Άμμων, ο υπέτατος δημιουργός

Ο Άμμων υπερέχει όλων των θεοτήτων καθώς βρίσκεται «ψηλότερα από τον ουρανό και χαμηλότερα από τον Κάτω Κόσμο». Το όνομα Άμμων εμπεριέχει την έννοια της κρυπτότητας και πιθανόν να μεταφράζεται καλύτερα ως «αυτός που αποκρύπτει τον εαυτό του». Η ταυτότητα του είναι μυστική μέχρι του σημείου που κανείς άλλος θεός να μην γνωρίζει το πραγματικό του όνομα. Ο Άμμων «είναι πολύ μεγάλος για να τον ερευνήσεις και πολύ ισχυρός για να τον γνωρίσεις».

Άμμων, ο υπέτατος δημιουργός

Ο Άμμων είναι συνώνυμος με την ανάπτυξη των Θηβών ως μείζονος θρησκευτικού κέντρου. Η εξέχουσα θέση του στην περιοχή έχει ήδη πιστοποιηθεί κατά την εποχή του Μέσου Βασιλείου. Κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου έγινε ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός του αιγυπτιακού πάνθεου. Υπήρχαν στις Θήβες τόσο επιβλητικοί ναοί προς τιμήν του Άμμωνα ως «Άρχοντα των θρόνων των δύο χωρών» και «Βασιλέα των θεών» ώστε οι φήμες για το μεγαλείο του των Θηβών διαδόθηκαν πέρα από τα σύνορα της Αιγύπτου.

Στον μύθο της δημιουργίας που προέρχεται από την Ερμούπολη, ο Άμμων είναι μία από τις στοιχειώδεις δυνάμεις της Οκτάδας. Όμως η θεολογία των Θηβών τον θέλει θεότητα εντελώς ιδιαίτερη, υπεράνω της δημιουργίας και προϋπάρχουσα των συνδυασμένων προσπαθειών της Οκτάδας να προκαλέσει την ανάδυση του αρχέγονου υψώματος. Οι διανοούμενοι των Θηβών είναι βέβαιο πως μόχθησαν πολύ και επί μεγάλο χρονικό διάστημα για την επίλυση του προβλήματος αυτού.

Ο Άμμων, «αυτός που έπλασε τον εαυτό του», αυτοδημιουργήθηκε πριν υπάρξει οποιαδήποτε άλλη ύλη. Αφού εμφανιστεί, ο Άμμων σχηματίζει την αρχέγονη ύλη – τα στοιχεία της Οκτάδας της οποίας ο ίδιος αποτελεί τμήμα. Γίνεται δηλαδή ο Πρώτος που γεννά τους Πρώτους. Ο Άμμων υπήρξε η δημιουργική έκρηξη ενέργειας που έθεσε σε κίνηση την Οκτάδα.

Οι θεολόγοι των Θηβών επιμένουν στην ιδέα πως όλες οι φαινομενικά σημαντικές θεότητες αποτελούν απλώς προβολές του Άμμωνα. Ως εκ τούτου αυτός δεν χάνεται στη λήθη μετά την δημιουργία, αλλά εξελίσσεται σε θεό-ήλιο, απόμακρο στο ουρανό, συνεχώς αναζωογούμενο στον κύκλο Ανατολή-Δύση. Έτσι υπάρχουν πλήθος μνημεία με το όνομα του ως Αμμών-Ρα. Κατ’ ουσίαν κάθε θεός είναι η προβαλλόμενη εικόνα του Άμμωνα και τρεις θεοί ειδικότερα σχηματίζουν μια ενότητα που είναι ο Άμμων. Ο Ρα είναι το πρόσωπο, ο Φθα το σώμα του και ο Άμμων η κρυμμένη ταυτότητα του.

Μύθοι και Ιστορία των λαών

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: