν βρει και οι προκολομβιανοί Αμερικανοί. Τον χρησιμοποιούσαν σε μικρές ποσότητες, για κοσμήματα και για αναθήματα στους ναούς, αλλά όχι για εργαλεία. Δεν είχαν σκληρά μέταλλα για να κάνουν εργαλεία.
Τα εργαλεία τους ήταν από σκληρυμένο ξύλο, από αιχμηρές πέτρες, από σκληρές πέτρες. Με αυτά τα εργαλεία και με τέτοιο τρόπο εξάλλου έκαμαν τα έργα τα οποία έκαμαν και με αυτά τα εργαλεία πολεμούσαν. Παραδείγματος χάριν, δεν είχαν υνί και η γεωργία στην Αμερική (στην προκολομβιανή Αμερική) γινόταν με τρύπα (έκαναν τρύπα στη γη με οξύ και σκληρυμένο ξύλο) και σπόρο, τρύπα-σπόρο, τρύπα-σπόρο. Δεν είχαν φτάσει στο υνί.
Επίσης, δεν είχαν φτάσει στον τροχό. Είχαν ανακαλύψει τον τροχό, αλλά δεν είχαν ανακαλύψει τον άξονα, το να συνδέσουν δύο τροχούς σε άξονα. Έτσι, δεν μπορούσαν να διευκολυνθούν στη μεταφορά μέσω των αξόνων. Οι μεταφορές γίνονταν στις πλάτες των ανθρώπων, διότι ολόκληρη ήπειρος στερούνταν ζώων μεταφοράς. Το μόνο ζώο το οποίο μπορούσε να μεταφέρει κάτι σε αυτήν την ήπειρο είναι το λάμα στην Κεντρική και Νότια Αμερική -το λάμα είναι ένα είδος καμήλας.
Κάποτε, γεωλογικά, η Αμερική ήταν ενωμένη με την Αφρική και υπήρχε η Παγγαία, όπως λεγόταν, και έτσι το λάμα ανήκει στην κατηγορία των καμηλών. Όμως, το λάμα είναι ένα ζώο, το οποίο δεν μπορεί να φορτωθεί μεγάλο βάρος. Εξημερώθηκε και βοήθησε την κατάσταση σ’ αυτούς τους λαούς, ήταν ένα ζώο που βοηθούσε τη ζωή των ανθρώπων, αλλά δεν ήταν σε θέση να φορτωθεί πάνω στην πλάτη του πολλά κιλά, γιατί κατέρρεε, δεν είχε αυτή τη δυνατότητα.
Έτσι, η ήπειρος στην οποία έφτασαν οι Ισπανοί, παρουσίαζε τέτοιες καταστάσεις, τέτοια
δεδομένα. Ήταν μια ήπειρος εξαιρετικά πλούσια σε φυτά (σε χλωρίδα), εξαιρετικά πλούσια
σε πανίδα, αλλά λίγα από τα ζώα της πανίδας ήταν χρήσιμα στον άνθρωπο ως ζώα τα οποία
μπορούσαν να εξημερωθούν.
Σε αυτήν την ήπειρο, λοιπόν, έρχεται τώρα ένας λαός και μέσω αυτού του λαού (των
Ισπανών και των Πορτογάλων που θα έρθουν στη συνέχεια) μια ολόκληρη ήπειρος. Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι βρίσκονται σε άλλο επίπεδο πολιτισμού, σε άλλο σημείο πολιτισμού, σε έναν προχωρημένο γεωργικό πολιτισμό με σκληρά μέταλλα και με πυροβόλα όπλα.
[…] φτάσουν οι Ευρωπαίοι στην Αμερική, εκεί είχαν αναπτυχθεί πολιτισμοί όπως εκείνοι των […]