Ο Ηρόδοτος στο έργο του «Ιστορίαι» αναφέρει ότι οι νέοι των ισχυρών οικογενειών των Περσών διδάσκονταν τρία πράγματα: «Να ιππεύουν άλογα, να χρησιμοποιούν το τόξο και να λένε την αλήθεια». Το άλογο ήταν το βασικό μέσο μετακίνησης και εργασίας για τους ανθρώπους που κατοικούσαν στα υψίπεδα του Ιράν. Οι Πέρσες ήταν γνωστοί στον αρχαίο κόσμο ως άριστοι ιππείς αλόγων, αλλά κυρίως για τις ικανότητες τους στην τοξοβολία.

Οι τοξότες ήταν επίλεκτο σώμα του περσικού στρατού, όπως μαρτυρούν οι διακοσμητικές ζώνες σε εφυαλωμένες πλίνθους που προέρχονται από τα ανάκτορα στα Σούσα, καθώς και τα ανάγλυφα στην κλίμακα της «απάδανα» στην Περσέπολη. Ο ίδιος ο Μέγας Βασιλιάς και ο θεός Αχούρα Μάζντα απεικονίζονται με τόξο και βέλη. Το τόξο αποτελούσε το εθνικό όπλο τόσο για τον λαό όσο και για τον στρατό. Ακόμη και η διδαχή της αλήθειας στους νέους επιβεβαιώνεται έμμεσα από τις επιγραφές των ηγεμόνων. Η αρετή της ειλικρίνειας καλλιεργούνταν τόσο πολύ πιθανόν επειδή υπήρχε η τάση να επικρατεί το ψεύδος.
Ο ισχυρός στρατός του Μεγάλου Βασιλέως στηριζόταν σε ένα σύνολο σωμάτων που το συνέθεταν εθνικές ομάδες από διάφορες περιοχές της αυτοκρατορίας. Δίπλα στην προσωπική φρουρά του μονάρχη, η οποία συνιστούσε στρατιωτική ελίτ και απαρτιζόταν από Μήδους και Πέρσες που φρόντιζαν για την προστασία του, υπήρχαν επίλεκτα σώματα μισθοφόρων, κυρίως ελληνικής καταγωγής καθώς και ομάδες αρρένων που είχαν απλώ σ τρατολογηθεί.
Στα ανάγλυφα της Περσέπολης και τις διακοσμητικές ζώνες από τις εφυαλωμένες πλίνθους στα Σούσα διασώζονται πολλές μαρτυρίες σχετικά με τις περσικές φρουρές. Ο περσικός στρατός διέθετε επίσης μια ισχυρή ναυτική δύναμη, που αποτελούνταν ως επί το πλείστον από πλοία και ναύτες από την Ιωνία και τη Φοινίκη. Παρά την ικανότητα και τη μακρόχρονη εμπειρία των ναυτικών αυτών δυνάμεων, ο περσικός στόλος υπέστη μεγάλη ήττα στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Σύμφωνα με την παράδοση, τη νίκη στις ελληνικές δυνάμεις εξασφάλισαν οι ευκίνητες τριήρεις τους, οι οποίες σε αυτόν τον τύπο μάχης ήταν πιο γρήγορες, πιο εύχρηστες σε σχέση με τα πιο δυσκίνητα περσικά πλοία. Ο περσικός στρατός μπορούσε επίσης να στηριχθεί στην πολύτιμη συνεισφορά μιας ομάδας ειδικών που αποτελούνταν από μηχανικούς και αρχιτέκτονες, οι οποίοι ακολουθούσαν τον Μεγάλο Βασιλέα στις εκστρατείες του. Οι ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη επίθεση στην ελληνική χερσόνησο, ο Ξέρξης ζήτησε να κατασκευαστεί μια διώρυγα στην περιοχή της Χαλκιδικής για να μην χρειαστεί να περιπλεύσει την χερσόνησο του Άθω.
Με πληροφορίες από: nationalgeographic